• Etusivu
  • LVI

Ilmanvaihto kaipaa säännöllistä huoltoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 11.05.2018Päivitetty 12.10.2023
20185_52981.jpg

Alkuperäissuodattimen käyttö varmistaa ilmanvaihtokoneen toiminnan juuri oikealla tavalla.

Taloyhtiöissä ilmanvaihto ja sen ongelmat aiheuttavat usein keskustelua. Olipa ilmanvaihtojärjestelmä millainen tahansa, kaipaa se huoltoa säännöllisin väliajoin. Oikein huollettuna ilmanvaihto pitää huoneilman raikkaana kaikissa tilanteissa.

Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta

Kuka hoitaa suodattimien vaihdon?

Isommissa taloyhtiöissä huoltotoimenpiteet hoitaa tyypillisesti huoltoyhtiö, mutta etenkin pienemmissä taloyhtiöissä on usein sovittu, että osakkeenomistajat tai asukkaat vastaavat itse esimerkiksi suodattimien vaihdosta.

Olipa vastuu kenen tahansa, on ilmanvaihtokoneen suodattimet syytä vaihtaa vähintään kahdesti vuodessa, mutta tarvittaessa useamminkin. Suodattimien vaihtoväliin vaikuttaa muun muassa se miten paljon ulkoilmassa on siitepölyä, pienhiukkasia tai pakokaasuja. Mitä likaisempaa ulkoilma on, sitä useammin suodattimet tulee vaihtaa. Tuloilman suodatus on huomattava terveys- ja viihtyvyystekijä, jonka merkitys vain kasvaa ruuhkaisilla
kaupunkialueilla, joiden ilmassa on runsaasti epäpuhtauksia.

On myös erittäin tärkeää huolehtia, että uudet suodattimet ovat suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu. Mikäli uusi suodatin poikkeaa alkuperäisestä, voi seurauksena olla muutoksia ilmavirtojen määrissä, mikä taas voi johtaa asunnon alipaineen kasvuun tai pahimmassa tapauksessa tehdä asunnosta ylipaineisen. Ylipaine voi työntää talvella huoneilman kosteutta
ulkoseinärakenteisiin tai ikkunalasien väliin ja aiheuttaa kosteusvaurioita. Vallox-alkuperäissuodatinpaketissa on aina kaikki yhteen vaihtokertaan tarvittavat suodattimet, jolloin suodattimien vaihto on helppoa.

Muita huoltotoimenpiteitä, jotka asukas voi itse tehdä, on lämmöntalteenottokennon pesu. Yleensä parin vuoden välein tehty hellävarainen pesu lämpimällä vedellä ja käsiastianpesuaineella riittää. Kennon tulee antaa kuivua kunnolla ennen sen asennusta takaisin koneeseen. Levylämmönvaihtimessa ei ole liikkuvia, kuluvia tai rikkoutuvia osia, joten pesun lisäksi se ei kaipaa muuta huoltoa.

Ilmanvaihtoventtiilien puhdistus on syytä tehdä varoen

Ilmanvaihtoventtiileihin kertyy pikkuhiljaa näkyvää pölyä ja kun sitä on kertynyt pieneen rakoon riittävästi, voivat likaantuneet poistoventtiilit alkaa jopa suhista. Taloyhtiön asukkaat voivat itse varovasti puhdistaa venttiilit nihkeällä liinalla tai imurin suulakkeella. Puhdistettaessa on oltava tarkkana, että venttiilien säätöasento ei missään tapauksessa muutu, sillä venttiilien avulla ilmanvaihtojärjestelmän ilmavirrat on säädetty suunnitelman mukaisiksi.

Taloyhtiön edustajien kannattaakin painottaa asukkaille, että ilmanvaihtoventtiileihin ei varovaista puhdistusta lukuun ottamatta pidä koskea, sillä se on yllättävän tavallista. Suomalaisen ilmanvaihtoventtiilejä ja muita ratkaisuja valmistavan Climeconin kyselyssä helmikuussa 2018 (Talotekniikka-lehti.fi 23.3.2018) neljännes vastaajista (26 %) sanoi säätäneensä tai tukkineensa ilmanvaihtoventtiilejä ja 15 prosenttia oli peittänyt esim. vedon tunteen takia kotinsa korvaus- tai tuloilma-aukkoja. Tällaiset toimenpiteet voivat saada keskitetyllä ilmanvaihdolla toimivan kerrostalon kaikkien asuntojen ilmanvaihdon sekaisin. Huoneistokohtainen
ilmanvaihto onkin usein tällaisistakin syistä parempi ratkaisu, sillä silloin jokaiseen asuntoon voidaan säätää huoneistossa asuville sopiva ilmanvaihto ja houkutus venttiilien omatoimiseen säätöön vähenee.

Suodattimien tulee aina olla suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu, jotta ilmavirrat ja talon painesuhteet eivät muutu.
Suodattimien tulee aina olla suodatusluokaltaan, mitoiltaan ja virtausvastukseltaan sellaiset kuin koneeseen on suunniteltu, jotta ilmavirrat ja talon painesuhteet eivät muutu.

Ilmanvaihtokanavat puhtaaksi ammattilaisten toimesta

Ilmanvaihtokanavien puhdistus on aina taloyhtiön vastuulla ja työtä jonka vain ammattilaisen tulee tehdä. Kanavien puhdistustarvetta voi arvioida irrottamalla yhden tuloilmaventtiilin kehyksineen ja pyyhkimällä kanavan sisäpintaa esimerkiksi talouspaperilla. Tuloventtiilien ympärille kattopintaan ilmestyvä tumma rengas ei ole merkki likaisista kanavista, vaan siitä että huoneessa on pölyä, joka kiertää pienenä pyörteenä venttiilin ympärillä. Tämän jäljen voi imuroida katosta pölynimurin harjapäällä.

Poistoilmakanavat likaantuvat aina enemmän, mutta niiden pöly ei tule enää takaisin huoneeseen. Ilmanvaihtokanavien puhdistusta suositellaan tehtäväksi vähintään kymmenen vuoden välein, mutta joissain olosuhteissa se voi olla tarpeen useamminkin. Ilmanvaihtokoneen suodattimien säännöllinen vaihtaminen alkuperäistä vastaaviin vähentää kanavien likaantumista.

Vallox Oy
LVI
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20155_43327.jpg
Muutostöissä asennettiin huoneistokohtainen iv
Keskeisellä paikalla sijaitsevaan vanhaan Loimaan kirkkoherranvirastoon saneerattiin persoonallisia asuntoja. Samalla rakennuksen ulkoasu koki täydellisen muutoksen.Yksikerroksisen virastotalon vanhat toimistohuoneet muokattiin asunnoiksi. Pohjaratkaisut pilareineen tekivät muutoksesta haastavan, mutta niinpä asunnoistakin tuli tavallisuudesta poikkeavia. Vanhan rakennuksen päälle rakennettiin vielä toinen asuinkerros ja tilavat lasitetut terassit.Rakennuksessa on hyödynnetty vahvaa loimaalaista osaamista. Esimerkiksi parketit ovat paikalliselta Timberwiselta, kivitasot Loimaan Kiveltä ja ilmanvaihtojärjestelmäksi Loimaan IV-asennus asensi niin ikään paikkakunnalla valmistetut Valloxin matalaenergiailmanvaihtokoneet.Tilaa veloitukseton esite Vallox - hyvä sisäilma
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20211_68066.jpg
Jäätyykö ilmanvaihtosi pakkasella?
Raikasta ilmaa tarvitaan myös talvipakkasilla. Kylmien kuukausien aikana voi tulla kiusaus säästää energiaa sulkemalla ilmanvaihto. Näin ei missään nimessä saa tehdä. Ilmanvaihtoa tarvitaan myös talvella, jotta sisäilma pysyy miellyttävänä ja terveellisenä.
202011_67427.jpg
Haaveiletko raikkaasta sisäilmasta?
Ilmanvaihtokone on kuin talosi keuhkot: se huolehtii, että sisätiloissa riittää raikasta ilmaa ja että käytetty ilma poistuu. Kun tuloilma suodatetaan puhtaaksi, jaksat ja voit paremmin. Siksi on tärkeää, että vaihdat suodattimet säännöllisesti!
20232_80801.jpg
Saako ilmanvaihdon sammuttaa pakkasella?
Energiakriisi on saanut kodin omistajat pohtimaan energiankulutusta entistä tarkemmin. Ilmanvaihdon sammuttaminen voi houkuttaa, mutta sitä ei kannata tehdä talvellakaan.Ilmanvaihto nimittäin poistaa likaista ilmaa ja ylimääräistä kosteutta sekä tuo raikasta hengitysilmaa asuntoon. Siksi toimiva ilmanvaihto on elintärkeää niin asunnon rakenteiden kuin asukkaiden terveydenkin kannalta - myös talvella.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton