• Etusivu
  • Remontti

Piileekö remonttityömaallasi onnettomuusriski?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 25.05.2018Päivitetty 03.10.2018
20188_54309.jpg

Kuva: Telineet helpottavat varsinkin viimeistelytöitä. Esimerkiksi otsalautojen maalaaminen ja vesikourujen asennus voidaan tehdä oikealta korkeudelta ilman katolta kurottelua.

Taloyhtiön eri remonteissa kannattaa taloudellisten kriteerien punnitsemisen ohella varmistaa remontin turvallisuus. Tuskin kukaan haluaa kotipihaansa pienintäkään onnettomuusriskiä, ei sen koommin asukkaille kuin työmiehillekään.

Taloyhtiössä vastuukysymykset ovat monisyinen paletti, johon vaikuttavat useat tekijät. Hallituksen jäsenillä on niin sanottu yleinen huolellisuusvelvollisuus, joten remonttifirmaa valittaessa kannattaa vaatia todennukset urakoitsijan valmiudesta hoitaa työturvallisuus asianmukaisella tavalla.

Korjausrakentamisen turvallisuutta ohjaa Valtioneuvoston asetus. Se linjaa, että putoamissuojaukseen on ensisijaisesti käytettävä työtasoja tai henkilönostolaitteita tai muita rakenteisiin kiinnitettäviä putoamisen estäviä rakenteita. Vaikka työtasot eli telineet ovat siis lain mukaan ensisijainen ja turvallisin ratkaisu, on ajan myötä käytännöksi muodostunut valjassuojaus, koska telineet ovat kustannuksiltaan ja toteutukseltaan vaativin. Valjaisiin liittyy kuitenkin paljon riskitekijöitä, koska asianmukainen toteutus riippuu aina yksittäisten henkilöiden valinnoista. Työmailla saattaa esimerkiksi törmätä asentajiin, joilla valjaat kyllä ovat päällä, mutta turvaköysi on kiinnittämättä.

Vesivek maksimoi turvallisuuden ja tehokkuuden

Vesivek otti vuoden 2018 alussa käyttöön telineasennuksen. Telineissä on asentajien turvallisuuden maksimoimisen lisäksi muitakin etuja. Työergonomia paranee, kun työ suoritetaan oikealta korkeudelta, myös päätyjen asennus voidaan toteuttaa turvallisesti. Samalla työ nopeutuu ja tehostuu. Yhdistämällä koneellinen ja telineiltä tehtävä asennus saadaan rakennus säältä suojaan mahdollisimman nopeasti.

Telineet tuovat turvaa myös taloyhtiön asukkaille. Ne toimivat suojana katolta mahdollisesti putoavalta materiaalilta ja turvaavat asukkaiden kulkuteitä. Telineet suojaavat samalla rakennuksen vierustan kalusteita ja istutuksia.

Vesivek käyttää osittain yhteistyökumppaneita telineasennukseen ja -purkuun.

Kuva: Työmaan aikainen suunnittelu, valvonta ja loppukatselmukset on helppo tehdä telineiltä käsin. Telineet kiertävät koko rakennuksen, joten aikaa ei kulu telineiden siirtelyyn.
Kuva: Työmaan aikainen suunnittelu, valvonta ja loppukatselmukset on helppo tehdä telineiltä käsin. Telineet kiertävät koko rakennuksen, joten aikaa ei kulu telineiden siirtelyyn.

Aluehallintoviraston työturvallisuusvaatimukset kiristymässä

Korjaustyömaiden turvallisuutta valvoo yleisellä tasolla aluehallintovirasto. Valvontaa ollaan tehostettu saneerauskohteissa havaittujen puutteiden takia. Kiireessä työturva jää jalkoihin, tai kilpailun kiristyessä säästetään kustannuksista väärissä paikoissa. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa Varsinais-Suomen AVI teki tarkastuksia 36 kohteeseen. Tarkastuksissa annettiin 57 kehotusta ja peräti 35 käyttökieltoa.

Haitat voivat olla mittavat, jos remontti joudutaan keskeyttämään puutteellisesta turvallisuudesta johtuvan käyttökiellon takia. Mitä kauemmin kattorakenteet ovat auki, sitä suuremmaksi nousee kosteusvaurioiden riski.

Joten remontin tilaajana kannattaa varmistaa, että työolosuhteet ovat kunnossa, myös urakoitsijan työturvallisuusdokumenttien osalta. Kohteesta tulee laatia työmaa- ja turvallisuussuunnitelma sekä nosturia käytettäessä pystytystarkastuspöytäkirja.

"Asiakkaat ja työntekijät ansaitsevat remontin, jossa työturvallisuus on hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla."

Vesivekillä kokemukset telineasennuksesta ovat olleet erittäin myönteisiä sekä asentajien että asiakkaiden taholta. Kuten eräs asentaja totesi: "Nyt tuli huimasti lisää työvuosia". Tavoitteena markkinajohtajana on nostaa alan työturvallisuutta lain edellyttämälle ja sille kuuluvalle tasolle laajemmaltikin.

Tilaa ilmainen kuntoarvio

Vesivek Oy
Remontti
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.
20167_47085.jpg
Peltikouru vaihtui alumiiniin
Tamperelaisen As Oy Atalansalon hallituksen puheenjohtaja Petteri Niemelä vaikuttaa tyytyväiseltä. Vuonna 1986 rakennetun rivitalon alkuperäiset peltiset sadevesikourut on vaihdettu ruostumattomaan ja saumattomaan alumiiniratkaisuun.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
201711_50891.jpg
Toimivaa, kaunista ja kestävää kattoturvaa
Kattoturvatuotteet ovat oleellinen osa yksilöllistä sadevesijärjestelmä- ja kattoturvasuunnitelmaa. Siinä huomioidaan talon tekniset ja toiminnalliset vaatimukset turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja esteettisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vesivek on kehittänyt eri käyttökohteisiin räätälöitäviä tikasjärjestelmiä, joiden avulla sekä huoltotoiminta että hätäpoistuminen rakennuksesta on mahdollisimman turvallista.Jätä yhteydenottopyyntö kattoturvatuotteista!
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20227_78921.jpg
Turvalliset ja energiatehokkaat auto­tallinovet taloyhtiöön
Se, mitä autotallinovelta kaipaa erityisesti, on kestävyys, energiatehokkuus sekä helppokäyttöisyys. Pohjoiset olosuhteet myös asettavat omat vaatimuskertoimensa sille, millainen ovi tulisi käyttöön valita.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton