Sähkösaneeraus suojeltuun rakennukseen

Historiallinen arvorakennus saneerattiin asunnoiksi
Päältä jugendia, sisältä KNX-taloautomaatiota

Turun Jugendlinna on yksi kaupungin suojelluimmista rakennuksista. Historialliseen rakennukseen saneerattiin yli 20 asuntoa, joiden valaistuksen ohjauksessa hyödynnetään älykästä KNX-taloautomaatiota.

Turun Jugendlinna siirtyi vuonna 2012 yksityiseen omistukseen. Omistajat päättivät saneerata aiemmin kaupungin toimistokäytössä olleen arvorakennuksen laadukkaiksi asunnoiksi.

KNX-järjestelmän hyödyntäminen oli tilaajan toive: siihen on liitetty asuntojen valaistuksen ohjaus sekä ABB:n Welcome-ovipuhelinjärjestelmä.

– Olen käyttänyt aiemmissa projekteissa ABB:n KNX-tuotteita ja tiesin sekä laitteiden että teknisen tuen olevan erinomaisia. Siksi halusin heidät mukaan myös tähän projektiin, kertoo sähkösuunnittelija Viljami Eriksson Sähkötiimi IL Oy:stä.

Tilaa veloitukseton Ratkaisut sähkösaneeraukseen -esite

Vanha jugend-talo saneerattiin asunnoiksi.Vanha jugend-talo saneerattiin asunnoiksi.

Useita toimintoja yhdestä kytkimestä

Sata vuotta vanhassa, suojellussa saneerauskohteessa sähkötekniikan ratkaisut on pystytty toteuttamaan kuin missä tahansa kiinteistössä.

– Asunnot ovat isoja ja niissä on paljon valaisimia. KNX mahdollistaa yhden kytkimen käytön kaikkien valaisimien ohjauksessa, mikä vaikuttaa asunnon yleisilmeeseen, kun pitkiä kytkinrivejä ei tarvita. Järjestelmään ohjelmoidaan valmiita tilanneohjauksia valaistukselle, kertoo Eriksson.

Huoneistoihin valittiin IMPRESSIVO®-sarjan KNX-painikkeet, joissa on led-indikointi, ja järjestelmään on liitetty lisäksi Welcome-ovipuhelin. Jokaisen asunnon eteiseen asennettiin kosketusnäyttö, joka toimii sekä KNX-järjestelmän ohjauspaneelina että ovipuhelimen näyttönä. Welcome-ovipuhelimien ominaisuutena on automaattinen kuvantallennus, mikä lisää asukkaiden turvallisuutta.

– Ovipuhelimen liittäminen KNX-järjestelmään oli minulle uutta. Pyysin suunnitelmaani vahvistuksen ABB:lta, jotta se voidaan varmasti toteuttaa ajattelemallani tavalla, sanoo Eriksson.

Asunnot ovat isoja ja niissä on paljon valaisimia. KNX mahdollistaa
yhden kytkimen käytön kaikkien valaisimien ohjauksessa, mikä
vaikuttaa asunnon yleisilmeeseen, kun pitkiä kytkinrivejä ei tarvita.Asunnot ovat isoja ja niissä on paljon valaisimia. KNX mahdollistaa yhden kytkimen käytön kaikkien valaisimien ohjauksessa, mikä vaikuttaa asunnon yleisilmeeseen, kun pitkiä kytkinrivejä ei tarvita.

Tilantarve on syytä ennakoida

Asunnot valmistuivat keväällä 2016. KNX-järjestelmällä toteutettavia valaistuksen ohjauksia testattiin ensin yhdessä asunnossa, josta asetukset kopioitiin muihin.

– KNX on meille tuttu järjestelmä ja olemme ohjelmoineet jonkin verran järjestelmiä itse. Tarvittaessa saamme teknistä tukea ABB:lta, kertoo projektipäällikkö Patrik Ginström Saipu Oy:stä.

Tulevaisuudessa KNX:ään on helppo liittää runsaasti lisää talotekniikan ohjauksia, kuten ilmanvaihtoa, viilennystä ja lämmitystä – mahdollisuuksia on rajattomasti. Järjestelmän muuttaminen on helppoa, sillä uutta kaapelointia ei tarvita.

Ennen asennusta urakoitsijan kannattaa ottaa huomioon järjestelmän tilantarve sähkökeskuksessa.

Asunnot saneerattiin tämän päivän vaatimuksia vastaaviksi.Asunnot saneerattiin tämän päivän vaatimuksia vastaaviksi.

Jugendlinna on Aurajokirannan helmi

Aurajoen rannassa sijaitseva Jugendlinna on yksi Turun näyttävimpiä art nouveau- eli jugendrakennuksia. Tyylisuuntaus näkyy esimerkiksi julkisivuissa, joissa on kaksi tornia sekä koristeellisia kiviportaaleja. Rakennuksen avajaisia juhlittiin elokuussa 1908. Kaupunginkansliaksi suunnitellusta rakennuksesta vastasivat aikoinaan arkkitehdit Knut Wasastjerna ja Gustaf A. Lindberg. Talon paalutustöissä käytettiin ensimmäistä kertaa Turussa höyryjunttaa ja rakennusmateriaalina betonia.
Standardoitu KNX-järjestelmä yhdistää rakennuksen kaikki sähköiset toiminnot yhtenäiseksi energiatehokkaaksi verkoksi. KNX on väylätekniikka, jolla voidaan ohjata taloautomaation kaikkia eri osia, kuten valaistusta, lämmitystä, jäähdytystä, ilmastointia ja markiiseja. Väylätekniikka tuo merkittäviä säästöjä sekä toteutusvaiheessa että rakennuksen elinkaaren aikana. Järjestelmä sopii hyvin erilaisiin ja erikokoisiin kohteisiin omakotitaloista liikerakennuksiin. KNX:llä toteutetun talotekniikan osuus ja toiminnot päätetään aina asiakkaan tarpeiden mukaan – muunneltavuus ja laajentaminen on helppoa.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
5.3.2018