Maalämpö kiinteistöön?

Maalämpö kiinteistöön?

Taloyhtiöt, liikekiinteistöt, hallit, julkisrakennukset... Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua isommankin rakennusmassan lämmitykseen.
 

Maalämmön soveltuvuus

Maalämpö soveltuu pääosin kaikkiin vesikiertojärjestelmillä (patterit, vesikiertolattialämmitys, ilmalämmitys, puhallinkonvektorit) varustettuihin taloihin ja kiinteistöihin. Monella saattaakin olla väärä käsitys maalämmön soveltuvuudesta vanhoihin, kuumemman menoveden vaatimiin patterijärjestelmiin. Normaalisti vanhaan lämmönjakoverkkoon ei tarvitse koskea lainkaan urakan yhteydessä. Vanha lämmönlähde korvataan kokonaan uudella järjestelmällä tai vanha lämmönlähde hyödynnetään maalämmön rinnalla. Järjestelmä kytketään olemassa olevaan lämmönjakoverkkoon.

Tyypillisesti ainoa toimenpide, joka maalämpöasennuksen yhteydessä pitää tehdä, on termostaattiventtiileiden avaaminen virtauksen kasvattamiseksi. Kun lämmitysveden virtausta kasvatetaan, saadaan lämmityksen säätökäyrää (ulkolämpötilasta riippuva virtauslämpötila lämmönjaossa) loivemmaksi. Tällöin maalämpö toimii paremmalla hyötysuhteella menoveden matalamman lämpötilan takia, ja samalla saavutetaan suuremmat säästöt. Kehittyneimmissä maalämpöpumpuissa virtauslämpötilat ovat jopa +68C. Näin voidaan olla varmoja lämmön riittävyydestä jatkossakin. Maalämpöön päädyttäessä on hyvä muistaa, että maalämpöpumppu ei luovuta lämpöä ympäristöönsä, kuten öljykattila tai yösähkövaraaja.
 

Miksi maalämpö?

Hyödyntämällä maalämpötekniikkaa säästät merkittävästi lämmityskuluissa. Saneerauskohteissa maalämmöllä saatavat säästöt on helppo arvioida, kun jakaa nykyisen lämmityskulun kolmella. 30 000 euron öljylasku pienenee siis maalämmöllä noin 10 000 euron sähkölaskuksi.

Usein halutaan laskea, milloin maalämpö maksaa itsensä takaisin. Itse maalämpöpumppu säästää itsensä takaisin hyvinkin nopeasti, mutta pitää muistaa, että lämpökaivot ovat suuri osa investoinnista. Oikein mitoitetut lämpökaivot palvelevat koko kiinteistön elinkaaren ajan, ja niistä riittää energiaa loputtomasti. Esimerkkilaskelmassa koko maalämpöjärjestelmä maksaa itsensä takaisin arviolta kuudessa vuodessa. Maalämpö vaikuttaa positiivisesti myös kiinteistön arvoon.

Esimerkkikohde Rauma: Rrivitalo, rakennusvuosi 1998, pinta-ala 1200 m2, 11 asuntoa, öljykeskuslämmitys, lattialämmitys, öljynkulutus 18 500 l/v = 18 500 €

 • Bosch 7000 LW, 48 kW:n maalämpö + 500 litran työsäiliö + 2 kpl 500 litran käyttövesivaraajaa
 • Tehopeitto 89%
 • Lämpöpumpun tarvitsema energia 36 930 kWh
 • Lisäenergia (sähkövastus) 240 kWh
 • Lisälämmitys 5,9 kW
 • Laskettu, annettu energia 156 620 kWh
 • Ilmainen energia 119 450 kWh
 • Vuosikulutus 4 088,00 €, sähkön hinta 0,11€/kWh


Vuosisäästö Bosch-maalämpöpumpulla 14 412 €/v

Käyttö on helppoa ja vaivatonta

Maalämmön automatiikka huolehtii, järjestelmä toimii taloudellisesti ja parhaalla mahdollisella tavalla. Oikean lämpöinen vesi syötetään lämmönjakoverkkoon, ja käyttövettä riittää. Maalämpö on vaivaton myös lämmityslaskujen osalta. Kiinteistön talouden suunnitteleminen on helpompaa, kun energialaskut ovat pienempiä. Tällöin ei myöskään tarvitse varautua suuriin vuosittaisiin kertainvestointeihin, kuten lämmitysöljyn tilauksiin. Maalämmönkulutusta voi seurata laitteen automatiikasta.

Kiinteistölämpöpumppu – Kun tarvitaan lämpöä isosti

Boschilta löytyy energiatehokkaat ratkaisut suurempien rakennusten tai useammista taloista muodostuvien kiinteistöjen kustannustehokkaaseen lämmitykseen. Uudet Bosch Compress 7000 LW -kiinteistölämpöpumput soveltuvat esimerkiksi rivitalojen, kerrostalojen, teollisuushallien, maatilojen ja erilaisten julkisrakennusten energiatehokkaaseen lämmitykseen. Lämpöpumpun tehon voit valita kokoluokista 22, 28, 38 ja 48 kW sekä isompien kiinteistökoneiden teholuokissa 54, 64, 72 ja 80 kW. Yksikköjä voidaan kytkeä sarjaan jopa viisi kappaletta. Bosch Compress 7000 LW -tuoteperheestä löytyykin uusiutuvaan energiaan perustuva lämmönlähde lähes jokaiseen kiinteistöön.

Bosch-konsernilla on lähes 50 vuoden kokemus lämpöpumpuista ja geotermisestä energiasta. Suuri osa kehitystyöstä tapahtuu Ruotsissa. Tämä tarkoittaa, että ratkaisumme sopivat täysin pohjoismaisiin ilmasto-oloihin. Erikoiskoulutettu Bosch Lämpömestari varmistaa kiinteistölämpöpumpun optimaalisen mitoituksen sekä asiantuntevan asennuksen.
 

Maalämpöpumppuhankkijan muistilista

 • Selvitä etukäteen kunnan rakennusvalvonnasta, rajoittavatko säädökset ja määräykset valintojasi.
 • Selvitä kiinteistön tarkka energiankulutus mitoittamista varten.
 • Pyydä tarjous kokonaisuuksista, jolloin tarjousvertaislu on helpompaa, takuuasiat ovat selkeämpiä ja vastuunotto yhdellä yrityksellä.
 • Anna kaikille toimittajille täsmälleen samat tiedot.
 • Pyydä aina itsellesi mitoitus- ja säästölaskelma tarouksen liitteeksi.
 • Noin 75-85%:n mitoitus huipputehontarpeesta antaa parhaan takaisinmaksuajan, takaa kompressorille optimaaliset käyntijaksot ja pitkän elinkaaren.
 • Pyydä tarjoukseen maininta, mitkä asiat eivät sisälly siihen. Puuttuvia asioita saattavat olla esimerkiksi asbestityöt (tilaajan vastuulla asbestikartoitus), sähkö- ja purkutyöt, pölykontti sekä talon suojaukset.
 • Muista mahdolliset myöhemmät hybridiratkaisutarpeet (hybridijärjestelmä koostuu useammasta lämmönlähteestä). Onko kiinteistöön tulossa aurinkolämpöjärjestelmä, sähkökeräimiä tai LTO:ta tulevaisuudessa. Tämä vaikuttaa järjestelmä kokonaisuuteen.

Katso lisää kiinteistölämpöpumpusta

Jätä yhteydenottopyyntö


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
5.1.2018