• Etusivu
  • Talo

Taloyhtiön pihan sähköistys – valaistus ja autonlataus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 10.04.2018Päivitetty 10.08.2023
20208_66281.jpg

Olemme siirtymässä vuodenajoissa pimeämpää kohti ja taloyhtiöiden ulkovalaistus ja sen puute tulee taas ajankohtaiseksi aiheeksi, samoin autojen lämmityspaikkojen riittävyys. Uudehkona ongelmana tulemme kohtaamaan sähköautojen latauspisteet – kuinka monta ja kuka maksaa. Miten tämä kaikki tulisi hoitaa mahdollisimman käyttäjäystävällisesti ja kustannustehokkaasti?

Apua! Pihalla on sähköauto

Uusi asia taloyhtiöille on sähköautojen saapuminen pihoille ja niille järjestettävät latauspaikat. Perinteisestihän autojen sisätilalämmittimien käyttäjät maksavat saman kuukausimaksun, käytti lämmitintä yhden tai vaikka viisi tuntia päivässä. Jos siis samasta tolpasta ladataan myös sähköautot, eivät kustannukset oletettavasti kohdistu tasapuolisesti.

Usein saattaa törmätä väitteeseen, ettei sähköauton latausta voi järjestää kaikille osakkaille tasapuoliseksi. Pelätään kustannusten kaatumista sähköautoa omistamattomien niskaan. Jos perinteisiä sähkötolppia ei käytettäisikään sähköautojen lataamiseen, vaan lataaminen suoritettaisiin älykkäillä latausjärjestelmällä, saataisiin kustannukset kohdennettua ainoastaan käyttäjälle itselleen.

ABB:n kehittämä Terra AC -latausasema soveltuu kaiken kokoisille taloyhtiöille. Latausyksikköä saa erillisellä latausjalustalla ja siihen voidaan asentaa yksi tai kaksi latauspaikkaa. Terra AC -latausasema voidaan asentaa myös seinälle. Terra AC -latausasema on helppo ja nopea ottaa käyttöön. Liittämällä Terra AC -latausasema energiamittariin, päästään alentamaan energiankulutusta seuraamalla ja hallitsemalla sitä sekä ehkäisemään jakeluverkon suojalaitteiden häiriöt.

Lue lisää sähköautojen latauspisteistä >>

Mitä pitää ottaa huomioon, kun sähköautojen lataus tulee ajankohtaiseksi? >>

Automaattinen valaistus on turvallinen ja energiatehokas

Kun pihapiiriin, käytäviin ja autokatoksiin on asennettu liiketunnistimet, näiden alueiden valaistus syttyy automaattisesti aina ja vain silloin kun alueella liikkuu joku. Liiketunnistimeen sisäänrakennettu hämäräkytkin varmistaa että valot eivät syty valoisaan aikaan. Automaattinen valojen ohjaus paitsi turvaa asukkaiden kulkua, myös auttaa pitämään kutsumattomat vieraat loitolla.

Valppaat Vahti-Jussi®-liiketunnistimet reagoivat heti kun havaitsevat liikettä. Tuotteet ovat helppokäyttöisiä ja ne on suojattu laitteen aiheetonta irrotusta vastaan. Tuotemallistosta löytyy ratkaisut jokaiseen kohteeseen – kaikenlaisiin rakennuksiin, kaiken mallisiin pihoihin ja jopa langattomaan asennukseen.

Automaattinen valaistus myös talon porraskäytäviin ja yhteisiin tiloihin

Liike- tai läsnäolotunnistin sytyttää valot automaattisesti havaitun liikkeen perusteella, ja voi tarvittaessa huolehtia myös lämmityksestä ja ilmastoinnista älykkäästi ja luotettavasti.

Porrasvalojen ohjaus voidaan toteuttaa jopa kerroskohtaisesti. Tällöin esimerkiksi hissillä liikuttaessa syttyvät vain tarvittavien kerrosten valot. Myös energiatehokkuus paranee, kun valot eivät pala turhaan.

Yhteisten tilojen valojen ohjaus kannattaa aina toteuttaa automaattisesti tunnistimilla. Esimerkiksi talopesula, kylmäkellari, saunatilat, varastotilat ja pyörävarastot kannattaa varustaa automaattisella valaistuksenohjauksella, jolloin valot eivät koskaan jää turhaan päälle.

Uudet sähköt linjasaneerauksen yhteydessä

Kerrostalon ja muun kiinteistön sähköjärjestelmät kannattaa uusia viimeistään linjasaneerauksen yhteydessä, sillä putkiremontti tarjoaa hyvän mahdollisuuden päivittää rakennuksen sähkö- ja tietoverkkokaapelointi kerralla kaikkiin asuntoihin kustannustehokkaasti. Samalla korjaukset ja parannukset lisäävät asunnon arvoa sekä asumismukavuutta ja -turvallisuutta.

Info

Info

Kiinteistön ja asukkaiden turvallisuus paranee

Valaistuksenohjauksen lisäksi turvallisuuteen voidaan vaikuttaa myös muilla tavoin parantamalla kiinteistön ja huoneistojen sähköistystä.

Lue lisää kuinka mm. ovipuhelin, ajastimien käyttö sekä kosteusvahti lisäävät kiinteistön turvallisuutta.

Lue lisää: Ratkaisut kiinteistön sähkösaneeraukseen >>

ABB Oy
Talo
automaatio
sähkö
ulkotilat
valaistus
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20172_48202.jpg
Kodin sähköjärjestelmä kännykässä
Free@home-automaatiojärjestelmä toi älyä helsinkiläisen arvoasunnon valaistuksen ohjaukseen. Vain pienellä lisäinvestoinnilla valaistusta voi ohjata kännykällään, ja kodin sähköjärjestelmää voi muokata omalla tietokoneellaan tarpeidensa mukaan.Kun 188-neliöisen arvoasunnon tekniikka tuotiin massiivisessa peruskorjauksessa 1950-luvulta nykypäivään, olivat avainsanat muunneltavuus ja nykyaikaisuus. Uuden sähköjärjestelmän pitää myös palvella pitkälle tulevaisuuteen. Kelosähkö Oy:n sähkösuunnittelija Roope Martikainen sai vapaat kädet."Mutta keskustelimme paljon järjestelmän käytöstä. Käytön pitää olla erittäin selkeää", Martikainen kertoo.
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20235_81774.jpg
LedStoren suomalainen led-innovaatio on voittanut palkinnot kolmessa kansainvälisessä suunnittelukilpailussa
Janne Haltun suunnittelema Tunnelma CCT Led-spottituoteperhe on palkittu A' Design Awards & Competitionin palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa. Lisäksi kultaisella International Architecture and Design Awardilla, sekä BIG SEE Architecture Award -palkinnolla Product design -luokassa.
20235_81774.jpg
Suomalainen led-innovaatio voitti palkintosijan maailman suurimmassa suunnittelukilpailussa
A' Design Awards & Competitionin arvostetun palkintolautakunnan esiin nostamana kuuluisalla A' Design Award palkinnolla valaisintuotteiden ja valaisimien suunnittelu -kategoriassa on palkittu vantaalaisen Lamppukauppa Led Storen Oy:n yrittäjä Janne Halttu. Halttu suunnitteli monipuolisen led-innovaation kaikkien saataville, nimittäin Tunnelma CCT Led-spottituoteperheen.
20199_60146.jpg
Kelpaisiko ilmainen valosuunnittelu etänä tai paikan päällä?
Mikäli mietit oman kotisi valaistussuunnitelmaa, voit pyytää LedStoresta ilmaisen valaistussuunnitelman. Asiakkaat ovat pitäneet suunnitelmista, sillä ne konkretisoivat valaistuksen kokonaishinnan, tuovat esiin valaistuksen todelliset toteutustavat, ja sitä kautta helpottavat toimivan valaistuksen hankkimista. Suunnittelussa veloitukseton taso on pienten kohteiden, kuten yhden huoneen tai yhtenäisen tilan suunnittelu. Veloituksettomasta konsultaatiosta voidaan aina lähteä liikkeelle myös isommissa kohteissa.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton