• Etusivu
  • LVI

Pieni, mutta tärkeä remontti: ilmanvaihto kuntoon taloyhtiössä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 19.10.2017
201710_50574.jpg

Tarmo Tikan taloyhtiössä halutaan kiinteistöt pitää asiallisessa kunnossa. Myös ilmanvaihto on laitettu kuntoon Velco-venttiilien avulla.

Jo lakikin vaatii, että taloyhtiössä on järjestettävä jokaiseen asuntoon toimiva ilmanvaihto. Viime kädessä asia on taloyhtiön hallituksen vastuulla. Monessa taloyhtiössä asiat ovat retuperällä, mutta hienosti hoidettuja esimerkkejäkin löytyy. Ilmanvaihto on useimmiten saatettavissa kuntoon pienellä rahalla ja vaivalla, joten miksi teidän taloyhtiössänne ei tartuttaisi tuumasta toimeen?

Ilmanvaihto on monissa asunto-osakeyhtiöissä pielessä. Ja aivan turhaan, sillä hinnaltaan kalliista tai vaivalloisesta remontista ei tämän ongelman ratkaisussa ole kyse. Siispä onkin ilo saada haastattelu mieheltä, jonka taloyhtiössä ilmanvaihto on saatettu kuntoon samaan tahtiin muiden kiinteistöjen kuntoa ja arvoa ylläpitävien remonttien
kanssa.

Länsihelsinkiläisestä rivitalosta löytyy toimelias mies, Tarmo Tikka. Tikka on taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja – ollut siitä saakka, kun vuonna 2013 muutti taloyhtiöön. Laaja, 16 rakennusta ja 36 asuntoa käsittävä, kiinteistökokonaisuus oli suurten muutosten kourissa Tikan astuessa puheenjohtajan saappaisiin: kattoremontti
oli juuri valmistunut ja Tikan tehtäväksi jäi luotsata läpi täydellinen julkisivuremontti. Samassa yhteydessä asennettiin jokaiseen huoneistoon riittävä määrä korvausilmaventtiileitä.

– Tämä rivitalo on rakennettu 1978 eikä juuri niinä vuosina ollut tapana järjestää ilmanvaihtoa hallitusti korvausilmaventtiilien kautta. Tyypillisesti on ajateltu, että tarpeeksi ilmaa saadaan sisään väljästi rakentamalla. On jätetty reikiä tiettyihin kohtiin, vaikkapa patterin läpivienteihin tai ikkunan rakoihin, Tikka kertoo.

Ajan kuluessa rakenteiden kautta sisäilmaan alkaa kulkeutua epätoivottuja tuoksuja ja epäpuhtauksia. Lattialaatta liikkuu, raot seinän vieressä suurenevat ja ilma virtaa sisään alapohjasta tuoden tullessaan kellarin hajua ja vetoisuutta.

– Varsinkin ovien karmeista tuli kovasti vetoa ennen remonttia, muistelee Tikka. – Toisaalta kaikissa makuuhuoneissa korvausilmaa ei ollut riittävästi, vaan ilma oli tunkkainen.

Korvausilmaa tarvitaan julkisivu-, ikkuna- ja oviremontin jälkeen entistä kipeämmin siksi, että aiemmin "venttiileinä" toimineet raot on tukittu. Mutta, kun ilma tuodaan sisään hallitusti, se on myös puhtaampaa ja vedon tunne poistuu. Myös Tikka kiittelee paitsi raitista ilmaa myös vedon vähenemistä ilmanvaihtoremontin jälkeen.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Korvausilmaventtiileillä hallittua ilmanvaihtoa

Tikan taloyhtiössä päädyttiin asentamaan makuu- ja oleskeluhuoneisiin Velco-venttiilit ikkunan yläpuolelle. Muutamassa huoneistossa – kuten Tikan omassa asunnossa – alakerran olohuoneisiin mahtui vain kapea rakoventtiili. Tämä hieman harmittaa Tikkaa, sillä rakoventtiili ei päästä ilmaa läpi yhtä hyvin kuin automaattisesti ulkolämpötilan mukaan säätyvä Velco-venttiili.

– Rakoventtiilikin on parempi kuin ei mitään, mutta eron lautasventtiiliin huomaa kyllä selvästi. Pidän lisäksi siitä, että Velco-venttiiliä ei tarvitse säätää käsin ja sen kanssa voi käyttää laadukasta suodatinta.

Tikka kehuu Velcoa ihanteelliseksi korvausilmaventtiiliksi, mutta muistuttaa samalla suodattimien vaihdosta.

– Hyvän sisäilman takaamiseksi pitäisi suodatin vaihtaa kaksi kertaa vuodessa. Suosittelen vaihtamaan suodattimen siitepölykauden keskellä kesäkuun alussa. Toisen kerran on hyvä vaihtaa esimerkiksi joulun alla.

Taloyhtiössä Tikka arvelee suodattimen vaihtamisen monilta asukkailta unohtuvan varsinkin, kun venttiili ei vaadi muutenkaan säätämistä. Tikka on miettinyt ratkaisuksi huoneistokohtaista huoltokirjaa, johon voisi merkitä säännöllisesti tarvittavat toimenpiteet kuten lattiakaivon puhdistamisen ja suodattimien vaihdot. Myös taloyhtiöille tarjolla oleva suodattimien vaihtopalvelu kuulostaa hänestä hyvältä idealta.

Tarmo Tikka on tyytyväinen makuuhuoneiden Velco-venttiileihin. Venttiilit on oikeaoppisesti sijoitettu katon rajaan ikkunoiden yläpuolelle. Lämpimällä säällä avaus on suuri, kylmällä venttiililautanen automaattisesti sulkeutuu pienemmälle.
Tarmo Tikka on tyytyväinen makuuhuoneiden Velco-venttiileihin. Venttiilit on oikeaoppisesti sijoitettu katon rajaan ikkunoiden yläpuolelle. Lämpimällä säällä avaus on suuri, kylmällä venttiililautanen automaattisesti sulkeutuu pienemmälle.

Toimiva ilmanvaihto on taloyhtiön vastuulla

Ilmanvaihto kuuluu jo lain mukaan taloyhtiölle. Millaisia terveisiä puheenjohtaja lähettää niille, joilla ilmanvaihtoasiat asiat eivät ole vielä kunnossa?

Tikka kehottaa aivan ensimmäiseksi selvittämään, millaisella periaatteella toimiva ilmanvaihto omassa taloyhtiössä on – tämäkään kun ei ole kaikille selvää. Yleensä vanhemmissa taloissa ilmanvaihto on täysin painovoimainen tai koneellisella poistolla varustettu. Monesti siinä on kuitenkin suuriakin puutteita.

– Erityisesti korvausilman saantiin kannattaa kiinnittää huomiota. Esimerkiksi meidän taloyhtiömme huoneistoissa sitä ei oltu järjestetty lainkaan.

– Isännöitsijöiden pitäisi ottaa suurempaa vastuuta siitä, että kaikki lain vaatimat ja muuten tarpeelliset kunnostukset ja ylläpitotoimet tehdään. Myös hallituksen puheenjohtaja on tärkeässä roolissa.
Tietoa saa erilaisista lähteistä, esimerkiksi Kiinteistöliitosta. Taloyhtiöiden hallitusten jäsenten kannattaisi esimerkiksi osallistua eri tahojen järjestämiin koulutuksiin. Tietoa on saatavilla paljon ja ilmaiseksi, kun siihen vain tarttuu, painottaa Tikka.

Tikka harmittelee, että taloyhtiöissä hallitusta on usein vaikea edes saada kasaan, sillä ihmisiä pelottaa luottamustoimen tuoma vastuu.

– Ei taloyhtiö ole kuitenkaan mikään voittoa tuottava liikelaitos. Kyse on oman tärkeän omaisuuden ylläpidosta. Siihen jokainen voisi osallistua.

Tikan viimeinen vinkki on yksinkertainen: aina kannattaa ilmanvaihtoasioissakin kysyä neuvoa asiantuntijoilta. Helpoimmalla pääsee, kun ammattilainen tarkastaa, miten ilma vaihtuu ja neuvoo parhaat jatkotoimenpiteet. Kun ilmanvaihto on hallinnassa, säästöä voi jatkossa saada esimerkiksi patterien virtauksia pienentämällä.

Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Osta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
LVI
painovoimainen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Sisäilma mittaus
Testaa helposti ilmanvaihdon riittävyys
Sisäilman hiilidioksidipitoisuus on hyvä mittari, kun halutaan arvioida ilmanvaihdon toimivuutta. Kun mittari näyttää selkeästi kohonnutta hiilidioksiditasoa, se viittaa siihen, että tilojen ilmanvaihto ei toimi riittävän tehokkaasti. Tällaisessa tilanteessa on tärkeää ryhtyä toimenpiteisiin ilmanvaihdon parantamiseksi.
201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
201811_55293.jpg
Veto ei ole ilmanvaihtoa
Ilmanvaihdon rakennevuodot sekoitetaan painovoimaiseen ilmanvaihtoonSisäilmaan ja ilmanvaihtoon liittyy monia harhaluuloja. Monet suomalaiset uskovat yhä, että kodin ilma vaihtuu luonnollisesti ikkunanpielistä ja lattianraoista. Ilman rakennevuotoja luullaan virheellisesti painovoimaiseksi ilmanvaihdoksi. Todellisuudessa rakenteiden raoista virtaava ilma kertoo puuttuvasta tai puutteellisesta ilmanvaihdosta. Jos korvausilma kulkeutuu asuntoon rakennevuotojen, postiluukun tai viemärin kautta, se tuo sisäilmaan hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Huonoon sisäilmaan tottuu yllättävän nopeasti, joten keinoja sen parantamiseen jaksetaan harvoin selvittää. Useimmissa tapauksissa kodin ilmanvaihdon saisi kuitenkin hoidettua kuntoon muutamalla satasella. Ilmanvaihdon toimivuus on kiinteistön omistajan vastuulla. Taloyhtiöissä asukkailla on oikeus vaatia tarvittavia korjauksia. Ilmanvaihdolla on vaikutusta sekä asunnon kuntoon että asukkaiden hyvinvointiin.Muista suodattimet!Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201711_50771.jpg
7 syytä panostaa ilmanvaihtoon
Kun ilmanvaihto toimii, raikasta ja puhdasta ilmaa riittää kellon ympäri joka huoneeseen. Nukut paremmin ja heräät virkeänä uuteen aamuun.Vietämme lähes 90 % ajastamme sisätiloissa. Siksi sisäilman laadulla on väliä. Huono sisäilma on terveysriski. Erityisesti oireilevat hengityselin- ja sydänsairaat.Suodattimella varustettu korvausilmaventtiili pitää epäpuhtaudet ulkona. Siite- ja katupöly sekä terveydelle vaarallisimmat pienhiukkaset eivät pääse sisäilmaan.Mikäli korvausilma otetaan sisään hallitsemattomasti, vaikkapa lattioiden raosta tai postiluukun kautta rappukäytävästä, mukana seuraa hajuhaittoja ja epäpuhtauksia.Kun raitis ilma tulee hallitusti ikkunoiden sisäpuolella sijaitsevista venttiileistä, lattioiden ja ikkunoiden raoista tuleva veto vähenee.Jos ilmanvaihto on riittämätön, asunnon kosteusprosentti nousee. Kosteus ei tee hyvää rakenteille ja sisustusmateriaaleille. Kostean ilman lämmittäminen syö myös energiaa. Kun ilma vaihtuu oikein, lämmityskulutkin pysyvät hallinnassa.Ilmanvaihto on tärkeä osa kiinteistön toimintaa. Toimiva ilmanvaihto pitää kiinteistön rakenteet paremmassa kunnossa ja talo säilyttää arvonsa.Useimmissa kodeissa ilmanvaihto olisi helposti parannettavissa yhdessä päivässä, muutaman sadan euron panoksella.Osta suodattimet Rakentaja.fi-verkkokaupastaOsta venttiilit Rakentaja.fi-verkkokaupasta
201411_41837.jpg
Puhdas hengitysilma kotona - terve perhe
Yleisimmät ilmanvaihdon ongelmatKorvausilma venttiilit puuttuvat kokonaan tai venttiili on tukittu tai muuten poistettu käytöstäKorvausilma tulee huoneistoon postiluukun kautta tai rakennevuotona esim. alapohjan kautta. Tästä voi aiheutua hajuhaittoja ja vedon tunnetta lattiatasossa. Korvausilmaa voi virrata jopa lattiakaivon kautta.Ilmanvaihtoon liittyvät laitteet on kytketty pois päältäHuippuimuri tulee olla päällä 24 h/vrk.RadonpitoisuudetKorkeita radonpitoisuuksia löytyy erityisesti asunnoista, joissa ilmanvaihto ei toimi kunnolla. Toimiva ilmanvaihto voi pienentää radonarvoja jopa 90 % lähtöarvosta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton