Vesikiertoinen lattialämmitys on järkivalinta kaukolämpökohteen kosteisiin tiloihin

Uponor-lattialämmitys on sähkökäyttöistä järjestelmää energia- ja kustannustehokkaampi vaihtoehto kaukolämmitteisten kerrostalojen kylpyhuonerakentamisessa. Vesikiertoinen lattialämmitys maksaa itsensä takaisin jo muutamassa vuodessa alhaisten käyttökustannusten ansiosta.

lattialammitys_oty_inkku
Lämmön ja sähkön yhteistuotantona energiatehokkaasti syntyvä kaukolämpö on Suomessa yleisin rakennusten lämmitystapa. Kaukolämmöllä voidaan toteuttaa kätevästi myös kosteiden tilojen mukavuuslämmitys, mikäli talon rakennusvaiheessa laattalattian alle asennetaan vesikiertoinen lämmitysjärjestelmä. Ratkaisu on käyttökustannuksiltaan selvästi sähkökäyttöistä lattialämmitystä edullisempi.

Elinkaaritehokas ja käytössä edullinen

– Sähkölämmitys on perinteisesti mielletty helpommaksi ja halvemmaksi ratkaisuksi kosteisiin tiloihin, mutta meillä on tarjota rakennuttajalle varsin kilpailukykyinen vaihtoehto. Vesikiertoinen lattialämmitys on moderni, ympäristöystävällinen ja elinkaaritehokas ratkaisu; on vanhanaikaista miettiä pelkkiä investointikustannuksia, toteaa Uponorin tuotepäällikkö Mikko Nieminen.

Uponorin vesikiertoisella järjestelmällä lattia pidetään aina +23–25 asteessa, mikä on kylpyhuonetilojen käyttömukavuuden ja kuivumisen kannalta optimaalinen lämpötila. Mukavuuslattialämmitystä voidaan ohjata vaivattomasti rakennuksen automaatiojärjestelmällä tai asuntokohtaisilla termostaateilla.

Vaikka lattialämmitys on jatkuvasti käytössä, ovat sen käyttökustannukset alhaiset käytettävän energian hinnasta johtuen. Vesikiertoisessa järjestelmässä voidaan energiamuotona käyttää esimerkiksi kauko- tai maalämpöä ja energiamuotoa voidaan vaihtaa rakennuksen elinkaaren aikana.

Entistä helpompi suunnitella

Energiateollisuus ry:n joulukuussa 2016 julkaisema opas, Kosteiden tilojen vesikiertoisen lattialämmityksen suunnittelu kaukolämmitetyssä rakennuksessa – ohjeita ja hyviä käytäntöjä, tekee vesikiertoisesta mukavuuslämmityksestä entistä houkuttelevamman vaihtoehdon rakennuttajalle. LVI-suunnittelijoille tarkoitettu tuore ohje kokoaa suunnitteluperusteet, työselosteet ja kytkentäkaaviot yhteen pakettiin.

Uponor Suomi Oy:n, Energiateollisuus ry:n ja Sweco Rakennetekniikka Oy:n yhteistyönä syntynyt julkaisu helpottaa ja nopeuttaa suunnittelijan työtä. – Tämänkaltaiselle ohjeistukselle on selkeästi ollut tarvetta. Oppaasta löytyy leikkauskuvat, kytkentäkaaviot ja työselostus. Valmiita pohjia hieman muokkaamalla pystyy tekemään suunnitelman kohteeseen kuin kohteeseen, Nieminen lupaa.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
19.12.2016