Kuka teki sähkötyöt asunnossa?

Kuka teki sähkötyöt asunnossa?

Löydä sähkömies -palvelun teettämässä kuluttajakyselyssä kysymykseen ”Mikä kiinnostaa sähköistyksessä?”, saatiin 72 prosentilta vastaukseksi ”Sähkön turvallinen käyttäminen”. Tärkein sähköön liittyvä asia on siis laajasti sisäistetty ja tämän tulee näkyä myös sähkötöiden teettämisessä.

Uusi tasovalaisin ja neljä uutta pistorasiaa tuovat toimivuutta vanhaan keittiöön.Uusi tasovalaisin ja neljä uutta pistorasiaa tuovat toimivuutta vanhaan keittiöön.

Kiinteistön sähköjärjestelmä taloyhtiön vastuulla

Lain mukaan kiinteistön sähköjärjestelmä on pääsääntöisesti taloyhtiön vastuulla. Tavanomaista on, että yksittäisten huoneistokohtaisten remonttien yhteydessä sähköistysten korjaus ja uusiminen on kuitenkin asukkaan tehtävä.

Tällöin tulee aina varmistaa, että tekijäksi valitaan asianmukaiset oikeudet omaava sähköurakoitsija. Remonteista – myös pelkistä sähköasennustöistä – tehdään ilmoitus isännöitsijälle.

Omat viritykset ovat kiellettyjä, eikä tavallinen remonttimieskään saa koskea sähköihin. Rakentamisen ja remontoimisen ollessa vilkasta, liikkeellä saattaa olla palveluntarjoajia ilman tarvittavaa osaamista ja urakointioikeuksia.

Löydä sähkömies -palvelun tekninen asiantuntija Jenna Kauppila Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä muistuttaa, että sähköasennuksia saa tehdä vain henkilö, jolla on Tukesin myöntämä pätevyys ja joka on määrävälein uusinut sähkötyöturvallisuuskoulutuksensa. Tällä pyritään varmistamaan sähkön käyttäjien hengen ja omaisuuden turva samoin kuin asentajan työturvallisuus.

Ammattilaisten yhteystietoja voi hakea Löydä sähkömies -palvelusta, jonka kaikki yritykset ovat Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton jäseniä ja mukana Suomen Tilaajavastuun Luotettava kumppani -rekisterissä. Ammattimaisesti toimivalta sähköurakoitsijalta asiakas saa myös takuun työlle ja verottajalle kotitalousvähennyksen hakemiseen tarvittavan kuitin.

Tekninen asiantuntija Jenna Kauppila suosittelee luottamaan myös sähkötarvikkeiden hankinnassa ammattilaisiin eikä ostamaan niitä itse netti- tai rautakaupoista.

Asennustyössä kannattaa käyttää sähköasentajan kanssa valittuja STUL-takuun piiriin kuuluvia sähkötarvikkeita. Tämä takuu antaa asiakkaille tavanomaista paremman suojan mm. mahdollisen laitevian varalta.
 

Ammattilaisten yhteystietoja voi hakea Löydä sähkömies -palvelussa, jonka kaikki yritykset ovat Sähkö- ja teleurakoitsijaliiton jäseniä ja mukana Suomen Tilaajavastuun Luotettava kumppani -ohjelmassa.

Lisätietoja: www.löydäsähkömies.fi

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
10.6.2019