Maalämpöremontti lämmön talteenotolla toi isot säästöt

Maalämpöremontti lämmön talteenotolla toi isot säästöt

Piikkiön kauniin kivikirkon kupeessa sijaitsevaan kerrostaloon toteutettiin vuodenvaihteessa täydellinen lämpöremontti. 1970-luvun alussa rakennetun talon öljylämmitys- ja ilmanvaihtolaitteistot olivat tulleet käyttöikänsä päähän ja energiankulutusta haluttiin pienentää. Uudeksi lämmitysmuodoksi valittiin ekologinen maalämpö.

Jätä yhteydenottopyyntö NIBE kiinteistömaalämpöpumpusta

Tilaa kiinteistömaalämpöpumppuesite veloituksetta

Maalämmön lisäksi tarjottu lto:lle näytettiin vihreää valoa

Turun alueella toimiva Eneom Oy esitteli taloyhtiön hallitukselle ehdotuksen uudeksi lämmitysratkaisuksi. Tarjouspyynnössä pyydetyn maalämmön lisäksi yritys tarjosi älykästä lämmön talteenottojärjestelmää, jossa poistoilmasta kerätty lämpö kierrätetään modernin maalämpöpumpun avulla takaisin hyötykäyttöön. Lämpöä ei enää ohjata ”harakoille”, vaan maalämpökaivoista otettu energia kerätään talteen. Tämä oli laskelmien mukaan ylivoimaisesti energiatehokkain kokonaisratkaisu. Maalämpöpumput ohjaavat lämmitystä, ilmanvaihtoa ja käyttövettä.

LTO tuo säästöä.LTO tuo säästöä.

Asennus keskellä talvea

Maalämpö- ja ilmanvaihtolaitteiden asennus suoritettiin keskellä talvea ja tämä oli mahdollista pihalle tuodun lämpökontin ansiosta.
– Siirrettävässä lämpökontissa on öljykattila, öljysäiliö ym. tarvittavat laitteet, joilla kiinteistö voidaan lämmittää samalla, kun uutta järjestelmää asennetaan, kertoo Jussi Sjöström Eneom Oy:stä.

Huoleton remontti

Yritys hoiti koko projektin suunnittelusta asennukseen ja seurantaan. Asukkaille tällainen lämpösaneeraus on yksi taloyhtiön huolettomimmista remonteista eikä asumismukavuus kärsi sen aikana. Remontin jälkeinen asumismukavuus sen sijaan parani – uusien maalämpöpumppujen avulla voidaan ohjata ilmastointia automaattisesti ja käyttää sitä kesäöinä viilennykseen.

Tekniseen tilaan uusi ilme ja uudet koneet

Taloyhtiön tekninen tila uudistettiin täysin. Siellä hyrisevät kaksi NIBE kiinteistölämpöpumppua, jotka saavat lämmön kuudesta pihalle poratusta lämpökaivosta sekä lämmöntalteenotosta. Lämmöntalteenottojärjestelmä
tuottaa 1, 5 porakaivon verran energiaa, joten sen ansiosta porauskustannuksissakin säästettiin. Tekniseen tilaan
asennettiin oma sähkömittari, joten järjestelmän kulutuksesta saadaan erittäin tarkkaa tietoa. Katolla sijaitseva talteenottoyksikkö ja vanhan savupiipun kylkeen sijoitettu koteloitu putkisto ovat näkyvimmät muutokset. Koko järjestelmän toimintaa pystytään seuraamaan internetin kautta NIBE Uplink -etävalvonnan avulla.

Teknisiä tietoja:

• Lämmitysmuoto: maalämpö lämmön talteenotolla
• NIBE kiinteistömaalämpöpumput F1345-60 kW ja F1345-40 kW
• HUKV 750 puskurivaraaja, sähkövastukset 27 kW (kolme kappaletta 9 kW)
• Kuusi porakaivoa, joista viisi kpl 300 metrin ja yksi 200 metrin syvyinen

Säästöä myös luonnolle
Maalämpö ja lämmöntalteenotto toivat taloyhtiölle 70 % säästöt – aikaisemmin öljyä kului 50 000 litraa vuodessa. Nyt 31 asunnon kerrostalon lämmitykseen menee vain n. tuhat euroa kuussa. Investoinnin takaisinmaksuajaksi on laskettu 6–7 vuotta. Säästö on suuri euroissa, mutta: mieltä lämmittää myös iso säästö luonnolle.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö kiinteistömalämpöpumpusta ja lämmöntalteenottojärjestelmästä

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
3.9.2018