Teollisesti esivalmistetut ratkaisut helpottavat linjasaneerausta
Omataloyhtiö.fi

Teollisesti esivalmistetut ratkaisut helpottavat linjasaneerausta

Kerrostalojen linjasaneerausten, tuttavallisemmin ”putkiremonttien”, tarpeen määrä kasvaa jatkuvasti. Valtaosa taloyhtiöistä tiedostaa tilanteen ja remontit ovat esillä yhä useammissa yhtiökokouksissa. Lähivuosina tuleekin tehtäväksi runsaasti käyttövesi- ja viemäriremontteja. Viime aikoina pinnalle on noussut käsite nopeasta putkiremontista, minkä edellytyksenä on pääsääntöisesti pitkälle teollisesti esivalmistetut ratkaisut.

Kasvava remontoinnin tarve ja mahdollisimman pieni häiriö asumiselle, edellyttävät tehokkaita ja nopeita toteutusmenetelmiä ja Uponor onkin pitkäjänteisesti kehittänyt ja tuonut markkinoille korkean teollisen valmistusasteen taloteknisiä R2I (Ready to Install) -ratkaisuja, joiden avulla remontointia voidaan nopeuttaa ja samalla myös kustannuksissa säästetään. Työmaalla rakentaminen on muuttumassa työmaalla asentamiseksi.

Teollisesti esivalmistettujen ratkaisujen soveltuvuus

Suomessa kaupungistuminen tapahtui 1960–70 lukujen vaihteessa. Asuintalotyypeistä nopeaan tuotantoon soveltuivat parhaiten kerrostalot. Noin kolmannes Suomen taloyhtiöistä on rakennettu 1960- tai 1970-luvulla. Näinä vuosikymmeninä valmistuneen rakennuskannan osalta olemme tilanteessa, jossa saneeraamattomat rakenneosat ovat tulleet tai ovat tulossa elinkaarensa päähän. Tämän aikakauden rakennuksia leimaa paitsi laaja korjaustarve myös rakennustapa, joka mahdollistaa uudentyyppisen lähestymisen saneeraamiseen.

Asuintalorakentamisen voimakasta kasvua ja tehokkuutta silmällä pitäen kehitettiin avoin BES-järjestelmä. Järjestelmä perustuu kantaviin pääty- ja väliseiniin eikä niinkään tätä edeltäneisiin kantaviin sandwich-ulkoseiniin ja välipohjina käytettyihin pitkälaattoihin. BES (Betonielementtistandardi) toi mukanaan lisää mm. mittatarkkuutta ja päällekkäin olevat kerrokset ovat hyvin identtisiä keskenään. Kytkentävalmiit elementit sopivat parhaiten juuri tällaisiin 1960-, -70- tai -80-luvuilla rakennettuihin elementtitaloihin, joissa kerrosten välillä ei juurikaan ole eroja ja kylpyhuoneet ovat tilavia, keskenään samanlaisia ja päällekkäin.

Uponor R2I-kasetti käyttövesi- ja viemäriputkistojen uusimiseen

Ready to install -ratkaisujen viimeisin uutuus on Uponor R2I-kasetti, jonka avulla kerrostalon käyttövesi- ja viemäriputkistojen uusiminen toteutetaan nopeasti ja kustannustehokkaasti. Korkean teollisen esivalmistusasteen omaava Uponor R2I-kasetti vähentää merkittävästi työtä itse asennuspaikalla, eli asukkaiden kodeissa. Tämä vähentää suoraan rakennusaikaa ja kustannuksia, sekä minimoi myös rakennusvirheiden mahdollisuuden. Tarkoituksena on tehostaa rakentamista elementtijärjestelmien avulla niin, että haitta asumiselle olisi mahdollisimman lyhyt. Tämä tarkoittaa koko rakentamisen kulttuurissa siirtymistä paikalla rakentamisesta paikalla asentamiseen.

WC-tilaan asennettavan Uponor R2I-kasetin joustavuus mahdollistaa sijoittamisen seinälle tai kulmaan. WC-istuin kiinnitetään suoraan elementtiin ja riittävä tila WC-istuimen keskellä viereiselle seinälle muodostuu automaattisesti. Tärkeä ominaisuus seinätelineessä on myös istuinkorkeuden säädettävyys asennettaessa. Teknisestä kehityksestä voidaan ostaa nostaa esille myös se, että käyttövesiputket sekä viemärit voidaan uusia vesieristettä rikkomatta. Tämän lisäksi vuototilanteessa vesi valuu lattian kautta lattiakaivoon eikä rakenteisiin

R2I-elementit linja- ja talotekniikkasaneeraukseen

Uponorin talotekniikkaratkaisut sisältävät kytkentävalmiita elementtejä ja moduuleita kerrostalojen putkiremonttien toteutukseen. R2I-elementtien avulla huoneistoihin voidaan tuoda käyttövesi, lämmitys, viemäröinti ja ilmanvaihto. Reitityselementeillä kalusteille menevät putkivedot saadaan mahdollisimman lyhyiksi, jolloin asennusaika nopeutuu. Järjestelmään kuuluvat myös seinä-WC-elementit ja sähkökeskuksilla varustetut sähköreitityselementit.

Elinkaariajattelu huomioitu

Yhtenä merkittävänä tekijänä R2I-järjestelmissä on elinkaariajattelu, joka ulottuu pitkälle tulevaisuuteen. Teollisesti esivalmistetut elementit pienentävät talotekniikan huolto- ja korjaustöitä rakennuksen elinkaaren aikana. Tämän mahdollistavat järjestelmien avattavuus ja putkistojen pinta-asennus. Käyttökustannuksiin vaikuttaa myös se, että lämpö- ja käyttövesinousut ovat eristettyjä ja näin ollen lämpöhäviöt pienempiä. Ilmanvaihdon osalta elementeillä voidaan perusparantaa olemassa olevaa tasoa. Elinkaaritarkastelussa keskeistä on myös se, että elementeillä reititetty talotekniikka voidaan vaihtaa ilman laajoja purkutöitä järjestelmien tullessa seuraavan kerran elinkaarensa päähän.

Uponorin talotekniikkaelementit

Uponorin Ready to Install (R2I) -talotekniikkaelementit takaavat onnistuneen asennuksen ja tasaisen laadun. Tehdasvalmisteiset, tilaajalle räätälöidyt ratkaisut tekevät suunnittelusta, asennuksesta ja huollosta helppoa. Ratkaisuvaihtoehtoja on useita. Valintaan vaikuttaa remontoinnin laajuus. Uusitaanko vain vesijohdot ja viemärit, vai koko talotekniikka ja uusitaanko samalla esim. koko keittiö ja kylpyhuone.

R2I-jakokeskus

R2I-kasetti

R2I-hormi

R2I-seinä

Cefo-elementit

Uponor R2I -seinä on moduuleista koostuva ratkaisu, joka soveltuu niin 1960–90-lukujen tyyppikerrostalojen talotekniikan uusimiseen kuin uudisrakentamiseenkin.Uponor R2I -seinä on moduuleista koostuva ratkaisu, joka soveltuu niin 1960–90-lukujen tyyppikerrostalojen talotekniikan uusimiseen kuin uudisrakentamiseenkin.

Voit jättää yhteydenottopyynnön Uponorille linjasaneerauksesta

Jättämällä yhteydenottopyynnön saat selvitettyä mikä ratkaisu sopii taloyhtiöösi.

 
Julkaistu
23.1.2017