• Etusivu
  • Energia

Maalämpöremontti lämmön talteenotolla toi isot säästöt

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö NIBE Energy Systems Oy
Julkaistu 27.08.2018Päivitetty 05.10.2018
20188_54438.jpg

LTO tuo säästöä.

Piikkiön kauniin kivikirkon kupeessa sijaitsevaan kerrostaloon toteutettiin vuodenvaihteessa täydellinen lämpöremontti. 1970-luvun alussa rakennetun talon öljylämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistot olivat tulleet käyttöikänsä päähän ja energiankulutusta haluttiin pienentää. Uudeksi lämmitysmuodoksi valittiin ekologinen maalämpö.

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta

Tilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta

Maalämmön lisäksi tarjottu lto:lle näytettiin vihreää valoa

Turun alueella toimiva Eneom Oy esitteli taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen uudeksi lämmitysratkaisuksi. Tarjouspyynnössä pyydetyn maalämmön lisäksi yritys tarjosi älykästä lämmön talteenottojärjestelmää, jossa poistoilmasta kerätty lämpö kierrätetään modernin maalämpöpumpun avulla takaisin hyötykäyttöön. Lämpöä ei enää ohjata "harakoille", vaan maalämpökaivoista otettu energia kerätään talteen. Tämä oli laskelmien mukaan ylivoimaisesti energiatehokkain kokonaisratkaisu. Maalämpöpumput ohjaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä.

Asennus keskellä talvea

Maalämpö- ja ilmanvaihtolaitteiden asennus suoritettiin keskellä talvea ja tämä oli mahdollista pihalle tuodun lämpökontin ansiosta.
– Siirrettävässä lämpökontissa on öljykattila, öljysäiliö ym. tarvittavat laitteet, joilla kiinteistö voidaan lämmittää samalla, kun uutta järjestelmää asennetaan, kertoo Jussi Sjöström Eneom Oy:stä.

Huoleton remontti

Yritys hoiti koko projektin suunnittelusta asennukseen ja seurantaan. Asukkaille tällainen lämpösaneeraus on yksi taloyhtiön huolettomimmista remonteista eikä asumismukavuus kärsi sen aikana. Remontin jälkeinen asumismukavuus sen sijaan parani – uusien maalämpöpumppujen avulla voidaan ohjata ilmastointia automaattisesti ja käyttää sitä kesäöinä viilennykseen.

Tekniseen tilaan uusi ilme ja uudet koneet

Taloyhtiön tekninen tila uudistettiin täysin. Siellä hyrisevät kaksi NIBE kiinteistölämpöpumppua, jotka saavat lämmön kuudesta pihalle poratusta lämpökaivosta sekä lämmöntalteenotosta. Lämmöntalteenottojärjestelmä
tuottaa 1, 5 porakaivon verran energiaa, joten sen ansiosta porauskustannuksissakin säästettiin. Tekniseen tilaan
asennettiin oma sähkömittari, joten järjestelmän kulutuksesta saadaan erittäin tarkkaa tietoa. Katolla sijaitseva talteenottoyksikkö ja vanhan savupiipun kylkeen sijoitettu koteloitu putkisto ovat näkyvimmät muutokset. Koko järjestelmän toimintaa pystytään seuraamaan internetin kautta NIBE Uplink -etävalvonnan avulla.

Teknisiä tietoja:

• Lämmitysmuoto: maalämpö lämmön talteenotolla
• NIBE kiinteistömaalämpöpumput F1345-60 kW ja F1345-40 kW
• HUKV 750 puskurivaraaja, sähkövastukset 27 kW (kolme kappaletta 9 kW)
• Kuusi porakaivoa, joista viisi kpl 300 metrin ja yksi 200 metrin syvyinen

Säästöä myös luonnolle
Maalämpö ja lämmöntalteenotto toivat taloyhtiölle 70 % säästöt – aikaisemmin öljyä kului 50 000 litraa vuodessa. Nyt 31 asunnon kerrostalon lämmitykseen menee vain n. tuhat euroa kuussa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 6–7 vuotta. Säästö on suuri euroissa, mutta: mieltä lämmittää myös iso säästö luonnolle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

NIBE Energy Systems Oy
Energia
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20152_42294.jpg
Kiinteistön koko määrää säästön
Lämpöpumpuilla saadaan aikaan todella suuria säästöjä. Lämpöpumput ovat hyvä ratkaisu suuriin kiinteistöihin, joissa on suuri energiankulutus - säästöt ovat sitä suurempia mitä kulutus on. NIBEn lämpöpumppujen tilantarve on pieni ja niiden kanssa voidaan käyttää erilaisia lisä-/varalämmönlähteitä, kuten sähkö-, öljy- ja kaasukattilat tai kaukolämpö.Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta
20152_42431.jpg
Poistoilma talteen kerrostalon ilmanvaihdosta
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.Lämpöpumpun avulla taloyhtiön hukkalämpö voidaan siirtää lämpöenergiana olemassa olevaan lämmitysjärjestelmään. Vanha huippuimuri vaihdetaan uuteen, lämmön talteenottopatterilla varustettuun malliin. Näin saadaan siirrettyä poistoilmasta talteen otettu energia maalämpöpumpun käyttöön. Tästä energiasta lämpöpumppu tuottaa lämpöä lämmitysjärjestelmään tai käyttöveteen. Lämpöpumpun automatiikka säätää lämpötilat sopiviksi.
20152_42431.jpg
Poistoilman lämpöä on turha päästää karkuun
Kiinteistöissä, joissa on käytössä pelkkä koneellinen poistoilmanvaihto, lämmin huoneilma puhalletaan suoraan ulos "harakoille". Tästä hukkalämmöstä on saatavissa talteen suuri määrä energiaa, joka voidaan hyödyntää lämmitykseen sekä lämpimän käyttöveden tuotantoon. Poistoilmasta saatava teho on riippumaton ulkoilman lämpötilasta.
20221_74397.jpg
Taloyhtiöiden etäkokouksista lakiehdotusta - Kiinteistöliitto kannattaa
Kiinteistöliitto kannattaa oikeusministeriön lakiehdotusta siitä, että taloyhtiöt voisivat pitää yhtiökokouksensa kokonaan etäyhteyksin. Etäyhteyksin pidettävä yhtiökokous edellyttäisi sitä, että asia on kirjattu taloyhtiön yhtiöjärjestykseen. Nykyisin asunto-osakeyhtiölaki edellyttää, että kokouksella on oltava fyysinen kokouspaikka.
20227_79100.jpg
Kolme syytä välitilinpäätökselle
Tilinpäätös vuosittain on monelle asunto-osakkeen omistajalle tuttu, mutta mikä on välitilinpäätös. Se tehdään vain tarvittaessa ja tarve on melko harvoin. Seuraavassa käymme läpi niitä kohtia, joissa välitilinpäätöstä kuitenkin tarvitaan.
20186_53379.jpg
Veden säästäminen on tuottava energiainvestointi
Reaaliaikainen vedenmittausjärjestelmä maksaa itsensä takaisin jopa kymmenen kertaa nopeammin kuin rakennuksen lämmöneristyksen parantaminen. Miksi ja miten?Saunapäivänä peseytyminen maksaa kiukaan lämmittämistä enemmän. Kahdentoista minuutin suihkuun kuluvalla energialla jääkaappi hurisee kolme viikkoa. Lämmin vesi on niin arvokasta tavaraa, että sen säästäminen on rakennuksen lämmöneristyksen tai ikkunoiden parantamista tuottavampi energiainvestointi.Helpoin keino säästää vettä ja energiaa on omien kulutustottumusten muuttaminen. Omien tapojen tarkkailu yhdistettynä virtaamaa rajoittaviin suuttimiin tuo jo merkittävää energiansäästöä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton