Talosaunojen päivitys nykyaikaan

Talosaunojen päivitys nykyaikaan

80-luvulla saunoja alkoi ilmestyä uusiin kerrostaloasuntoihin aina yksiöistä lähtien ja vuosituhannen taitteessa sauna oli lähes vakiovaruste valtaosassa uusista kerrostaloasunnoista. Tämä kertoo paljon suomalaisten arvostuksesta saunaa kohtaan. Arvostuksesta, joskin toisenlaisesta, kertonee kuitenkin myös se, että trendi on jälleen kääntynyt. Nyt rakennetaan aiempaa selvästi vähemmän huoneistosaunoja, mutta vastaavasti enemmän talosaunoja. Syynä lienee se, että talosaunassa saa huomattavasti paremman saunakokemuksen ja sinne mahtuu isommallakin porukalla. Huoneistosaunoille ei useinkaan pohjapiirustuksissa jätetty kovinkaan paljon tilaa ja pienet tilat ja pieni kiuas eivät olekaan paras lähtökohta hyville löylyille. Samaten pienet 2—3 hengen saunat eivät mahdollista kokonaisen lapsiperheen yhteisiä löylyjä kaveriporukan saunaillasta puhumattakaan.

Miksi taloyhtiösaunoista sitten aikanaan luovuttiin? Perinteinen, tai pitäisikö sanoa vanhanaikainen taloyhtiösauna on perusmateriaaleilla ja laitoskiukaalla toteutettu varsin arkinen paikka johon varataan vakiovuorot joista parhaita eli lauantai-illan vuoroja riittää vain harvoille. Lenkki- tai talkoosaunoja on toisinaan ohjelmassa vaihtelevasti. Kiuasta ohjataan viikkokelloajastuksella jonka huoltoyhtiö ohjelmoi isännöitsijän hallinnoimien saunavuorolistojen perusteella. Ohjelmointi tapahtuu tietysti paikan päällä talossa, joten muutokset ovat kankeita. Isännöitsijä pitää myös kirjaa siitä keneltä vastikkeen yhteydessä peritään saunavuoromaksut. Sauna siis lämpiää sen mukaan mitä sitä on varattu, vaikka ei lienekään kovin epätavallista, että toisinaan saunavuorot ovat jääneet väliin niitä varanneilta eikä tästä huolimatta parhaista saunavuoroista haluta luopua.

Saunanautinto korostuu

Kun verrataan tällaista käytäntöä siihen mihin nykypäivänä ihmiset ovat töissään ja arjessaan tottuneet, alkaa perinteinen toimintamalli kuulostaa melko vanhanaikaiselta, eikö vain? Vastauksena tähän, joihinkin uudiskohteisiin rakennetaan hulppeita saunatiloja kerhotiloineen, joissa asukkaille tarjotaan saunanautintona paljon parempi vastine rahoille kuin huoneistosaunoissa. Samaten vanhoihin taloihin remontoidaan nykyään usein erittäin laadukkaita saunoja asukkaiden käyttöön. Tyypillinen uusi tai uusittava sauna on tehty laadukkain puumateriaalein, ehkä isolla pilarikiukaalla tai niin sanotulla combi-kiukaalla jossa on integroitu höyrystin ja valaistus on toteutettu valokuiduin tai led -linssein.

SaunaMax kunnostaa vaativankin kohteen

Saunatiloja remontoidaan usein linjasaneerausten yhteydessä, mutta yhä useammin myös erillisinä saunaremontteina joka sisältää joko pelkät saunatilat tai sen lisäksi pesu- ja pukutilat. Kun taloyhtiössä lähdetään miettimään saunaremonttia, on hyvä ottaa avuksi ammattilainen, joka tuntee saunat ja osaa auttaa oikeiden, pitkäikäisten, talon henkeen sopivien ja toimivien ratkaisujen valinnassa. SaunaMax on rakentanut satoja saunoja vaativiin sekä erittäin vaativiin kohteisiin joita talosaunatkin usein ovat. Itse asiassa, mitä paremmat ja houkuttelevammat saunatilat rakennetaan, sitä kovemmalla käytöllä ne ovat. Saunaremontissa tärkeintä onkin asiakkaan tarpeiden kuuntelu, yhdessä suunnittelu sekä laadukas toteutus osaavin asentajin ja kunnon materiaalein.

Sokoshotelli PresidenttiSokoshotelli Presidentti

Kustannukset määräytyvät kohteen laajuuden mukaan

Saunaremonttien kustannukset alkavat muutamasta tuhannesta eurosta jolloin uusitaan vain puuosat, ulottuen aina kymmeniin tuhansiin silloin kun uusitaan samalla märkätilat ja pukutilat. Rakennus- tai toimenpidelupia vaativat muutokset eli esimerkiksi uusien märkätilojen rakentaminen vaativat enemmän suunnittelua ja ulkopuolista valvontaa mikä nostaa kustannuksia. Mikäli remontoidaan vanhat märkätilat ja saunat tai rakennetaan sauna olemassa olevaan märkätilaan, voidaan selvitä ns. Z-lausunnolla tai jopa ilman lupaprosessia jolloin tekeminen on suoraviivaisempaa. SaunaMax tekee joka tapauksessa aina märkätilatyöt sertifioiduin asentajin riskittömän lopputuloksen varmistamiseksi ja tarjoaa tarvittaessa kokonaisratkaisun sisältäen märkätilatyöt, arkkitehtisuunnittelun, rakennesuunnittelun sekä LVIS-suunnittelun.

Perinteiset kiinteät saunavuorot vaihtuvat joustavaan käytännöllisyyteen

Toiminnallisuuden kannalta meneillään oleva suuri muutos on kiinteistä saunavuoroista luopuminen tai niiden lisäksi yksittäisten vuorojen varaamisen mahdollistaminen. Tällä saadaan uusituille viihtyisille saunatiloille lisää käyttöarvoa joka lopulta maksaa remontin kustannukset takaisin. Esimerkkitoteutus jonka suosio kasvaa jatkuvasti, on ohjelmoitavan kiukaan vaihto aina valmiiseen kiukaaseen, minkä ansiosta sauna lämpiää parissa minuutissa löylyvalmiiksi. Kun tähän liitetään verkossa toimiva ajanvarauskalenteri, on asukkaan mahdollista esimerkiksi lenkiltä palattuaan tarkistaa vaikkapa puhelimestaan josko sauna olisi vapaana, varata vuoro ja maksaa se samalla ja astua saman tien lauteille. Energiaa säästyy sillä aina valmiin kiukaan ylläpitäminen kuluttaa selvästi vähemmän energiaa kuin se että saunaa lämmitetään vakiovuorojen mukaan, vaikka siellä ei jokaisella vuorolla saunotakaan. SaunaMax tarjoaa tällaisen kokonaisuuden ajanvarausjärjestelmineen avaimet-käteen toteutuksena.

Kiinnostaisiko aina valmis talosauna Teitä?

Olisiko teidänkin taloyhtiössä aika siirtyä nykyaikaan remontoimalla talosauna?

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
19.2.2018