• Etusivu
  • Remontti

Kellari kuivaksi – tyypilliset syyt kellarin kosteusongelmiin

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Julkaistu 06.03.2017Päivitetty 10.08.2023
20173_48483.jpg

Kostea, tunkkainen kellari, jossa seinän rappaukset kupruilevat, on tyypillinen näky useissa kerros- ja omakotitaloissa. Moni haluaisi ottaa kellaritilat hyötykäyttöön. Terve, hengittävä ja energiatehokas kellarin seinä on mahdollista toteuttaa rakennusfysiikan peruslakeja hyödyntävällä ratkaisulla. Toteutus kannattaa yhdistää linjasaneeraukseen tai erilliseen salaojaremonttiin.

Info

Info

Tyypilliset syyt kellarin kosteusongelmiin

Rakennusperustojen kosteus- ja homevauriot ovat, joitakin yksittäistapauksia lukuun ottamatta, suhteellisen helppoja ehkäistä tekemällä kuivatustekniset asiat oikein.

Tyypilliset syyt kiinteistön kellarin kosteusongelmiin ovat löydettävissä seuraavista tekijöistä:

  • Hulevesiä ei ole johdettu pois seinärakenteista
  • Puutteellinen tai virheellinen salaojitus
  • Perustassa oleva kosteus nousee kapillaarisesti rakenteisiin
  • Tiivis, hengittämätön rakenne perusmuurin ulkopinnassa
  • Seinän sisäpuolinen lämmöneriste siirtää kastepisteen seinärakenteeseen

Käytännössä testattu ratkaisu kellarin seinien kuivaamiseksi

Teknisesti oikein toimiva ratkaisu näihin ongelmiin on salaojittava ISODRÄN® lämmöneriste, joka asennetaan perusmuurin ulkopintaan.

ISODRÄN-levy koostuu vettymättömäksi bitumoiduista EPS-kuulista, jotka on liimattu ja puristettu yhteen. Näin on saatu aikaan rakenne, joka omaa hyvän lämmöneristyskyvyn, hengittää, läpäisee veden ja toimii kapillaarikatkona. Lopputuloksena on tuote, jolla saadaan aikaan luonnollinen rakennusfysiikkaan perustuva seinän kuivuminen.

Jättikuivuri, joka ei kuluta energiaa

Seinän ulkopuolisena kosteuseristeenä käytetystä bitumoinnista täytyy poistaa vähintään 50 prosenttia, jotta kosteus saadaan johtumaan seinästä ulos. Perusmuurissa olevat epätasaisuudet ja halkeamat tasoitetaan. Harkkoseinä slammataan höyryn läpäisevällä, mutta veden tunkeutumisen estävällä laastilla.

Lämmöneristys toteutetaan tyypillisesti 100 mm paksulla eristelevyllä, joka kiinnitetään eristekiinnikkeellä perusmuurin ulkopintaan. ISODRÄN-levy erotetaan hienoista maa-aineksista suodatinkankaalla.

ISODRÄN-levy toimii pystysalaojana, jota pitkin kylmään maahan tiivistyvä kosteus johdetaan salaojajärjestelmään. Näin kellaria kylmempi maa toimii ekologisena jättikuivurina, joka ei kuluta energiaa.

Mikäli perusmuuriin kohdistuu rinteestä tai muusta syystä johtuva ajoittainen vedenpaine tai jos perusmuurissa on maata kylmempiä kohtia, suodatinkankaan ja maa-ainesten väliin voidaan asentaa patolevy estämään kosteuden ajoittainen kulkeutuminen maasta seinään päin.

20173_48488.jpg

Edulliset kokonaiskustannukset

ISODRÄN on lämmöneristeenä hengittämättömiä "Styrox"-levyjä kalliimpi, mutta ominaisuuksiltaan ylivoimainen kellarin kuivaamisessa. Salaojaremontissa hengittämätöntä patolevyä ja muita lämmöneristeitä käytettäessä joudutaan kaivuumassat vaihtamaan salaojasepeliin pystysalaojan toteuttamiseksi. Kustannuseränä maa-ainesten vaihdon poisjäänti kääntää kokonaiskustannukset ISODRÄN-ratkaisun hyväksi. Samoin koko salaojaremonttiin tarvittava aika lyhenee.

Isodrän-eristetyissä kohteissa kokonaiskustannukset työlle ja materiaaleille ovat 10–20 prosenttia alhaisemmat. Vaikka Isodrän on merkittävästi muita materiaaleja kalliimpi, tulee säästöä runsaasti, kun työvaiheita on vähemmän kuin perinteisillä menetelmillä eikä työmaalta tarvitse ajaa maata pois.

Isodrän-remontteja tekevät yritykset ympäri Suomea >>

20173_48485.jpg
Ohje

Ohje

Referenssit

ISODRÄN-eristeellä on toteutettu Suomessa vuodesta 1994 lähtien tuhansia kohteita omakotitaloista arvorakennuksiin. Viipurin kirjasto, Musiikkitalo, Teknillinen korkeakoulu muiden muassa ovat kohteita, joissa ISODRÄN-ratkaisuja on toteutettu menestyksellä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Muottikolmio Oy - ISODRÄN & Termotuote
Remontti
kosteudeneristys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20173_48483.jpg
Salaojitus ja lämmöneristys yhdellä tuotteella
Kellari on kostea ja märkä sekä salaojitus huonossa kunnossa. Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella. Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu. Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.
201612_47855.jpg
Miten kosteusvauriot voidaan ehkäistä?
Rakennuksissa esiintyvien kosteusvaurioiden määrä johtuu lähinnä oikean tiedon puutteesta siitä miten saavutetaan paras mahdollinen ja toimiva kosteussuojaus.Ns. sairaiden talojen ongelma on useimmiten lähtöisin rakennusten rakenteiden liian korkeasta kosteuspitoisuudesta. Kosteus on osaksi peräisin maaperästä, osin huoneilmasta sekä kesäisin myös ulkoilmasta.Oikea kosteussuojaus tehdään perustan ulkopuolisena lämmöneristyksenä, joka luo edellytykset perustan nopealle kuivumiselle perustan valun / muurauksen tai vesivahinkojen jälkeen.
20167_47000.jpg
Salaojittava lämmöneriste ja kosteuseristys yhdessä
Nykypäivän rakentamisessa ei enää suunnitella vain materiaalikustannuksiltaan edullisia tai totuttuja ratkaisuja, vaan panostetaan laatuun ja pitkäikäisyyteen. Kokonaiskustannukset ja lopputulos ratkaisevat. Rakentaminen ilman reklamaatioita on kaikkien kannalta järkevämpää.Isodrän-levy on markkinoiden edistyksellisin kosteuden estämiseen ja siirtämiseen sekä lämmöneristämiseen tehty tuote. Isodrän-levyä on vaikea vertailla mihinkään muuhun saatavilla olevaan ratkaisuun. Monikäyttöisyytensä ja ominaisuuksiensa ansiosta Isodrän on eri sarjassa kuin perinteiset eristelevyt.Koska kosteussuojaus, salaojitus, kapillaarikatkaisu sekä lämmöneristys täytyy kuitenkin tehdä, niin miksi niitä ei tehtäisi yhdellä tuotteella? Sitä varten Isodrän on olemassa. Se on varmatoiminen kokonaisratkaisu.
20196_58621.jpg
Sisäilman yllättävä vihollinen
Vietämme suurimman osan ajastamme sisätiloissa ja sen takia myös sisäilman laadulla on merkitystä. Sisäilmaongelmien ratkominen on haastavaa ja kallista ja ongelmien lähdettä voi olla vaikea tunnistaa. Olemassa olevat ongelmat pitää korjata, mutta ennaltaehkäisy on tärkeä osa hyvinvointiamme. Yksi syy voi olla rakennuksesta löytyvät ilmavuodot ja sisäilmaan päässeet haitta-aineet.Rakenteiden liitos- ja saumakohdista saattaa joskus löytyä rakoja tai halkeamia. Näiden seurauksena syntyvät ilmavuodot aiheuttavat rakennukseen lämpövuotoja, ongelmia sisäilmaan sekä riskin radonkaasun haitoista. Jotta vuotokohdat tulevat asianmukaisesti korjattua, on asennuksessa käytettävä vain tähän tarkoitukseen soveltuvia tuotteita.
2k-polyuretaanielastomeerin-levitys-pensselillä-weber
Huputuksen hajuhaitat historiaan
M1-luokiteltu rakennusmateriaali on vähäpäästöinenRemonteissa yksi ikävimmistä asioista on rakennusmateriaaleista lähtevät erilaiset hajut. Herkille ihmisille nämä hajut saattavat tehdä talon ulkopuolisista remonteistakin todella ikävää aikaa. Weberin M1-luokiteltu vedeneristyspinnoite parvekkeille, luhtikäytäville sekä sisä- että ulkoportaille jättää hajuhaitat historiaan. weber 2-K Polyuretaanielastomeeri on jatkoa Weberin vähäpäästöisille rakennusmateriaaleille.M1-luokitellut rakennusmateriaalit ovat vähäpäästöisiä edistäen asuntojen sisäilmaa.
Knauf
Mitä märkätilan seiniin? – miten valita sopiva rakennuslevy?
Märkätilan rakenteisiin löytyy useita määräykset täyttäviä vaihtoehtoja. Puu- tai metallirankaseiniin soveltuvat sekä kipsilevyt, että sementtipohjaiset levyt. Kummatkin edellyttävät vesieristeen käyttöä. Soveltuvia levyjä ovat esimerkiksi erikoiskova kipsilevy, märkätilakipsilevy ja vaativiinkin kohteisiin soveltuva lasikuituverkolla vahvistettu sementtilevy. Usein ratkaisuna on edullisin määräykset täyttävä märkätilajärjestelmä. Omakotiasujan näkökulmasta voisi kuitenkin miettiä myös sitä, että tarvittava materiaalimenekki on varsin vähäinen ja rakenteen käyttöikä yleensä vähintään 30 vuotta. Muutaman euron ero neliöhinnassa alkaa tuolloin tuntua merkityksettömältä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton