• Etusivu
  • Remontti

Veden säästäminen on tuottava energiainvestointi

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 11.06.2018Päivitetty 03.10.2018
20186_53379.jpg

Helpoin keino säästää vettä ja energiaa on omien kulutustottumusten muuttaminen.

Reaaliaikainen vedenmittausjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa kymmenen kertaa nopeammin kuin rakennuksen lämmöneristyksen parantaminen. Miksi ja miten?

Saunapäivänä peseytyminen maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän. Kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Lämmin vesi on niin arvokasta tavaraa, että sen säästäminen on rakennuksen lämmöneristyksen tai ikkunoiden parantamista tuottavampi energiainvestointi.

Helpoin keino säästää vettä ja energiaa on omien kulutustottumusten muuttaminen. Omien tapojen tarkkailu yhdistettynä virtaamaa rajoittaviin suuttimiin tuo jo merkittävää energiansäästöä.

Energiainvestoinnit vertailussa

Veden säästämisen ympäristöarvo on ja pysyy, vaikka siitä seuraava taloudellinen hyöty ei omalle tilille päätyisikään. Tärkeää, totta kai. Toisaalta ympäristöarvo ei himmene, jos tuoton kotiuttaa samalla itselleen riihikuivana rahana. Se vaatii kahta asiaa: huoneistokohtaista vedenmittausta ja todelliseen kulutukseen perustuvaa laskutusta.

Rakennuksen lämmönerityksen takaisinmaksuaika on 10-20 vuotta. Ikkunoiden parantaminen maksaa itsensä takaisin 5-10 vuodessa. Verto-vedenmittausjärjestelmä sen sijaan alkaa antaa sijoitetulle pääomalle tuottoa jo parin vuoden kuluttua.

Kaksikymmentä miljoonaa euroa

Syyt ykköspaikkaan ovat yksinkertaisia. Verto-vedenmittausjärjestelmä on elinkaarikustannuksiltaan markkinoiden edullisin. Lisäksi sen lukema on reaaliaikainen ja tarkka. Kun omat valinnat konkretisoituvat numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia: Verto-kodeissa kulutus laskee tutkitusti kolmanneksella. Ja koska vesi on arvokasta, on myös syntyvä säästö merkittävä sekä ympäristölle että asukkaille.

Viime vuonna Verto-kodit säästivät vesilaskuissaan 20 miljoonaa euroa. Muhkea summa, joka päätyi lyhentämättömänä asukkaiden tileille.

Info

Info

Kauanko vedenmittausjärjestelmän takaisinmaksuaika olisi sinun taloyhtiössäsi?

Smartvatten Oy
Remontti
käyttövesi
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20204_64039.jpg
Miten liiallista vedenkulutusta voisi estää tai edes vähentää?
Taloyhtiöissä vedenkäyttö muodostaa keskimäärin 37 % kiinteistökustannuksista ja on taloyhtiön suurin yksittäinen kuluerä. Kokonaisuutena veteen kuluu enemmän rahaa kuin koko taloyhtiön lämmittämiseen. Koska vesi on kallista, veden säästäminen on kannattavin energiainvestointi.
201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
202111_73691.jpg
Pieni ja helposti tyhjennettävä mökkivaraaja viimeisteli kesämökin remontin
Merikarvialle meren äärelle 1970-luvulla rakennettu hirsimökki on saanut vuosien varrella lisää mukavuuksia. Tuorein remontti toteutettiin viime kesänä, jolloin keittiö päivitettiin uusilla kalusteilla ja astianpesukoneella. Samalla myös lämminvesivaraaja vaihdettiin uuteen.
201911_61325.jpg
Kun suihku on haalea tai kylmä – onko aika vaihtaa lämminvesivaraaja?
Jos asunto-osakeyhtiön rivi-, pari- tai erillistaloja ei ole liitetty kaukolämpöverkkoon tai lämmintä käyttövettä ei tuoteta keskitetysti maa- tai ilma-vesilämpöpumpulla, jokaisessa asunnossa on yleensä oma lämpimän veden tuotto eli tutummin lämminvesivaraaja.
20216_71187.jpg
Osallistu mökkiäänestykseen - voit voittaa Oraksen mökkihanan!
Kesä on monelle suomalaiselle se vuoden kohokohta. Auringonlämpö hellii talven jäljiltä ja voi rauhassa viettää aikaa perheen kesken esimerkiksi mökillä. Miten ihanaa onkaan valmistaa ruokaa ulkosalla ja vielä nauttia siitä kesätuulen vienossa huminassa ja hyvässä seurassa. Mikään ei estä nauttimasta mökin rauhasta ja tunnelmasta myös syksyllä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton