Miksi sauna kannattaa huoltaa?

Miksi sauna kannattaa huoltaa?

Muistatko milloin talosaunaan, tai kotonasi olevaan saunaan on vaihdettu kiuaskivet? Ovatko lauteiden pinnat yhtä siistit ja hyvässä kunnossa kuin uutena? Onko saunan lämpötila sopiva ja ilma miellyttävä?

Sauna pysyy siistinä, viihtyisänä ja turvallisena kun sen kunnosta pidetään huolta säännöllisesti. Huoltoväli riippuu siitä, miten kovalla käytöllä sauna on. Esimerkiksi kotikäytössä, noin 1-2 viikoittaisella saunomiskerralla, kiuaskivet tulisi vaihtaa kerran vuodessa. Talosaunassa joka lämpiää 3-4 kertaa viikossa, olisi kivet syytä vaihtaa tai vähintäänkin tarkistaa ja latoa uudelleen kaksi kertaa vuodessa. Myös lauteiden käyttöikää saa merkittävästi pidennettyä säännöllisellä huollolla. Lisäksi saunatiloissa tulee pitää huolta turvallisuudesta, tarkistamalla mm. puuosien kiinnitykset ja turvakaiteiden kunto.

Joitakin saunan huoltotoimia voi tehdä itse mutta turvallisin valinta on saunoihin erikoistunut huoltoliike SaunaMax. SaunaMax on erikoistunut saunojen ennakoivaan kunnossapitoon, vikojen korjaamiseen sekä saunojen rakentamiseen ja remontointiin.

Saunan huoltoon kuuluu useita eri vaiheita

Kiuashuolto säästää energiaa ja lisää turvallisuutta

Kiukaan toiminta perustuu ilman kiertoon joka kivien rapautuessa ja painuessa kasaan ei toimi suunnitellusti. Lisäksi kasaan painuvat kivet painavat vastuksia vinoon. Mikäli kiuaskivien vaihto laiminlyödään liian pitkään, on seurauksena lopulta yksittäisen tai useamman vastuksen vikaantuminen. Kiuashuolto uusilla ja oikeaoppisesti käsin ladotuilla laadukkailla kivillä takaa, että kiuas toimii energiatehokkaasti, on turvallinen käyttää ja tuottaa miellyttävät löylyt pidemmässäkin saunavuorossa.

 

Kiuaskivien lisäksi kiukaan jokaisen vastuksen kunnolla on suuri merkitys kiukaan turvalliselle ja energiatehokkaalle toiminnalle. Rikkoutuneella vastuksella kiuas lämpenee huonosti, jäljellä olevien vastusten lämmittäen vain osan kivimassasta. Vajailla vastuksilla kiuas hukkaa energiaa korvatakseen rikkoutuneen vastuksen lämmitystehon, eikä sauna mahdollisesti lämpene lainkaan säädettyyn tasoon.

Kiukaan huollon yhteydessä on syytä aina imuroida kaikki kivimurska- ja pöly kiukaan pohjalta sekä tarkistaa vastusten kunto ja tehdä tarvittavat korjaukset ennen uusien kivien ladontaa. SaunaMaxin huoltomies pystyy tarvittaessa hankkimaan tarvittavat varaosat ja kiukaisiin erikoistuneen sähkömiehen paikalle viivytyksettä jolloin saunan käyttökatkot jäävät mahdollisimman lyhyiksi ja turhilta kustannuksilta vältytään. SaunaMax tarjoaa myös saunojen huoltosopimuksia, joihin sisältyy varaosapalvelu ja päivystys. Näiden ansiosta kiuas saadaan kuntoon myös viikonloppuna, eli juuri silloin kun kiuasta useimmiten tarvitaankin.

Lauteiden käyttöikä

Saunoessa laudepuille jää suuri määrä epäpuhtauksia (rasvaa, ihoa, hiuksia, hikeä, talia jne,). Epäpuhtaudet imeytyvät laudepuun sisään ja tekevät puun pinnasta otollisen kasvualustan lämpöä kestäville bakteereille. Laudepuun pintaan pinttynyttä likaa ei saa kokonaan poistettua edes voimakkaalla pesulla, joten paras ratkaisu on pinnan hionta.

 

Saunoessa laudepuille jää suuri määrä epäpuhtauksia.Saunoessa laudepuille jää suuri määrä epäpuhtauksia.

Ammattilaisen suorittama koneellinen hionta kuluttaa puuta vain vähän ja on turvallista tehdä arvokkaimmillekin puulaaduille. Hionnan jälkeen puun syyt ovat auki ja nyt laudepuille levitetään puuta suojaava ei-allergisoiva parafiiniöljy. Parafiiniöljykäsittely sulkee puun huokoset muodostaen likaa ja kosteutta hylkivän pinnan sekä ennaltaehkäisee puun kuivumista. Oikeaoppisesti tehdyn käsittelyn jälkeen laudepuun pinnasta tulee jälleen miellyttävän tasainen ja puun huokosiin kertynyt pinttynyt lika sekä epäpuhtaudet saadaan tehokkaasti poistettua.
 

Rakenteiden turvallisuus

Sauna-, kylpyhuone-, ja wc-tiloissa tapahtuu vuodessa yli 20 000 tapaturmaa. Saunassa irtonainen laude tai notkuva nousujakkara voivat aiheuttaa onnettomuusvaaran. Liian monissa saunoissa kiukaan turvakaiteet ovat puutteelliset tai puuttuvat kokonaan.

Saunatilan puuosien kiinnitykset löystyvät normaalin käytön ja ympäristön lämmönvaihtelun seurauksena. Saunahuollon yhteydessä tulee huolellisesti tarkastaa saunatilan puuosien kiinnitykset ja kiristää löystyneet puuosat. Puuosien kiinnitys saunatiloissa on tehtävä siihen soveltuvilla tarvikkeilla ja huolellisuutta noudattaen, jotta saadaan aikaiseksi tukeva kiinnitys rikkomatta puurakenteita.

Asiaan perehtymätön henkilö ei välttämättä osaa kiinnittää huomiota turvallisuusasioihin eikä oman saunan epäkohtia aina tiedosta itse. SaunaMaxin huoltomiehet on koulutettu tarkistamaan turvallisuuteen liittyvät perusasiat. Puutteet listataan huollon päätteeksi laadittavaan huoltoraporttiin, jolloin niihin on helpompi puuttua.

Sauna-asioissa kannattaa luottaa asiantuntijaan


SaunaMaxin huoltomiehet ja asentajat kirjaavat jokaisen kohteen kiukaan ja lauteiden tiedot järjestelmään, joten kun kertaalleen huollettuun saunaan tulee vika, löytyy oikea varaosa helposti ja vika saadaan lähes poikkeuksetta kuntoon ensimmäisellä käynnillä. Huoltosopimusasiakkaille voidaan varaosatkin pitää aina hyllyssä, jolloin sauna saadaan varmasti pian takaisin kuntoon vian yllättäessä.

Kun haluat varmistua saunasi viihtyisyydestä, toiminnasta ja turvallisuudesta, tiedustele edullista ja laadukasta SaunaMax Saunahuoltopakettia ja huoltosopimuksia. SaunaMax on huoltanut tuhansia suomalaisia saunoja, joten SaunaMaxin huoltohenkilöiden ja asentajien osaaminen sekä ammattitaito ovat erittäin korkealla tasolla. SaunaMax on myös yleisimpien kiuasmerkkien valtuutettu huoltoliike.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
6.11.2017