• Etusivu
  • Talo

Kodin sähköjärjestelmä kännykässä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 02.02.2017Päivitetty 19.06.2023
20172_48202.jpg

Helsinkiläinen arvoasunto saneerattiin tähän päivään myös sähköistyksen osalta.

Free@home-automaatiojärjestelmä toi älyä helsinkiläisen arvoasunnon valaistuksen ohjaukseen. Vain pienellä lisäinvestoinnilla valaistusta voi ohjata kännykällään, ja kodin sähköjärjestelmää voi muokata omalla tietokoneellaan tarpeidensa mukaan.

Kun 188-neliöisen arvoasunnon tekniikka tuotiin massiivisessa peruskorjauksessa 1950-luvulta nykypäivään, olivat avainsanat muunneltavuus ja nykyaikaisuus. Uuden sähköjärjestelmän pitää myös palvella pitkälle tulevaisuuteen. Kelosähkö Oy:n sähkösuunnittelija Roope Martikainen sai vapaat kädet.
"Mutta keskustelimme paljon järjestelmän käytöstä. Käytön pitää olla erittäin selkeää", Martikainen kertoo.

Väylätekniikka on esteettinen

Parhaiten vaatimukset täytti ABB:n helppokäyttöinen free@home-ohjausjärjestelmä. Järjestelmän avulla voi ohjata esimerkiksi asunnon valaistusta ja lämmitystä – tai määrätä automaatio huolehtimaan niistä. Kun kotoa lähtiessä painaa kosketusnäytöltä kotiautomaation poissa-asentoon, ei tarvitse koskea yhteenkään painikkeeseen. Lattialämmitykset taas pudottavat lämpötilaansa automaattisesti. Valaistusta voi ohjata omalla kännykällään, tai perinteiseen tapaan seinään asennetuilla painikkeilla.

Tämän mahdollistaa free@homen väylätekniikka. Siinä asunnon kaikki sähkökomponentit kommunikoivat keskenään yhden parikaapelin eli väylän välityksellä. Väyläratkaisun edut tulevat parhaiten esiin suuressa asunnossa. Painikkeilta vedetään vain ohuet parikaapelit suoraan ryhmäkeskukselle, ja kunkin painikkeen toiminnot määritellään ohjelmallisesti.
"Olisi esimerkiksi ollut aikamoinen työ johdottaa nämä kaikki kolme painiketta joista ohjataan käytävän valaistusta", toteaa Roope Martikainen pitkän eteishallin äärellä. Toinen etu on esteettinen.
"Jos kaikki samat toiminnot olisi haluttu toteuttaa perinteisellä tekniikalla, seinillä olisi aikamoiset kytkinrivit

Asunnon kaikissa valokytkimissä on sama toimintalogiikka. Kytkimen lyhyt painallus laittaa valot päälle tai pois, pitkä painallus säätää himmennystä. Eteisessä ja keittiössä kaikki valot on ohjelmoitu sammumaan yhdellä alas-painalluksella.
Asunnon kaikissa valokytkimissä on sama toimintalogiikka. Kytkimen lyhyt painallus laittaa valot päälle tai pois, pitkä painallus säätää himmennystä. Eteisessä ja keittiössä kaikki valot on ohjelmoitu sammumaan yhdellä alas-painalluksella.

Toiminnot yhdessä painikkeesa

Nyt useampi valaisinohjaus on yhdistetty yhden väyläpainikkeen taakse.
Päälle-, pois-, himmennys- ja tilannekutsutoiminnot hoituvat helposti yhdellä painikkeella.

Vaikka valaistuksen ohjauksessa on käytössä kaikki hienoudet, asennustyö pysyy entisellään.
"Jos tällainen järjestelmä haluttaisiin rakentaa perinteisillä komponenteilla, työmäärä olisi paljon suurempi."

Kun valaistuksen ohjauksen hintaero perinteisen toteutustavan ja free@home-väyläratkaisun välillä jäi varsin pieneksi, oli järjestelmän valinta helppo päätös. Pienellä lisähinnalla saa paitsi helpon asennettavuuden, myös täydellisen muokattavuuden. Uusien laitteiden käyttöönotto ja muutosten tekeminen on väyläpohjaisessa ratkaisussa helppoa. Jos esimerkiksi WC:n valaistus tuntuu liian kirkkaalta tai olohuoneen ikkunavalaisimet halutaan syttymään automaattisesti pimeän tullen, onnistuvat muutokset asukkaalta helposti esimerkiksi tabletilla.

Asunnon kaikissa valokytkimissä on sama toimintalogiikka. Kytkimen lyhyt painallus laittaa valot päälle tai pois, pitkä painallus säätää himmennystä. Eteisessä ja keittiössä kaikki valot on ohjelmoitu sammumaan yhdellä alas-painalluksella.
Asunnon kaikissa valokytkimissä on sama toimintalogiikka. Kytkimen lyhyt painallus laittaa valot päälle tai pois, pitkä painallus säätää himmennystä. Eteisessä ja keittiössä kaikki valot on ohjelmoitu sammumaan yhdellä alas-painalluksella.
Huomio

Huomio

Arvoasunto tuotiin 1950-luvulta tähän päivään

188-neliöinen arvoasunto Helsingin Ullanlinnassa oli ennen saneerausta 1950-luvun asussa. Täydellisessä peruskorjauksessa asunnon koko tekniikka pantiin uusiksi.
"Jokainen valokatkaisin ja pistorasia on mietitty asukkaan tarpeiden mukaisesti uudelleen", kertoo sähkösuunnittelija Roope Martikainen.

Viisi kuukautta kestäneessä saneerauksessa asunnon muodonmuutos oli täydellinen. Sähköjärjestelmän äly on hyvin piilossa. Valaistusta ja lämmitystä ohjaava free@home-automaatio on piilotettu ulko-oven päälle rakennettuun ryhmäkeskukseen. Huoneistossa automaatiojärjestelmästä kertovat eteisen kosketusnäytön lisäksi vain Impressivo-valokatkaisimien pienet vihreät led-ilmaisimet.

Huomio

Huomio

ABB:n free@home

ABB-free@home yhdistää kodin toiminnot yhteen helppokäyttöiseen ohjausjärjestelmään. Väyläjärjestelmä mahdollistaa kodin eri toimintojen yhdistelyn. Toimilaitteilla ohjataan valaistusta, lämmitystä ja jäähdytystä, ovipuhelinta ja kaihtimia. Tilanteiden ja ajastuksien teko sekä mobiilikäyttö ovat järjestelmässä vakiona.

Ennen kotiautomaatio on tarkoittanut lisätyötä asentajille, free@home pikemminkin vähentää asennustyötä. Myös suunnittelu helpottuu, ja muutosten teko teknologian kehittyessä on väyläpohjaisessa järjestelmässä helppoa. Asukkaille järjestelmän asetusten muokkaus ja käyttö onnistuu omalla tietokoneella tai tabletilla.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Talo
automaatio
sähkö
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20208_66281.jpg
Automaattinen pihavalaistuksen ohjaus
Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20199_60146.jpg
Kelpaisiko ilmainen valosuunnittelu etänä tai paikan päällä?
Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistussuunnitelman. Asiakkaat ovat pitäneet suunnitelmista, sillä ne konkretisoivat valaistuksen kokonaishinnan, tuovat esiin valaistuksen todelliset toteutustavat, ja sitä kautta helpottavat toimivan valaistuksen hankkimista. Suunnittelussa veloitukseton taso on pienten kohteiden, kuten yhden huoneen tai yhtenäisen tilan suunnittelu. Veloituksettomasta konsultaatiosta voidaan aina lähteä liikkeelle myös isommissa kohteissa.
20219_72302.jpg
Omien mittojen mukaisen led-nauha­valaistuksen hinta ei ole enää arvoitus
Led-nauhan käyttötarkoituksia on kodissa lukematon määrä. Yleisin kohde ovat keittiöiden työtasojen valaistus. Monissa tapauksissa led-kisko on mitä mainioin ratkaisu tasolle, joille halutaan tasainen ja riittävä työskentelyvalaistus. Toiveena on monesti myös himmennettävyys, ja erityisesti avoimissa olokeittiöissä myös värilämpötilan säätö tai värinsäätömahdollisuus, jolloin keittiöstä saa elämyksellisen osan sisustusta myös niinä hetkinä, jolloin keittiöpuuhat eivät ole käynnissä.
20235_81774.jpg
LedStoren suomalainen led-innovaatio on voittanut palkinnot kolmessa kansainvälisessä suunnittelukilpailussa
Janne Haltun suunnittelema Tunnelma CCT Led-spottituoteperhe on palkittu A' Design Awards & Competitionin palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa. Lisäksi kultaisella International Architecture and Design Awardilla, sekä BIG SEE Architecture Award -palkinnolla Product design -luokassa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton