• Etusivu
  • Osakas

Osakkeenomistaja vastaa muutostyön asianmukaisesta toteutuksesta

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 23.05.2017Päivitetty 19.07.2022
20175_49330.jpg

Osakkailla on silloin tällöin tarve tehdä yhtiön rakennuksessa ja kiinteistöllä erilaisia muutostöitä. Osakkaalla on lakiin perustuva lähtökohtainen muutostyöoikeus. Hän voi siis toteuttaa hallinnoimissaan tiloissa muutostöitä, jos niistä ei aiheudu haittaa tai vahinkoa taloyhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle.

Osakkaan oikeus tehdä muutoksia taloyhtiön kiinteistöllä tai rakennuksissa koskee yhtiöjärjestyksen perusteella osakkaan hallinnassa olevia tiloja tai alueita. Muutostyöoikeutta ei ole kuin poikkeuksellisesti tiloissa, jotka kuuluvat taloyhtiön hallintaan. Parveke on esimerkiksi osakkaan hallinnoimaa tilaa, ja hän voi tehdä muutoksia siellä, ellei työstä aiheudu talon julkisivuun muutoksia tai haittaa naapurille.

Muutostyöstä on tehtävä yleensä ilmoitus taloyhtiölle

Muutostöistä on nykyään tehtävä ilmoitus taloyhtiölle, jos se voi vaikuttaa yhtiön tai toisen osakkeenomistajan vastuulla olevaan kiinteistön, rakennuksen tai huoneiston osaan taikka toisen osakehuoneiston käyttämiseen. Muutostyötä aikovalle osakkeenomistajalle on siten laissa annettu harkintavaltaa ilmoituksen antamisen suhteen.

On kuitenkin suositeltavaa, että vähänkin epävarmoissa tilanteissa osakas antaa taloyhtiölle etukäteen kirjallisen ilmoituksen siitä, millaisesta työstä on kyse. Näin vältytään esimerkiksi siltä, että taloyhtiö jälkikäteen kyseenalaistaa koko muutostyön oikeutuksen ja vaatii tilanteen ennallistamista.

Muutostyöilmoitus laukaisee taloyhtiön toimimisvelvollisuuden. Taloyhtiön on saatuaan ilmoituksen muutostyöstä arvioitava aiheutuuko muutostyöstä vahinkoa taloyhtiölle tai toiselle osakkeenomistajalle. Jos taloyhtiö katsoo, että näin tapahtuu, niin se voi kieltää kokonaan muutostyön tai asettaa ehtoja muutostyön toteuttamiselle.

Muutostyöoikeus koskee lähinnä huoneiston sisätiloja. Jos osakkaan tekemä muutostyö tarkoittaa sitä, että joudutaan avaamaan rakenteita, kuten poraamaan reikiä ulkoseiniin, niin taloyhtiöllä on aina oikeus olla sallimatta remonttia.

Oikeuskäytäntöä on siitä, että taloyhtiö on voinut kieltää osakkaan ilmalämpöpumpun asennuksen, koska sen takia olisi jouduttu avaamaan seinärakenteita.

Muutostyön tekijä vastaa muutostyön hyvän rakentamistavan mukaisuudesta

Muutostyön tekijä vastaa siitä, että muutostyö tehdään hyvän rakennustavan mukaisesti.

Muutostyön tehnyt entinen omistaja voi joutua henkilökohtaiseen vastuuseen yhtiölle, toiselle osakkaalle ja osakkeen uudelle omistajalle siitä, että työ on tehty hyvän rakennustavan vastaisesti. Uudella osakehuoneiston omistajalla ei ole yleensä oikeutta vaatia ensisijaisesti yhtiötä korjaamaan vanhan omistajan virheellisesti tekemää työtä.

Vaikka yhtiö olisi saanut muutostyöilmoituksen ja valvonut työn suorittamista, tästä ei seuraa, että yhtiö vastaisi virheellisestä työstä osakehuoneiston uudelle omistajalle. Yhtiön valvonnan tarkoitus on estää yhtiölle ja toisille osakkaille aiheutuva vahinko. Kyseisen huoneiston kulloisenkin omistajan kannalta yhtiön valvonta ei siis korvaa muutostyön tekijän omaa valvontaa eikä huoneiston ostajan huoneiston kauppaa koskevaan lainsäädäntöön perustuvaa selonottovelvollisuutta.

Muutostyön tehnyt osakas voi välttää vahingonkorvausvastuun osoittamalla itse toimineensa huolellisesti. Jos muutostyö on tehty tekemättä ilmoitusta siitä taloyhtiölle, niin osakas tuskin voi osoittaa toimineensa huolellisesti.

Jos isännöitsijäntodistuksessa on maininta muutostyöstä, niin sekään ei siirrä vastuuta taloyhtiölle pois muutostyön tehneeltä osakkaalta. Isännöitsijäntodistuksella on toki merkitystä tietolähteenä asunto- osakkeen kaupassa, mutta se ei poista osakkaan/myyjän vastuuta siitä, että muutostyö on tehty hyvää rakentamistapaa noudattaen.

