Kun talo painuu..
Omataloyhtiö.fi

Kun talo painuu..

Halkeama seinässä, vino lattia tai ikkunan jumittaminen voi johtua talon epätasaisesta painumisesta. Talo voi painua ajan saatossa pikku hiljaa tai sen voi aiheuttaa jokin maaperässä tehty tai maaperään vaikuttava muutos.

Mikä aiheuttaa muutoksia maaperään?

Talo on aikanaan voitu rakentaa hyvin kantavalle maaperälle, mutta maaperässä tapahtuneet muutokset ovat voineet saada aikaan talon painumisen. Maaperään vaikuttaa asioita, joiden ei välttämättä ajattele siihen edes vaikuttavan.

"Maaperään vaikuttavia syitä on monia. Kotiin on esimerkiksi voitu tehdä salaojaremontti tai pihasta on voitu kaataa puita. Naapurin rakennustyömaan vaikutukset voivat tuntua omallakin tontilla", kertoo tekninen asiantuntija Ville Perkiö.

"Esimerkiksi sadevesiputki on voinut vuotaa ja ajan kuluessa sadevedet ovat vieneet maaperää mennessään, jolloin kantavuus heikkenee", Perkiö jatkaa.

Vedellä voikin olla merkittävä rooli maan kantavuuden heikkenemisessä. Esimerkiksi vanhat, suuret puut imevät maasta vettä ja pitävät sen kuivana. Varsinkin savimaalla on kyky imeä vettä huomattavia määriä ja kun puut kaadetaan, jääkin vesi maaperään.

Myös salaojien rakentaminen muuttaa maaperää. Aiemmin maassa makaava ja siihen imeytyvä vesi johdetaankin hallitusti pois salaojiin ja maaperä pääsee kuivumaan, jolloin taas aiheutuu muutosta. Puita ei kuitenkaan kannata jättää kaatamatta eikä salaojia rakentamatta painumisen pelossa.

Voiko painumista korjata mihin vuodenaikaan tahansa?

"Kyllä voi, ja kannattaakin. Geopolymeeria injektoidaan routarajan alapuolelle, joten maan jäätyminen ei vaikuta työhön. Nyt kun tarttuu toimeen, pääsee vielä hyödyntämään talviedut", Perkiö vinkkaa.

Jätä yhteydenottopyyntö sivun alalaidasta.


Geopolymeeri on monipuolinen materiaali

Geopolymeeri-injektointia voidaan hyödyntää lähes kaikissa maaperissä ja sen avulla voidaan stabiloida monenlaisia kohteita, kuten omakotitaloja, tehdasrakennuksia, liikekiinteistöjä, parkkipaikkoja ja ajokaistoja. Geopolymeerilla on myös muita käyttökohteita.

"Ehkä mieleenpainuvin projekti sijaitsi Tampereella, jossa rakennuksen suojana oli vanha kiviladonta tukimuurina. Tukimuuri oli sortumisvaarassa, kun viereen piti tehdä 11 metriä syvä kaivanto", kertoo Perkiö. 

"Kiviladonta toimi osittain myös rakennuksen perustuksena, joten sen sortuminen olisi vahingoittanut myös jo olemassa olevaa rakennusta", Perkiö lisää.

Geopolymeeria injektoitiin kivimuuriin kaivannon edetessä vähitellen, kunnes kaivanto saatiin riittävän syväksi. Lopuksi ladonnan päälle ruiskutettiin geopolymeerikerros, jolla estettiin mahdollinen kivien irtoaminen.

"Kiviladonta ei sortunut eivätkä perustukset pettäneet", tiivistää Perkiö.

Kuinka projekti etenee?

Jättämällä Geobearille yhteydenottopyynnön, saadaan asiaa eteenpäin. Sinuun ollaan ensin yhteydessä, tilannettasi kartoitetaan sanoin ja kuvin ja saat alustavan hinta-arvion. Tämän jälkeen suoritettavalla kartoituskäynnillä tutkitaan tarkemmin tilannetta, selvitetään ongelman aiheuttajaa ja käydään läpi vaihtoehtoja. Jos päätät tarttua tarjoukseen ja oikaista talosi, sovitaan asennuspäivät, jolloin työ suoritetaan. Helppoa, nopeaa ja siistiä. Eikä kodista tarvitse muuttaa työn ajaksi mihinkään.

Tilaa ilmainen kohdekartoitus


 
Päivitetty
5.2.2018