Lämpöpilotti on lämmön älykästä ohjausta

Lämpöpilotti on lämmön älykästä ohjausta

Kuulostaako tutulta: kun kerrostaloasunnossa tuntuu kylmältä, asukas pyytää huoltomiestä nostamaan lämpötilaa. Tämä johtaa kuitenkin siihen, että muissa asunnoissa alkaa olla tukalan kuuma, jolloin sen asukkaat puolestaan avaavat ikkunoita viilentääkseen.

”Perinteisesti kerrostalon lämmitystä ohjataan ulkolämpötilan mukaan. Meillä kehitteillä oleva Lämpöpilotti ottaa kuitenkin huomioon muitakin tekijöitä: esimerkiksi sääennusteen, sisäilman kosteuden ja asunnon todellisen sekä halutun lämpötilan. Mittaustulosten perusteella palvelu tasoittaa eri asuntojen välisiä lämpötilaeroja,” kertoo kehityspäällikkö Anne Salonen Fortumilta.

Lämpöpilottipalvelussa jokaiseen huoneistoon asennetaan lämpötilamittari, jonka mittaustulokset kerätään automaattisesti ja lämmitys säätyy tulosten perusteella mahdollisimman taloudelliseksi. ”Lämpömittarin lisäksi asukkaat tarvitsevat vain kännykkään ladattavan sovelluksen, josta oman asunnon tietoja voi halutessaan seurata. Sovellus myös ilmoittaa poikkeamista,” Salonen kertoo.

Lämpöpilotti soveltuu parhaiten kerros- ja rivitaloihin. Se on mahdollista asentaa kaikkiin vesikiertoisiin lämmitysjärjestelmiin, lämmitysmuodosta riippumatta.

Lämpöpilottia on testattu jo tuhansissa asunnoissa.
 

Terveellisellä sisäilmalla on suuri merkitys

Huoneiston sisälämpötila ja suhteellinen kosteus ovat tärkeitä myös terveellisen sisäilman kannalta.

”Pidemmällä aikavälillä mitattuna huonelämpötila ei saisi ylittää 23 astetta eikä kosteusprosentti saisi olla yli 60. Mikrobit heräävät ja alkavat kasvaa tietyssä lämmössä ja kosteudessa, jolloin homeen syntymisen riski kasvaa,” kertoo Hengitysliiton sisäilma- ja korjausneuvonnan päällikkö Timo Kujala.

Kujalan mukaan huono sisäilma ja mahdollinen altistuminen homeelle voivat aiheuttaa vaivoja loppuelämäksi.

”Hengitysliitto suosittelee lämpimästi ihmisiä huolehtimaan omaisuudestaan nykyistä paremmin. Talojen rakenteita pitää tarkkailla säännöllisesti, ja korjaustöitä on tehtävä,” hän painottaa.

Tutustu tarkemmin alla olevan videon avulla
Fortumin Lämpöpilotin suurimmat hyödyt

- Pitkällä aikavälillä Lämpöpilotti auttaa säilyttämään kiinteistön arvoa, koska huoneistojen lämpö- ja kosteusolosuhteet pidetään oikealla tasolla.

- Lämmityskustannuksissa syntyy säästöä keskimäärin 10 prosenttia. Säästöt perustuvat lämmön älykkääseen ohjaukseen: lämpöhukkaa ei pääse syntymään, kun palvelu tasaa lämpötiloja optimaaliseksi koko kiinteistössä.

- Sisäilman seuranta auttaa löytämään mahdollisia laitevikoja ajoissa. Se voi esimerkiksi paljastaa rikkoutuneen ilmanvaihtokoneen.
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
3.7.2017