Maalämpöremontti lämmöntalteenotolla toi isot säästöt
Omataloyhtiö.fi

Maalämpöremontti lämmöntalteenotolla toi isot säästöt

Piikkiön kauniin kivikirkon kupeessa sijaitsevaan kerrostaloon toteutettiin vuodenvaihteessa täydellinen lämpöremontti. 1970-luvun alussa rakennetun talon öljylämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistot olivat tulleet käyttöikänsä päähän ja energiankulutusta haluttiin pienentää. Uudeksi lämmitysmuodoksi valittiin ekologinen maalämpö.

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta


Tilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta

Uusi lämmitysratkaisu?

Turun alueella toimiva Eneom Oy esitteli taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen uudeksi lämmitysratkaisuksi. Tarjouspyynnössä pyydetyn maalämmön lisäksi yritys tarjosi älykästä lämmön talteenottojärjestelmää, jossa poistoilmasta kerätty lämpö kierrätetään modernin maalämpöpumpun avulla takaisin hyötykäyttöön. Lämpöä ei enää ohjata ”harakoille”, vaan maalämpökaivoista otettu energia kerätään talteen. Tämä oli laskelmien mukaan ylivoimaisesti energiatehokkain kokonaisratkaisu. Maalämpöpumput ohjaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä.

Maalämpö- ja ilmanvaihtolaitteiden asennus suoritettiin keskellä talvea ja tämä oli mahdollista pihalle tuodun lämpökontin ansiosta.

– Siirrettävässä lämpökontissa on öljykattila, öljysäiliö ym. tarvittavat laitteet, joilla kiinteistö voidaan lämmittää samalla, kun uutta järjestelmää asennetaan, kertoo Jussi Sjöström Eneom Oy:stä.

Yritys hoiti koko projektin suunnittelusta asennukseen ja seurantaan. Asukkaille tällainen lämpösaneeraus on yksi taloyhtiön huolettomimmista remonteista eikä asumismukavuus kärsi sen aikana. Remontin jälkeinen asumismukavuus sen sijaan parani – uusien maalämpöpumppujen avulla voidaan ohjata ilmastointia automaattisesti ja käyttää sitä kesäöinä viilennykseen.
 

Lämmön talteenotto kierrättää poistoilman takaisin hyötökäyttöön.Lämmön talteenotto kierrättää poistoilman takaisin hyötökäyttöön.

Tekninen tilakin sai uuden ilmeen

Taloyhtiön tekninen tila uudistettiin täysin. Siellä hyrisevät kaksi NIBE kiinteistölämpöpumppua, jotka saavat lämmön kuudesta pihalle poratusta lämpökaivosta sekä lämmöntalteenotosta. Lämmöntalteenottojärjestelmä tuottaa 1, 5 porakaivon verran energiaa, joten sen ansiosta porauskustannuksissakin säästettiin. Tekniseen tilaan asennettiin oma sähkömittari, joten järjestelmän kulutuksesta saadaan erittäin tarkkaa tietoa. Katolla sijaitseva talteenottoyksikkö ja vanhan savupiipun kylkeen sijoitettu koteloitu putkisto ovat näkyvimmät muutokset. Koko järjestelmän toimintaa pystytään seuraamaan internetin kautta NIBE Uplink -etävalvonnan avulla.

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta

Tilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta
Tekninen tila siistiytyi, kun uusi lämmitysjärjestelmä asennettiin.Tekninen tila siistiytyi, kun uusi lämmitysjärjestelmä asennettiin.

Säästöä myös luonnolle

Maalämpö ja lämmöntalteenotto toivat taloyhtiölle 70 % säästöt – aikaisemmin öljyä kului 50 000 litraa vuodessa. Nyt 31 asunnon kerrostalon lämmitykseen menee vain n. tuhat euroa kuussa. Investoinnin
takaisinmaksuajaksi on laskettu 6–7 vuotta. Säästö on suuri euroissa, mutta: mieltä lämmittää myös iso säästö luonnolle.

Teknisiä tietoja:
• Lämmitysmuoto: maalämpö lämmön talteenotolla
NIBE kiinteistömaalämpöpumput F1345-60 kW ja F1345-40 kW
HUKV 750 puskurivaraaja, sähkövastukset 27 kW (kolme kappaletta 9 kW)
• Kuusi porakaivoa, joista viisi kpl 300 metrin ja yksi 200 metrin syvyinen

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
14.5.2018