Käytä talopesulaa

Tekninen isännöitsijä kehottaa: Käytä talopesulaa!

Taloyhtiössä asuvilla on lähes poikkeuksetta oma pesukone, jossa pestään päivittäinen pikkupyykki. Isompaa viikko- tai kuukausipyykkiä, lakanat, pyyhkeet ym., varten on perusteltua käyttää talopesulaa. Talopesulassa on tehokas ilmanvaihto, joka poistaa kosteuden. Yleensä talopesuloista löytyy myös kuivausrumpu, jota ei välttämättä kotona ole. Lisäksi varustukseen tulisi kuulua mankeli, jolle myös voi olla vaikea löytää kotoa sijoituspaikkaa.

Kuivatus huoneistossa rasittaa

Jokainen lisäkosteuden lähde asunnossa on liikaa. Taloyhtiön asuntojen ilmanvaihtoa ei ole mitoitettu pyykkien kuivatukseen kotona. Asunnossa ei myöskään ole tiloja isompien pyykkien kuivaamiseen. Harvalta myöskään löytyy kuivausrumpua tai mankelia kotoa – pesutuvasta näiden ainakin pitäisi löytyä.

Rauman kaupunki pitää vuokratalojensa talopesulat toimivina

Rauman kaupungin vuokra-asuntojen korjauksista ja kunnossapidosta vastaava tekninen isännöitsijä Ismo Timonen kertoo, että Raumalla korjataan kaupungin kiinteistöyhtiöiden talot vaiheittain kuntoon kokonaan. Talot tyhjennetään, peruskorjataan ja yhtenä osana laitetaan myös talopesulat kuntoon. Timosen mukaan talopesuloiden käyttöaste on hyvä ja investointi kannattaa, sillä kaikki kosteusrasitukset, jotka asunnoista saadaan pois, pidentävät elinkaarta. Käyttöä kannustetaan mm. sillä, että talopesulan käyttö on asukkaille edullista tai jopa ilmaista.

Tehokkaat koneet energiansäästön ydin

Talopesulasta pitäisi löytyä kilomäärältään taloyhtiön suurin kone. Pienien kotikoneiden ollessa 5–6 kg kapasiteetiltaan, pesutuvasta löytyy 10 kg kone. Tämän kokoisessa koneessa pystyy yleensä peiton tai petauspatjan päällisen pesemään. Talopesulasta pitäisi löytyä kaksi tämän kokoista konetta, pesuaikojen ollessa iltapainotteisia parin tunnin vuoroja ja pesun kestäessä tunnin verran. Kahdella koneella pyykkivuori saadaan kerralla puhtaaksi.

Kuivaushuoneen pyykinkuivauskoneen pitää olla nopea ja vähäkulutuksinen, lämpöpumppuperiaatteella toimiva kuivauskone.

Maton pesuun käytettävää pesukonetta harvemmin löytyy taloyhtiöistä. Mikäli sellainen taloyhtiöön halutaan, voi hankinta- ja käyttökustannuksiin osallistua muutama muukin lähialueen taloyhtiö.

Ismo Timonen on pesutuvan ystävä.Ismo Timonen on pesutuvan ystävä.

Vettä kuluu vain tarvittava määrä

Nykyaikainen kone osaa itse pyykin painon mukaan arvioida, paljonko vettä se tarvitsee pestäkseen koneessa olevat likaiset vaatteet/ lakanat/verhot/päiväpeitot/peitot/ tyynyt. Mekaanisissa koneissa vuosikymmen sitten ei veden tasoa pystytty tarkkailemaan kuten nykyään. Välillä näyttäisi siltä kuin koneessa ei vettä juuri olisikaan… Silti pesuainejäämiä ei pyykeissä ole. Toinen näkyvämpi uudistus on elektroninen näyttö, josta näkee missä vaiheessa pesuohjelmaa ollaan menossa. Voidaankin sanoa, että koneiden ulkonäössä ei viimeisen 15 vuoden aikana ole muutoksia tullut, mutta tekniikka on nykypäivää.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö Talopesuloille

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
20.5.2019