Muutostyön tekijä vastaa lähtökohtaisesti muutoksen aiheuttamista ylimääräisistä kustannuksista

Jos muutostyö aiheuttaa rakennuksessa muutoksia taloyhtiön perustasoon verrattuna, niin muutostyön tehnyt osakas vastaa lähtökohtaisesti tällaisen perustason ylittävän ratkaisun kunnossapidosta.

Esimerkiksi jos paritaloyhtiön toinen osakas rakentaa omaan huoneistoonsa takan, jollaista ei rakennuksessa rakentamisaikaisena ole ollut, vastaa muutostyön tehnyt osakas tästä aiheutuvista ylimääräisistä kustannuksista, kuten nuohouskustannuksista sekä talon katteen uusimiskuluista tältä osin.Tämä tietysti edellyttää, että taloyhtiö ei ole tehnyt päätöstä, jolla se on ottanut takan ja sen hormiston läpivienteineen kunnossapitovastuulleen.

Teksti: Juha Saarimäki, lakimies, Jurinet Lakipalvelut Oy

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Osakas
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

202112_74243.jpg
Maksaako taloyhtiö kylpyhuoneen haljenneen seinän korjaukset?
As Oy:n kylpyhuoneemme seinissä on kaksi pystysuuntaista halkeamaa. Halkeamat ulottuvat lattiasta kattoon ja aiheuttaja ilmeisesti rakenteiden liike (seinän runkomateriaali vaihtuu tässä kohdassa materiaalista toiseen). Hallituksen mielestä kunnossapitovastuu on osakkaalla (pintamateriaali), minun mielestäni yhtiöllä (ongelma rakenteissa). Seinässä on myös vesieriste, jonka kuntoa ei ole tutkittu.Kenen vastuulla vaurioiden selvitystyö on ja mitä on tehtävissä, jos yhtiö ei rakenteita korjaa? Talo on kerrostalo, joka on rakennettu 1999. Kuuluuko rakenteiden vaurioiden korjaus pintamateriaaleineen yhtiölle huolimatta rakennuksen iästä, jos vika löytyy rakenteista?Hallituksen viimeisin kanta: laatta kuuluu pintamateriaalina asukkaalle eikä yhtiö korjaa. Mielestäni yhtiö on väärässä. Täytyykö palkata juristi?
20236_82003.jpg
Voivatko hallitus ja isännöitsijä määrätä remonteista?
Voiko hallitus ja isännöitsijä määrätä taloyhtiön kaikkien asuntojen pesuhuoneisiin remontin sillä perusteella, että yhdessä asunnossa on jouduttu tekemään kosteusvaurion vuoksi remontti?Kerrostalo on rakennettu vuonna 1981 eikä ole kysymys esim. putkiremontin yhteydessä tehtävästä pesuhuoneiden saneerauksesta. Taloyhtiössä on tehty kosteuskartoitus, jonka mukaan esim. minun pesuhuoneessani ei havaittu kosteusongelmia. Mielestäni kyseinen remontointi on kylpyhuoneiden tasonparannusremontti ja sellaiseen remonttiin tuskin voi osakkaita pakottaa?
Katu, jossa on taloja rivissä
Avainten jakaminen?
Taloyhtiössämme uusittiin "pääovet" ja asuntoon liittyvän varaston ovet. Asennettiin kaksi lukkoa ja jaettiin kolme avainta/lukko eli 6 avainta asuntoa kohti. Asuntoja on kahden kokoisia. Nyt eräs asukas vaatii, että avaimia pitäisi jakaa taloyhtiön piikkiin asuntoneliöiden mukaan vedoten yhdenvertaisuuteen. Onko jossain määritelty jakoperusteita esim. asunnon koko/neliöt, asukkaiden määrä jne.?
20115_25991.jpg
Viikon kysymys: Talo tyhjillään - lämmitys pois päältä?
Kysymys:Tarkoituksena muuttaa kesäksi (kesä-heinä-elokuu) mökille. Talossamme on vesikiertoinen patterilämmitys (öljy). Onko viisainta ottaa kiertovesipumppu siksi aikaa pois vai antaa olla päällä? Edellisenä kesänä annoimme olla päällä ja kävimme noin kerran viikkoon katsomassa, että kaikki on kunnossa.
20238_82950.jpg
Viikon kysymys: Miksi kärhö ei kuki?
Miksi 3 v kärhö ei kuki, vain kasvaa valtavasti.
20236_82003.jpg
Viikon kysymys: Yhtiöjärjestyksen muutoksesta erilliskorvaus isännöitsijälle?
Onko isännöitsijä oikeutettu perimään erilliskorvauksen yhtiöjärjestyksen muutoksien laatimisesta, kun muutostarve perustuu muuttuneeseen lainsäädäntöön (=muuttuneeseen asunto-osakeyhtiölakiin)?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton