Katto vuotaa, mutta vakuutus korvaa - vai korvaako?

Vaikka suurin osa vuoto- ja vesivahingoista tapahtuukin putkistoissa, ei kattovuotojen määrää vuositasolla kannata suinkaan vähätellä. Varsinkaan siitä syystä, ettei suinkaan voida olettaa vakuutuksen korvaavan kattovuotoa automaattisesti – kattovuodot katsotaan lähes poikkeuksetta huollon puutteeksi tai rakennusvirheestä johtuvaksi. Pieneltä tuntuvat vesivahingot voivat aiheuttaa suuriakin rahallisia kustannuksia.

NI5A6421

Ulkoapäin tulevat vesivahingot kuuluvat hyvin yleisesti vakuutuskorvausten ulkopuolelle. Esimerkiksi tulvan tai rankkasateen aiheuttamat vesivahingot ja vuodot eivät pääsääntöisesti kuulu korvattaviin vahinkoihin. Kattovuototapauksissa korvauksen saamista estävät muun muassa rakennus- ja korjaustyövirheet. Kosteusvauriot, jotka ovat aiheutuneet rakennusvirheitä jäävät yleensä taloyhtiön eli osakkaiden maksettavaksi. On siis erittäin järkevää ja hyvä tapa käyttää ammattilaisia kaikissa korjaustöissä.

Samoin, jos kattovuoto on jatkunut pitkään ja ehtinyt jo aiheuttaa suurempia vahinkoja muille rakenteille tai muodostanut mikrobikasvustoja, on korvausten saaminen vakuutusyhtiöltä erittäin epävarmaa. Kiinteistövakuutus ei korvaa homevaurioita, jos ne ovat aiheutuneet hoitamattomasta kosteusvauriosta.
 

Oletuksena on, että katto pitää

Taloyhtiöissä osakkeen vuokratulot saatetaan olettaa kuuluvan aina korvauksen piiriin, mutta tilanne on sama kuin kattovuotojen maksamisessa – jos kattovuoto ei kuulu korvauksen piiriin, ei myöskään asumiskäytön estymisestä syntyneitä kuluja korvata. Tämä tarkoittaa esimerkiksi vuokratulojen korvaamista tai väliaikaisesta muutosta aiheutuneita kuluja.

Koska aina ei suinkaan ole kaikissa vahinkotapauksissa selvää kuuluvatko korvaukset taloyhtiön vakuutuksen piiriin vai osakkaan oman kotivakuutuksen maksettavaksi, on suositeltavaa käyttää vastuunjakotaulukkoa. Vastuunjakotaulukko antaa osviittaa siitä, kummalle osapuolelle korvaus saattaa kuulua.

Korvattaviin ulkoa päin tuleviin vesivahinkoihin liitetään aina määreet vahingon äkillisyys ja ennalta arvaamattomuus. Suomessa katon katsotaan ja oletetaan kestävän ankaratkin olosuhteet ja säät. Ainoastaan katon päälle kaatuneet puut tai muut äkilliset ja ennalta-arvaamattomat tapahtumat kuuluvat lähes poikkeuksetta vakuutuskorvauksen piiriin. Edes laajat vakuutusturvat eivät korvaa kuitenkaan esimerkiksi asennusvirheestä aiheutuneita vuotovahinkoja.

Katon kunto on siis hyvä tarkistaa säännöllisin väliajoin ja mitä vanhempi taloyhtiö ja katto, sen tärkeämpää tarkastustoimien ylläpitäminen on. Pienetkin hälytysmerkit katolla kannattaa ottaa vakavasti ja suunnitella kattoremontin teko ajoissa.

VINKKI! Nyt on aika kilpailuttaa taloyhtiön korjaushankkeet, jotta päästään suunnittelemaan seuraavan vuoden budjettia ja korjausohjelmaa.

ruukki-taloyhtiön-katto-422x381

Vaadi laatua katolta!

Katto on kokonaisuus ja se pitää sisällään paljon muutakin kuin pelkän katteen. Oikein suunnitellussa ja rakennetussa katossa on huomioitu myös kaikki tarvittavat lisätarvikkeet. Ammattitaitoisen asennuksen ja laadukkaiden tuotteiden yhteensopivuuden ansiosta Ruukin katto on varma valinta. Ruukin tuotteille on myönnetty Suomalaisen Työn Liiton myöntämä Avainlippu-alkuperämerkintä, joka takaa sen, että tuote on valmistettu Suomessa ja paikallisten laatuvaatimusten mukaisesti CE-merkitty.

Teräskatto on myös ekologinen valinta, koska materiaalina teräs on 100 % kierrätettävä.

Ruukin Classic on kattojen kestosuosikki vuodesta toiseen.Ruukin Classic on kattojen kestosuosikki vuodesta toiseen.

Kaikki katolle kerralla - yhdestä paikasta

Toimivan katon tärkein ominaisuus on, että kaikki osat on valittu huolellisesti ja ne ovat keskenään yhteensopivia niin toiminnallisesti kuin ulkonäöllisestikin. Vain saumattomasti yhteen sopivat osat takaavat vesitiiviin katon

Katto on kokonaisuus, joka sisältää paljon muutakin kuin pelkät vesikatelevyt. Kaikki katon erilliset osat ovat tärkeitä – pienimmistä ruuveista aina suuriin katelevyihin ja tikkaisiin asti. Jokaisella osalla on tärkeä tehtävä katon turvallisuuden, kestävyyden ja tyylikkyyden kannalta.

Listoitukset ja otsalaudat viimeistelevät katon ulkoasun. Ne yhdistävät katon eri osat toisiinsa ja tekevät katosta saumattoman, visuaalisesti miellyttävän ja yhtenäisen kokonaisuuden.

Tilaa kattomestari käynnille

katon osat

Rakennusmääräysten mukaiset kattoturvatuotteet, kuten tikkaat ja kattosillat varmistavat, että katolla on turvallista suorittaa esimerkiksi huolto- ja puhdistustoimenpiteitä. Sadevesijärjestelmät ohjaavat sadeveden tehokkaasti viemärijärjestelmään.

Kannattaa huomioida, että eri värisiä kattorurvatuotteita ja sadevesijärjestelmiä voi hyvin yhdistää tarpeen mukaan. Kannattaa huomioida, että eri värisiä kattorurvatuotteita ja sadevesijärjestelmiä voi hyvin yhdistää tarpeen mukaan. 

Sadevesijärjestelmät

Ruukin sadevesijärjestelmät on suunniteltu sopiviksi niin teräs, tiili kuin huopakatollekin. Oli siis kattomateriaalisi mikä tahansa, voit valita Ruukin sadevesijärjestelmän.

Ruukin sadevesijärjestelmä poistaa sadevedet katolta tehokkaasti ja ohjaa veden pois rakennuksen perustuksista. Laadukkaan sadevesijärjestelmän muotoilu miellyttää silmää ja on myös toiminnallisuuksiltaan huippuluokkaa. Sileäksi muotoillut mutkat vähentävät roskien kerääntymistä. Kätevät ulkopuoliset kiinnityskoukut eivät kerää roskia kouruun eivätkä haittaa puhdistusta.

Sadevesijärjestelmän kaikki osat on valmistettu kuumasinkitystä, molemmin puolin maalipinnoitetusta 0,6 mm teräksestä. Tehdasvalmisteiset osat ovat mittatarkkoja, tiiviitä ja helppoja asentaa. Valmis sadevesijärjestelmä on lähes huoltovapaa. Kevyt puhdistus vuosittain riittää antamaan kodillesi parhaan suojan sadevesien varalta vuosikymmeniksi eteenpäin.

Sadevesijärjestelmämme ovat erittäin korkealaatuisia ja ääriolosuhteissa testattuja ja niillä on 30 vuoden takuu.

Kattoturvatuotteilla turvallinen liikkuminen katolla

Tikkaat, kattosillat ja lumiesteet varmistavat, että katolla on turvallista tehdä huolto -ja puhdistustöitä. Myös rakennusmääräykset velvoittavat rakennuksen omistajaa huolehtimaan, että käytössä on turvalliset seinä- ja lapetikkaat sekä tarvittaessa kattosillat katolla liikkumiseen ja huoltotoimenpiteisiin.

Katon huoltaminen on turvallista, kun kaikki katon turvallisuuden varmistavat välineet ovat paikoillaan. Muista, että kattoturvatuotteiden tarkoituksena on suojella sinua, kattoasi ja muita ihmisiä. Esimerkiksi ulko-oven ja kulkuväylien yläpuolella olevien lumiesteiden tehtävänä on estää lumen putoaminen alla olevien ihmisten päälle.

Toimiva sadevesijärjestelmä pitää talon seinät kuivina ja maalit hyvässä kunnossa kauemmin.Toimiva sadevesijärjestelmä pitää talon seinät kuivina ja maalit hyvässä kunnossa kauemmin.

Ruukki Classic on varma valinta

Ruukki Classic® on teknisesti ja ulkonäöllisesti upeasti viimeistelty katto. Vähäeleisen tyylikäs ja ajaton muotoilu sopii lähes kaikkiin talomalleihin. Tämä teräskate soveltuu myös loiville, jopa 1:9 kattokaltevuuksille, osoituksena tästä Ruukilla on alan ensimmäisenä toimijana VTT:n tuotesertifikaatti valmiskaton saumarakenteen vesitiiveydestä (VTT-C-11975-17). Kaltevuuksista löydät lisätietoja asennusohjeista.

Kaikki katon osat on mietitty viimeistä piirtoa myöten. Piiloon jäävät kiinnitysruuvit, sauman sulkimet, räystäältä taitettu etureuna ja tasalaatuinen sileä pinta takaavat viimeistellyn ulkonäön. Ruukki Classic® on saatavilla parhaassa Ruukki 50 Plus laatuluokassa - 50 vuoden takuulla. Tuote on suomalainen.

Ruukki Classicissa ei ole katon ulkonäköä häiritseviä pokkauksia eikä katon pintaa läpäiseviä ruuveja.


Ruukin kattomallistossa on varaa valita

Ruukin valikoimasta löydät sopivan kattoratkaisun ja laatuluokan jokaiseen rakennukseen ja käyttötarpeeseen. Ruukki laatuluokka on kattosi takuu jopa 50 vuodeksi. Laatuluokkia on kolme - Ruukki® 50 Plus, Ruukki® 40 ja Ruukki® 30. Uniikki laatuluokkamerkkimme on osoitus siitä, että tuotteet ovat suunniteltu ja valmistettu kestämään vuosikymmeniä vaativimmissa olosuhteissa.

Tilaa kattomestari käynnille

laatutakuu

Ruukin ensiluokkaiset teräskatot ovat suojanneet koteja lähes 60 vuotta. Niiden kestävyys ja laatu ovat vertaansa vailla. Laajasta värien ja tyylien valikoimasta löytyy varmasti erinomainen vaihtoehto. Tyyli voi olla mitä tahansa modernin ja perinteisen välillä. Voit valita kolmesta tyylistä mieleisesi: pystysaumakatteet, muotokatteet ja suorauraiset katteet.

Tilaa kattomestari käynnille

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
6.8.2021