• Etusivu
  • Remontti

Tiedätkö millä kattosi kiinnitetään?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Kingi Oy
Julkaistu 26.10.2017Päivitetty 04.10.2018
201710_50695.jpg

Peltikatto on ollut Suomen suosituin katemateriaali jo vuosia. Yksi syy tähän on kattopellin kestävyys, sillä nykyaikaiset pinnoitteet takaavat hyvän korroosionkestävyyden vaativissakin ilmastoissa. Mutta, oletko tietoinen millaisilla kateruuveilla kattopeltisi kiinnitetään? Kateruuvien tulisi nimittäin kestää juuri yhtä kauan, kuin kattopeltikin kestää.

Ympäristöministeriö tarkensi ohjettaan teräskiinnikkeistä

Suomen Ympäristöministeriö tarkensi kateruuvin merkitystä maaliskuussa 2017 julkaisemassaan Suomen Rakentamismääräyskokoelmaan liittyvässä teräsrakenteiden lujuutta ja vakautta koskevassa ohjeistuksessaan.

Kattoremontin kannalta tärkeintä on noudattaa standardeja. Esimerkiksi CE-merkityt hiiliteräsruuvit soveltuvat vain sisäkäyttöön (C1). Koska katolla käytettävät tehdasmaalatut kattopellit ovat vähintään C3-ilmastorasitusluokkaan valmistettua kolmikerrospinnoitettua hiiliterästä, tulisi myös kiinnikkeinä käytettävien kateruuvien vastata laadultaan näitä ominaisuuksia.

Standardien noudattaminen tarkoittaa myös sitä, että alle 8 mikrometrin sähkösinkityksellä olevia kateruuveja ei luokitella mihinkään ilmastorasitusluokkaan joten ne eivät sovellu ulkokäyttöön.

Kingi – kestävä kolmikerrospinnoitettu kateruuvi

KINGI® kateruuvi voidaan hyväksyä teräsrakenteiden kiinnitykseen ilmastorasitusluokissa C3 ja jopa C4, sillä sen kolmikerrospinnoitus (jauhemaalipinnoitusjärjestelmä) on arvioitu DIN 55634 (2010) mukaan sopivaksi samaan ilmastorasitusluokkaan parhaiten kolmikerrospinnoitettujen kattopeltien kanssa.

Hämeen ammattikorkeakoulun ohutlevykeskuksen testien perusteella KINGI® kateruuvin korroosionkestävyys on selvästi parempi kuin niiden kateruuvien, joiden sinkkikerroksen päällä on vain yksi maalikerros.

201711_50869.jpg

Jos siis suunnittelet kattoremonttia ja arvostat oikein tehtyä työtä sekä kattosi huoletonta pitkäikäisyyttä, kiinnitä huomiota myös kateruuveihin. Rakentamisen laadun parantamiseksi annetut ohjeet toimivat parhaiten, kun niitä noudatetaan.

Ympäristöministeriön ohjeistukseen voit tutustua Kingin blogissa.

Kingi Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
201611_47698.jpg
Näin saat takuulla pitkäikäisen peltikaton
Oikein asennetun peltikaton kestoikä on hyvinkin 20 vuotta. Sen saavuttaa, kun katto on huolella suunniteltu ja katolle on valittu parhaat materiaalit. Paras katemateriaali on yleisesti käytetty kolmikerrospinnoitettu kattopelti, jonka korroosiokestävyys on taattu. Pitkäikäisen katon viimeistelevät oikein valitut kateruuvit, joiden pinnoitus vastaa korroosiokestävyydeltään kattopellin pinnoitusta. Kolmikerrospinnoitteiselle kattopellille oikea valinta on tietysti kolmikerrospinnoitettu kateruuvi.
20172_48354.jpg
Peltikaton pitkäikäinen kiinnitys
Yksi harhaluulo oli ja on yhä se, että sinkitys ja yksi pintamaalikerros riittää. Näin tehdyistä kattopelleistä maali kuoriutuu ja ruostuminen alkaa, toteaa Jorma Kinnunen.Korroosioon perehtynyt diplomi-insinööri Jorma Kinnunen kehitti 90-luvulla kattopeltien ruostumisongelmaan ratkaisun, josta tuli Pural-pinnoite silloiselle Rautaruukille. Kattojen nopea ruostuminen loppui siihen ja Jorman kehittämästä pinnoitteesta on tullut tämän jälkeen maalattujen kattopeltien uusi standardi. Kattopelleissä on nyt kestävä kolmikerrospinnoite. Jorman työ on tuottanut kestävinä kattoina laajasti näkyvää tulosta niin Suomessa kuin muualla maailmassa.Katon kiinnityksen kateruuveissa sama ongelmaKaikesta tiedosta ja kokemuksesta huolimatta katoille on asennettu ja asennetaan edelleen yhdellä ohuella pintamaalikerroksella maalattuja kateruuveja. Ruuvivalmistajien vakuutteluista ja jopa virheellisestä markkinoinnista huolimatta ne eivät kestä katolla niin kuin niiden kuuluisi. Ne eivät täytä katon kiinnitykselle asetettuja määräyksiä, sillä ne eivät kestä yhtä pitkään kuin kolmikerrospinnoitettu kattopelti. Tämän todisti myös HAMK:n (Hämeen Ammattikorkeakoulu, Ohutlevykeskus) tekemä proheesiotesti.
20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton