• Etusivu
  • Remontti

Kodikas korttelipiha keraamisella pihatiilellä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Wienerberger Oy Ab
Julkaistu 13.08.2018Päivitetty 30.09.2019
20188_54278.jpg

Viidestä kerrostalosta koostuvan asuinkorttelin sydämeen valmistui asukkaiden tarpeet huomioiva viihtyisä korttelipiha. Kodikas lopputulos luotiin tarkkaan harkitulla, mutta runsaalla kasvillisuudella, sekä vaaleankeltaisella patinoituneella pihatiilellä.

Helsingin Kruunuvuoren uudelle asuinalueelle sijoittuva As Oy Lorenzinpuisto rajautuu kalliorinteeseen, mikä toi haasteita suunnitteluun. Lisäksi toteutuksessa oli huomioitava, että merkittävä osa piha-alueesta sijoittuu autokannen päälle. Asuinkorttelin piha-ratkaisujen suunnitteluhaasteeseen tarttuivat Gretel Hemgård ja Tiina Taipale Maisemasuunnittelu Hemgårdista.

– Ympäristösuunnittelun lähtökohtana oli luoda kaikkien asukkaiden näkökulmasta toimiva ja viihtyisä piha, niin käytettävyydeltään kuin leikkipaikkojen sijoittelunkin suhteen, riippumatta asunnon sijainnista. Pihan tuli olla myös sellainen, että se houkuttelisi viettämään aikaa ulkona ja toisaalta loisi myös asunnoista ulospäin katsottuna maisemallisesti kauniin näkymän, kertoivat Hemgård ja Taipale.

Materiaalivalinnoissa painottui laatu ja luonnekkuus

Pihan päällystemateriaaleiksi oli Helsingin kaupungin taholta ehdotettu luonnonkiveä. Suunnittelijoiden mielestä aito keraaminen pihatiili sopi tiilitalojen sydämeen kuitenkin luonnonkiveä paremmin.

– Pihatiili ei ole esteettisesti niin kova, kuin luonnonkivi tai betonikivi. Tiili tuo pihaan myös kodikkuutta ja sillä saadaan alueelle lämmin tunnelma, painottaa Hemgård.
– Luonnonkivipintaisena pihasta tulisi helposti julkisen tilan oloinen. Lisäksi aito pihatiili on luonnonkiveä selvästi halvempi ratkaisu. Kaupungille pihatiilen käyttö luonnonkiven sijasta oli oikein hyvä vaihtoehto, sillä tiiltä materiaalina arvostetaan.

Pihapäällysteiden väritystä mietittiin yhdessä korttelin pääsuunnittelijoiden, Arkkitehtitoimisto Brunow & Maunulan ja Playa Arkkitehtien kanssa. Värivaihtoehdoksi mietittiin sekä harmaata että kellertävää pihatiiltä, joista Wienerbergerin malliston vaaleankeltainen Siena-pihatiili lopulta valittiin. Reunoiltaan hieman pyöristynyt antiikkisen oloinen pihatiili reunustaa pihan kummallakin sivulla rakennuksia, kun taas pelastustiet toteutettiin ruskehtavalla betonisauvakivellä. Näin saatiin pihaan myös hieman vaihtelevuutta.

20188_54279.jpg

Pihatiili nostaa suosiotaan Suomessa

Tiiltä voidaan käyttää monin eri tavoin ympäristön ja pihapiirin elävöittämiseen ja mikä parasta, aidon pihatiilen väri ei haalistu pitkänkään ajan kuluessa. Euroopassa pihatiiltä käytetään varsin runsaasti erilaisissa ympäristörakentamiskohteissa, kuten pihoilla, toreilla ja puutarhoissa, mutta myös katujen päällystyksissä. Myös Suomessa pihatiilen käyttö on viimeaikoina lisääntynyt. Pihatiili on kestävä maankatemateriaali, joka vanhenee kauniisti.

20188_54280.jpg
Wienerberger Oy Ab
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20098_18375.jpg
Kestävä tiilijulkisivu elementtijulkisivun tilalle
Korjausprosessi vaihe vaiheeltaUuden muuratun julkisivun tekeminen alkaa liittyvien rakenteiden kartoituksella sekä perustusten tutkimisella. Vanhan rakenteen huonon kunnon vuoksi ulkokuori useimmiten poistetaan ja samoin tehdään vanhoille lämmöneristeille, jotka ovat saattaneet olla märkiä jo pitkiäkin aikoja. Riittämätön eristetilan tuuletus ja tiivis ulkokuori ovat estäneet eristetilaan joutuneen veden poistumista. Samalla rakenteeseen on saattanut kehittyä myös erilaista home- ja itiö kasvustoa.Uuden muurattavan tiilijulkisivun hyvä ominaisuus on sen tuulettuvuus. Riittävä (n. 30-45 mm) ilmarako mahdollistaa rakenteen eristetilan kuivana pysymisen kaikissa olosuhteissa. Kun eristeet eivät ole suoraan kiinni julkisivumateriaalissa, ei suoraa tuulen paineen aiheuttamaa veden eristeisiin joutumista myöskään tapahdu. Kun julkisivun pintamateriaali tuulettuu sekä ulko- että taustapuolelta, on myös sen kuivuminen sateen jälkeen nopeampaa kuin tuulettumattomissa rakenteissa.
20099_18822.jpg
Tiilestä muuratut savupiiput
Tiili on perinteisin ja yleisin savupiippujen rakennusmateriaali. Tiilihormisto on edullinen rakentaa ja lämpötaloudellisilta ominaisuuksiltaan ylivoimainen: se on ainoa massiivinen hormisto, joka pystyy luovuttamaan siihen varastoituneen lämmön huonetiloihin. Tiilihormiston edut korostuvat erityisesti huonetiloiltaan korkeissa ja kaksikerroksisissa taloissa. Rakennuskustannuksiltaan muurattu savupiippu on hyvin kilpailukykyinen ja siihen on helppo tehdä tarvittava määrä hormeja.
200910_19268.jpg
Vanhan julkisivun korjaus
Jatkuvasti kohoava energian hintataso on johtamassa siihen, että kauniin ulkonäön ohella myös rakenteen elinkaariedullisuus eli käytön aikaiset kustannukset tulee olemaan yhä tärkeämpi valintakriteeri julkisivun peruskorjausvaihtoehtoa valittaessa. Tiilijulkisivu on pitkällä aikavälillä energiaedullisin ja vähiten huoltoa kaipaava julkisivuratkaisu.Lisätietoa julkisivun korjaamisesta tiilellä
Kerrostalo alhaalta kuvattuna
Miten määritetään korjauksen perustaso?
Miten määritellään perustaso 1980 valmistuneessa paritaloyhtiössä, jossa on yhteensä kuusi asuntoa? Talojen viimeistely ja asuntojen sisäosat ovat aikoinaan rakennettu melko omatoimisesti silloisten osakkaiden toimesta.
20124_30621.jpg
Lattianalusmatot pitävät veden siellä missä kuuluukin
Universal-nystyrälevyUniversal-nystyrälevy pitää lattiarakenteet kuivina. Näin home ei pääse hiipimään rakenteisiin, ja huoneilma säilyy terveellisen puhtaana. Universal kestää raskaimmatkin huonekalut. Se vaimentaa tehokkaasti askelten ääniä puu-, parketti- ja laminaattilattioilla, ja tekee lattiasta miellyttävän joustavan. Universalia käytetään betonirakenteisissa puupäällysteisissä lattioissa. Sen avulla voidaan tarvittaessa järjestää tuuletus parketin ja lattiarakenteiden väliin. Universal on materiaaliltaan 0,5 mm paksua, lujaa ja ympäristöystävällistä polypropyleenimuovia. Levyssä on nystyröitä joiden ansiosta betonin ja lattiamateriaalin väliin jää 7 mm:n ilmatila. Järjestelmään kuuluvat saumanauhat, kulmalista ja tiivistysnauha. Universal on monikäyttöinen tuote ja erinomainen kosteuskatko etenkin maanvaraisten lattioiden parketinalusmateriaaliksi. Universal soveltuu minkä tahansa pintamateriaalin kanssa, kun väliin asennetaan tukeva lastulevy. Universalin avulla voidaan tarvittaessa järjestää tuuletus parketin ja lattiarakenteiden väliin jäävään ilmatilaan.
20139_36174.jpg
Omataloyhtio.fi:n kävijäprofiilitutkimuksen palkinto on arvottu!
Kiitokset kaikille Omataloyhtiö.fin profiilitutkimukseen osallistuneille.Vastanneiden joukosta on arvottu voittajaksi Nokkala Arto Riihimäeltä.Hän voittaa sisustuskirjasarjapaketin. Onnea voittajalle!

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton