• Etusivu
  • Remontti

Etenkin vanhojen kerrostalojen paloturvallisuudessa on kehitettävää

Rakentajan toimitus
Julkaistu 02.01.2018Päivitetty 07.02.2018
20218_72062.jpg

Vantaalaisen kerrostalon rappukäytävässä sytytettiin tahallisesti lastenvaunut. Palavista vaunuista muodostui runsaasti myrkyllistä savua, joka täytti nopeasti porrashuoneen sekä työntyi asuntoihin porrashuoneen ovien kautta. Palomestari Arto Latvalan mukaan rakennuksen vanha paloturvallisuustekniikka hankaloitti pelastuslaitoksen toimintaa.

Pelastuslain (379/2011) mukaan porraskäytävässä ei saa säilyttää mitään tavaraa.
– Jos taloyhtiössä ei ole hissiä ja lastenvaunujen kantaminen on vaikeaa, niin ne on syytä säilyttää esimerkiksi ulkoiluvälinevarastossa – ei koskaan rappukäytävässä. Myös taloyhtiön ulko-ovet on syytä lukita kutsumattomien vieraiden varalta ja tuhopolttoriskin pienentämiseksi, toteaa Suomen Palopäällystöliiton toiminnanjohtaja Ari Keijonen.

Lastenvaunujen sisältämä kangas ja muovi riittävät palaessaan muodostamaan porrashuoneen täydeltä myrkyllisiä palokaasuja. Savuiseen porraskäytävään ei saa koskaan mennä, sillä savu on hengenvaarallista. Kerrostaloissa oikea tapa toimia on pysyä omassa huoneistossa, sillä se on suunniteltu omaksi palo-osastokseen. Tärkeintä on sulkea porrashuoneeseen johtava ovi, hälyttää apua numerosta 112, siirtyä esimerkiksi parvekkeelle odottamaan apua ja ilmaista pelastajille sijaintinsa, vaikka huutamalla.

Paranneltavaa löytyy

Vanhoista taloyhtiöistä puuttuvat usein nykyaikaiset savunpoistomahdollisuudet sekä riittävät pelastustiet. Korjaamalla nämä asiat esimerkiksi saneerauksen yhteydessä voidaan parantaa huomattavasti turvallisuutta.

Vanhojen kerrostalojen porrashuoneissa on yleensä vain 0,5 - 1 neliömetrin kokoinen luukku savunpoistoon, jonka tulee olla rakentamismääräysten mukaan helposti avattavissa.
Tämä helposti avattavuus on kuitenkin suhteellista, sillä usein se tarkoittaa ylimpään kerrokseen kapuamista ja savun seassa toimimista luukun aukaisemiseksi. Tällöin savunpoistoon ja ihmisten pelastamiseen kuluu arvokkaita minuutteja, toteaa Palopäällystöliiton koulutuspäällikkö Annastiina Karttunen. Suositeltavaa olisikin, että porrashuoneista löytyisi aina alhaalta avattava savunpoistoluukku.

Kerrostaloissa poistumisreittinä on usein porraskäytävä ja varareittinä parveke, josta pelastuslaitoksella tulee olla mahdollista pelastaa esimerkiksi puomitikasauton avulla. Etenkin näin talvella on tärkeää kiinnittää huomiota pelastusteiden kuntoon ja niiden vapaana pitämiseen.

Väliaikainen pysäköiminen pelastustiellä voi tuntua houkuttelevalta parkkipaikkojen vähyyden vuoksi, mutta näin ei tule koskaan toimia.
– Pahimmassa tapauksessa harmittomalta tuntunut pysäköinti voi viedä jonkun hengen, kun pelastuslaitos ei pääse ajamaan riittävän lähelle rakennusta ja pelastamaan parvekkeelta, toteaa Karttunen.

Palovaroitin oltava jokaisessa asunnossa

Palovaroitin on aina yksinkertainen ja edullinen keino lisätä taloyhtiöiden paloturvallisuutta. Lainsäädännön mukaan palovaroittimet eivät ole pakollisia porrashuoneissa, mutta niiden hankinta on erittäin suositeltavaa – aikaisin saatu ilmoitus tulipalosta antaa aina toiminta-aikaa pelastautumiselle sekä alkusammutukselle.

– Asunnoissa palovaroittimet ovat kuitenkin aina pakollisia, muistuttaa Keijonen. Lain mukaan jokaisen asukkaan tulee huolehtia, että oman asunnon palovaroitin on toimintakunnossa ja niitä on riittävä määrä.

E1 Suomen Rakentamismääräyskokoelma. 2011. Saatavissa: www.finlex.fi/data/normit/37126/E1_2011-fi.pdf
Lähde: Suomen Palopäällystöliiton tiedote 29.12.2017

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20236_82063.jpg
Kylpyhuoneremontin kustannusten jako?
Ostimme rivitaloasunnon 2010, jossa ilmeni noin vuosi muuton jälkeen homevaurio. Tarkempien tutkimusten yhteydessä ilmeni, että kylpyhuoneessa on liian vähän vesieristettä, joka on osaltaan voinut vaikuttaa homekasvuston muodostumiseen. Tämän seurauksena koko kylpyhuone jouduttiin uusimaan eli seinälevyt, vesieristeet sekä seinä- ja lattialaatat. Kylpyhuoneessa oli siis jo laatat ostohetkellä.Taloyhtiö suostui korvaamaan purkutyön, levytyksen, vesieristyksen ja niistä aiheutuneet kulut urakoitsijalle. Itse maksoimme laatat. Kysymys kuuluu, että kenen vastuulla on laatoitustyöstä aiheutuneet kustannukset?
20219_72326.jpg
Käytä äly­lämmityksestä saatua dataa putki­remontin suunnitteluun
Älylämmityksestä saatu data ei ole vain pelkkää tietoa lämmityksestä. Tätä dataa voi käyttää erinomaisesti hyväkseen muun muassa putkiremontin suunnittelussa. Älylämmitys voi myös parantaa säästöjä energiaremonttiin tarkoitettujen avustusten hakemisessa. Tiedon avulla taloyhtiö pystyy tekemään viisaampia remonttipäätöksiä ja seuraamaan kalliidenkin remonttien kustannusvaikutuksia.
Plugit
Oikeanlainen lataus ottaa huomioon kiinteistöt, autot ja ihmiset
Plugitin tarjoama oikeanlainen lataus koostuu monista eri palasista, jotka yhdessä muodostavat toimivan kokonaisuuden; latausratkaisun, joka toimii nyt ja tulevaisuudessa.
20236_82003.jpg
Voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa?
Yhtiökokous päätti 5 000 euron remontista, vaikka asiaa ei ollut mainittu kokouskutsussa. Tulkintani mukaan päätös oli yhtiöjärjestyksen vastainen. Voiko yhtiökokouksen päätöksestä valittaa? Jos voi, mikä on oikea tapa toimia ja miten kauan kokouksen jälkeen valituksen voi vielä tehdä?
20219_72724.jpg
Kaunialan hissiturman jälkeen Tukesilta uusia suosituksia hissien huoltoon
Turvallisuus- ja kemikaalivirasto (Tukes) on saanut valmiiksi Kaunialan sairaalan hissionnettomuuden tutkinnan. 11.5.2021 tapahtuneessa onnettomuudessa hissin kori lähti liikkeelle ovien ollessa avoinna, mikä johti yhden henkilön kuolemaan. Onnettomuuden syynä oli hissin nostokoneiston jarrun vikaantuminen.Jarru oli mekaanisesti jumiutunut auki-asentoon, eikä se pystynyt pitämään hissin koria paikallaan kerrostason kohdalla, jolloin kori lähti vastapainon vetämänä ylöspäin. Huolto vaikuttaa merkittävästi kyseisen hissityypin nostokoneiston jarrun toimintavarmuuteen.Jotta vastaavia tapaturmia voidaan ehkäistä, Tukesin tutkintaryhmä esittää suosituksia hissihuoltoliikkeille, hissin haltijoille ja tarkastuslaitoksille hissien huoltamiseen.
20114_25540.jpg
Taloyhtiön kirjanpito
Kirjanpidon ja varainhoidon valvonta taloyhtiössä on hallituksen tehtävä, kun taas niiden lainmukainen järjestäminen kuuluu isännöitsijälle. Jos yhtiöön ei ole valittu isännöitsijää, tulee hallituksen huolehtia myös kirjanpidon järjestämisestä. Kirjanpidon avulla seurataan taloyhtiön tulojen ja menojen sekä varojen ja velkojen kehitystä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton