• Etusivu
  • Osakas

Asuntorakentamisen korkotukilainojen tukiehdot

Rakentajan toimitus
Julkaistu 21.06.2018
25_P_112009_1.jpg

Valtioneuvosto on 20.6.2018 antanut asetuksen, jolla parannetaan kohtuuhintaisten vuokra- ja asumisoikeusasuntojen rakentamiseen, hankintaan ja perusparantamiseen tarkoitettujen korkotukilainojen tukiehtoja. Tasavallan presidentti vahvisti asetusmuutoksen taustalla olevat lakimuutokset 13.6.2018.
Laki- ja asetusmuutosten tarkoituksena on lisätä kohtuuhintaisten, sosiaalisin perustein valituille asukkaille tarkoitettujen vuokra- ja asumisoikeusasuntojen tuotantoa kasvukeskusseuduilla. Säädösmuutoksilla toteutettiin useita pääministeri Juha Sipilän hallitusohjelman kirjauksia.

Lyhennysohjelma etupainotteisemmaksi

Uusien korkotukilainojen lainanlyhennysohjelma muuttuu asetusmuutoksen myötä merkittävästi nykyistä etupainotteisemmaksi. Lainaa lyhennetään enemmän rakennuksen elinkaaren alkupäässä, jolloin lainasta aiheutuva kokonaiskorkorasitus pienenee, vaikka laina-aika pysyy samana. Korkotukilainojen jäljellä oleva lainapääoma tulee myös olemaan huomattavasti nykyistä pienempi siinä vaiheessa, kun talot tulevat perusparannusikään. Tällöin talojen omistajilla on paremmat mahdollisuudet saada korjauksia varten lisärahoitusta markkinoilta.

Koska uusien korkotukilainojen lainapääoma lyhenee uuden lyhennysohjelman myötä huomattavasti nykyistä nopeammin, asukkailta ei ole tarpeen periä vuokrissa tai käyttövastikkeissa varautumista tuleviin perusparannus-, ylläpito- ja hoitokustannuksiin uusilla korkotukilainoilla rahoitetuissa kohteissa. Tämä kielto ei kuitenkaan estä suunnitelmallista kiinteistönpitoa, sillä vuokrissa ja käyttövastikkeissa voi edelleen kerätä varoja asuntojen vuosikorjauksia varten. Varautumiskielto koskee vain uusia korkotukilainoja, ei olemassa olevia.

Lisäksi asetusmuutoksella lisätään mahdollisuuksia ylimääräisten lainanlyhennysten tekemiseen sekä uusissa että olemassa olevissa korkotukilainoissa. Tällä tavoin lyhennysohjelma voi joustaa kunkin korkotukilainansaajan tilanteen mukaan ja riippuen kulloinkin vallitsevasta korkotasosta.

Tukiehdot kannustavammiksi

Korkotukilainojen lainoitusosuus nousee uusissa korkotukilainoissa enintään 95 prosenttiin hankkeen hyväksyttävistä rakentamis-, hankinta- tai perusparannuskustannuksista. Aiemmin lainoitusosuus on vaihdellut 80-95 prosentin välillä korkotukilainan kohteesta riippuen. Kuitenkin asumisoikeusasuntojen rakentamis- ja hankintalainoissa lainoitusosuus säilyy jatkossakin 85 prosentissa, sillä loppuosa hankkeen kustannuksista voidaan kattaa asukkaiden maksamilla asumisoikeusmaksuilla.

Uusien korkotukilainojen tukiehdot parantuvat myös siten, että korkotukilainansaajien maksettavaksi aina jäävän koron omavastuuosuus alentuu pysyvästi 2,5 prosenttiin. Vuokra-asuntojen osalta noudatetaan kuitenkin voimassa olevaa määräaikaista 1,7 prosentin omavastuuosuutta vuoden 2019 loppuun mennessä hyväksyttävissä korkotukilainoissa. Myös korkotuen maksuaika pidentyy uusissa korkotukilainoissa 30 vuoteen (rakentamis- ja hankintalainat) tai 20 vuoteen (perusparannuslainat). Samalla maksettavan korkotuen prosenttiosuus alenee, jotta valtion korkotukimenot eivät kasva kohtuuttoman paljon.

Asetukseen lisätään myös tarkemmat säännökset uudesta indeksisidonnaisesta, annuiteettilainan kaltaisesta korkotukilainamuodosta, jossa lainamaksu sisältää maksettavan koron ja lainanlyhennyksen. Tämä lainamuoto muodostaa vaihtoehdon nykyisin käytössä oleville kiinteäehtoisille korkotukilainoille.
Laki- ja asetusmuutokset tulevat voimaan 1.7.2018.

Osakas
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Kiinteistöosakeyhtiöt
Kiinteistöosakeyhtiö ei ole itsenäinen yhtiömuoto, vaan siihen sovelletaan osakeyhtiölain (624/2006) säännöksiä. Yhtiö siis toimii, kuten mikä tahansa osakeyhtiö. Sen vuoksi yhtiöstä ei tässä yhteydessä esitetä informaatiota.
20233_78989.jpg
Taloyhtiön vuosikello tikittää: Toukokuu
Ihana toukokuu. Nyt viimeistään voidaan uskoa kevään olevan täällä. Nimensä toukokuun on uskottu saavan sen aikana tehtävistä kyntö- ja kylvötöistä eli toukotöistä. Kylvötöihin ei sentään tarvitse nyt ryhtyä, vaan taloyhtiön hallituksen on ennemminkin aika tarkistaa taloyhtiön sopimukset kuntoon.
20178_49900.jpg
Insinöörien kateruuvivalinta omalle katolle
Kesällä 2016 porilainen rakennusalan yrittäjä, insinööri Seppo Kaarnamo huomasi, että hänen valvomallaan kattotyömaalla käytettiin aikaisemmasta poikkeavaa kateruuvia. Kattourakoitsijan työnjohtaja esitteli Kaarnamolle uuden, rakennusmääräykset täyttävän ja ulkokäyttöön ainoana Suomessa hyväksytyn* kateruuvin. Se oli Kingi® . Kateruuvin ominaisuudet vakuuttivat Kaarnamon siinä määrin, että hän halusi sen ehdottomasti omaan tulevaan projektiinsa; ystävänsä, rakennusalalta jo eläkkeelle jääneen Seppo Saarivirran kodin uudelle katolle.
45_P_28333.jpg
Talotekniikan helppokäyttöisyys
Talotekniikan, kuten lämmitys-, jäähdytys-, ilmanvaihto- ja valaistusjärjestelmien, käytön tulisi olla nykyistä helpompaa. Suhteellisen yksinkertaisilla talotekniikan käytettävyyden parannuksilla voidaan edistää merkittävästi ihmisten tyytyväisyyttä sisäolosuhteisiin ja talotekniikkaan yleensä. Talotekniikan hyvä käytettävyys parantaa myös energiatehokkuutta, sillä se vähentää laitteiden epätarkoituksenmukaista käyttöä. VTT on julkaissut oppaan talotekniikan käytettävyyden kehittämiseksi. Siinä esitetään mm. talotekniikan käyttäjäkeskeiset suunnitteluperiaatteet, joita hyödyntämällä tyypillisimpiä käytettävyysongelmia voidaan välttää.Talotekniikan käytettävyyden parantamisesta hyötyvät kaikki osapuolet. Työntekijä saa sen ansiosta tuottavammat ja viihtyisämmät sisäolosuhteet ja kokee laitteiden käytön miellyttävämpänä. Työnantaja hyötyy parantuneesta työn tehokkuudesta. Kiinteistönomistajan vuokralaiset ovat tyytyväisempiä ja käyttävät vähemmän energiaa. Kiinteistönhoitajat vastaanottavat vähemmän valituksia sisäolosuhteista, ja heillä on vähemmän tarvetta opastaa työntekijöitä laitteiden käytössä. Kodeissa talotekniikan parantunut käytettävyys lisää viihtyisyyttä ja alentaa energiankulutusta laitteiden paremman käyttökokemuksen lisäksi.VTT:n julkaiseman oppaan tarkoituksena on levittää käytettävyystietoa talotekniikan tuotekehittäjille, suunnittelijoille ja muille alan toimijoille. Talotekniikan käytettävyyttä tarkastellaan tavallisen loppukäyttäjän, erityisesti asukkaan ja toimistotyöntekijän näkökulmasta. Oppaassa esitettäviä oleellisimpia käyttäjäkeskeisiä suunnitteluperiaatteita ovat mm. seuraavat: käyttöliittymien tulee viestiä käyttötarkoituksensa ja tilansa sekä olla järkevästi sijoitettuja, ja käyttäjän tulisi saada toimenpiteistään välitön ja selvästi havaittava palaute.Oppaan kirjoittamisen ovat rahoittaneet Työsuojelurahasto ja VTT. Oppaan sisältö pohjautuu suurelta osin VTT:n erikoistutkija Sami Karjalaisen aihetta käsittelevään väitöskirjaan.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Huoneistotietojärjestelmän ruuhkautuminen ei estä yhtiökokousten järjestämistä
Maanmittauslaitoksen sähköinen huoneistotietojärjestelmä on ruuhkautunut, kun asunto-osakkeiden omistajat ovat innokkaasti rekisteröineet omistuksensa. Rekisteröintien käsittelyn viivästymisellä voi olla vaikutuksia kevään yhtiökokouksiin. Tilanne on harmillinen Kiinteistöliiton mielestä, mutta sen mukaan ruuhkat eivät estä yhtiökokousten järjestämistä onnistuneesti.
20122_29682.jpg
Nyt on aika päivittää taloyhtiön julkisivut
Lumon parvekelasitus on kätevä tapa tuoda lisätilaa kotiisi. Parvekelasitus suojaa parvekettasi vettä, lunta, tuulta ja pölyä vastaan. Lasitettu parveke saa sisustajan mielikuvituksen liikkeelle. Vapaa-aika, harrastukset ja jopa pelkkä oleskelu saavat ihan uusia ulottuvuuksia kun suojana on sivuunliukuvat parvekelasit. Mikäpä olisi sen mukavampaa kuin istua parvekkeella iltakahvin äärellä hyvien ystävien seurassa punertuvaa taivaanrantaa katsellen...Lisätietoa parvekelaseistaJätä yhteydenottopyyntö tästä!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton