Putkiremontti 2.0 – teknisiä innovaatioita ja parempaa palvelua

Putkiremontti 2.0 – teknisiä innovaatioita ja parempaa palvelua

Turkulaiskerrostalossa tehtiin perusteellinen putkiremontti Reno Port -talotekniikkakaseteilla puolessa vuodessa. Lähivuosina linjasaneerauksissa tullaan hyödyntämään teollisesti esivalmistetuttujen talotekniikkaelementtien lisäksi myös kokonaisvastuurakentamiseen perustuvia hankemuotoja.

Vaikka kasettimoduuli asennetaan seinälle kylpyhuoneen sisään, ei se käytännössä pienennä kylpyhuoneen pinta-alaa.Vaikka kasettimoduuli asennetaan seinälle kylpyhuoneen sisään, ei se käytännössä pienennä kylpyhuoneen pinta-alaa.
Turkulaisessa As Oy Luostarinpuistossa toteutettiin tammi-elokuussa 2017 laaja putkiremontti, jossa vanhat käyttövesi- ja viemäriputket korvattiin Uponor Reno Port -talotekniikkakaseteilla. Kasetit sisältävät käyttövesiputket, pystyviemärin ja seinä-wc:n sekä vesi- ja viemäriliitännät viereen asennettavaa pesuallasta varten.

Saneerauksen yhteydessä kylpyhuoneisiin asennettiin myös vesikiertoinen lattialämmitys sekä uusittiin vuonna 1961 valmistuneen taloyhtiön sähkönousut ja tietoliikennekaapelit. Kohteen pääurakoitsijana toimi Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy.
 
Turkulaiskerrostalossa tehtiin perusteellinen putkiremontti Reno Port -talotekniikkakaseteilla puolessa vuodessa.Turkulaiskerrostalossa tehtiin perusteellinen putkiremontti Reno Port -talotekniikkakaseteilla puolessa vuodessa.

Tilaaja tyytyväinen lopputulokseen

Luostarinpuistossa saneerausta pidetään onnistuneena.
– Hanke pysyi aikataulussa ja asukkaat ovat vaikuttaneet tyytyväisiltä lopputulokseen. Kylpyhuoneissa on valoisa, viihtyisä ja moderni ilme. Saamani palautteen mukaan putket pitävät vähemmän ääntä ja äänieristys on muutenkin parempi kuin ennen remonttia, kertoo taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Mika Artesola.

– Taloyhtiön näkökulmasta suosittelisin harkitsemaan menetelmää vastaavanlaiseen kohteeseen. Lopputulos on hyvännäköinen ja käyttömukavuudeltaan erinomainen. Vesieristetty elementtirakenne on lisäksi turvallisempi mahdollisissa
vuototilanteissa, Artesola toteaa.

As Oy Luostarinpuisto on toinen kohde, jossa on käytetty Reno Port -talotekniikkakasetteja linjasaneerauksessa. Uponor hyödyntää työmaalta saadun tiedon tarkasti tuotteen jatkojalostuksessa.

– Hankkeessa oli omat tuskansa, kuten monesti uusien tuotteiden kohdalla, mutta tärkein toteutui: tilaaja oli tyytyväinen ja pysyimme aikataulussa. Meillä on nyt enemmän näkemystä ja osaamista talotekniikkakasettien hyödyntämiseen, kertoo työpäällikkö Jari Salonen Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:stä.
 

Enemmän kuin ”putket ja pönttö”

Talotekniikkakasetti nopeuttaa viemäri- ja vesijohtolinjan asennusta noin puolella, mikä tuo kokonaisaikatauluun vastaavassa kohteessa tehdyn tutkimuksen mukaan jopa 11 prosentin säästön. Suurin hyöty urakoitsijan kannalta on se, ettei vanhoja hormeja tarvitse purkaa: etenkin vanhoissa taloissa hormit voivat olla uusille putkille turhan ahtaat ja niitä purettaessa pölyävä asbesti saattaa aiheuttaa lisäharmia. Vaikka kasettimoduuli asennetaan seinälle kylpyhuoneen sisään, ei se käytännössä pienennä kylpyhuoneen pinta-alaa.

Tilatehokkaat talotekniikkakasetit on myös helppo kuljettaa ja asentaa kohteeseen. Kasetit eivät vaadi varastoimista työmaalla, sillä Uponorin asentajat tuovat ne mukanaan sovittuna päivänä. Näin rakennuksen pystylinjojen asentaminen ei ole enää työmaata tahdistava vaihe.

– Kyseessä ei siis ole pelkkä putket ja pönttö, vaan valmiiksi mietitty kokonaisuus: kaseteissa on välipohjan läpiviennit palokatkoineen, lämpöeristetyt käyttövesiputket ja ääntä vaimentava Decibel-viemäri. Asennettuna Reno Port -talotekniikkakasetti täyttää sellaisenaan LVI-järjestelmille asetetut rakennusvaatimukset äänitasojen ja palomääräysten osalta, toteaa Uponorin projektiliiketoiminnan hankekehityspäällikkö Teemu Salminen.

– Kasetti on myös vuototurvallinen ja helposti huollettava. Kosteusvaurioita ei pääse syntymään, sillä mahdolliset vuodot ohjautuvat vesieristettyyn tilaan, jolloin ne on helppo havaita. Huoltokin onnistuu rakenteita ja vesieristyksiä rikkomatta, Salminen huomauttaa.
 
Kasetit sisältävät käyttövesiputket, pystyviemärin ja seinä-wc:n sekä vesi- ja viemäriliitännät viereen asennettavaa pesuallasta varten.Kasetit sisältävät käyttövesiputket, pystyviemärin ja seinä-wc:n sekä vesi- ja viemäriliitännät viereen asennettavaa pesuallasta varten.
Uponor Reno Port -talotekniikkakasetti
  • Tehdasvalmisteinen, vuototurvallinen moduuliratkaisu kerrostalojen linjasaneeraukseen
  • Putkistot huollettavissa rakenteita rikkomatta
  • Säästää tilaa pienissä kylpyhuoneissa
  • Lukuisia pintamateriaalivaihtoehtoja

Putkiremontit avaimet käteen -palveluna?

Tällä hetkellä valtaosa linjasaneerauksista tehdään perinteisinä kokonaisurakoina, jossa rakennuttaja kilpailuttaa suunnittelun ja toteutuksen erikseen. Tällöin on vaarana, että tieto ei kulje projektin osapuolten välillä riittävän ajoissa, ja yllättävät lisä- ja muutostyöt tuovat taloyhtiölle suolaisen lisälaskun. Lisäksi 1960–70-luvun lähiöiden massiivinen korjaustarve ruuhkauttaa parhaillaan suunnittelu- ja konsulttitoimistoja, jolloin putkiremontti voi kestää korjauspäätöksestä valmistumiseen useita vuosia.

Trendi on kuitenkin muuttumassa: taloyhtiöt kaipaavat nyt nopeampia, tehokkaampia ja hallitumpia linjasaneerausratkaisuja. Luostarinpuiston urakoitsijana toiminut, korjausrakentamiseen erikoistunut Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy saa KVR-urakkatarjouspyyntöjä koko ajan enemmän.

– Avaimet käteen -mallissa suunnittelu ja toteutus teknisine ratkaisuineen tilataan yhdeltä sopimuskumppanilta. Tällöin urakoitsijan kokemusta, tietotaitoa ja yhteistyöverkostoa voidaan hyödyntää suunnitteluvaiheesta lähtien, toteaa Rakennuspalvelu J. Martti & Co Oy:n toimitusjohtaja Riku Peltonen.

– Kun urakoitsija ohjaa suunnittelua pitäen silmällä kustannuksia ja teknistä toteutusta, minimoidaan yllättävien lisä- ja muutostöiden riski. KVR-urakkamuoto takaa myös hankkeen nopean aloituksen sekä tuo selvää aika- ja kustannussäästöä. Suuri hyöty tilaajan kannalta on lisäksi se, että asiakaspalvelusta vastaa yksi toimija.

Myös Uponorin Teemu Salminen näkisi mielellään KVR- ja yhteistyömallien yleistyvän linjasaneerauksissa.
– Kun urakoitsija ja toimittaja ovat mukana jo hankesuunnitteluvaiheessa, vältytään ylisuunnittelulta ja informaatiokatkoksilta: sen sijaan, että tehdään suunnitelmat käymättä kertaakaan paikan päällä, suunnitellaan se, mitä aiotaan toteuttaa. Urakoitsija tietää myös tarkkaan paikallisen hintatason, jolloin saadaan paikkansapitävä kustannusarvio, toteaa Salminen.

– Meidän roolimme tällaisessa yhteistyössä on tarjota urakoitsijalle mittaus- ja muita neuvontapalveluita paikan päällä. Tavoitteenamme on ratkaista ongelmat jo ennen kuin ne tulevat työmaalla yllättäen vastaan. Ennakoimalla vältytään parhaiten lisä- ja muutostöiltä. Ala kaipaa ehkä pientä ravistelua, jotta päästään irti vanhoista kaavoista: kilpailutuksessa halvin vaihtoehto ei aina tuokaan loppupeleissä säästöä – pikemminkin päinvastoin, Salminen tuumaa.
 
Teksti: Meri Peltola
Kuvat: Uponor
 

Lisätiedot:

www.uponor.fi

projektipalvelu@uponor.com

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
30.10.2017