Parvekkeen, terassin tai pienen katon vedeneristys ilman tulitöitä

Parvekkeen, terassin tai pienen katon vedeneristys ilman tulitöitä

Parvekekermien asennukseen ei aina tarvita tulitöitä eikä tulitöiden teko aina ole mahdollistakaan esimerkiksi puisen julkisivun vuoksi. Ilman tulta sekä urakoitsija että omatoimirakentaja voi tehdä parvekkeen, terassin tai pienen katon vedeneristyksen itse Parveke Aluskermillä ja Parveke Pintakermillä.

Parvekekermeille ei tarvita tulityölupaa

Itseliimautuvia parvekekermejä voidaan käyttää sekä puu- että betonialustalla. Aluskermissä on alapinnassa liimaraidat, jolla kermi kiinnittyy alustaansa, mutta tarvittaessa aluskermi voidaan kiinnittää lisäksi vielä mekaanisesti. Tuotteen asentaminen onnistuu parhaiten +10 - +15°C lämpötilassa. Liian lämpimässä liima sulaa ja liian kylmässä liima ei tartu alustaansa.

Asennus on helppoa

Parvekekermin kiinnitysalustana voi olla kuiva ja tasainen mm. raakaponttilauta, pontattu havuvaneri tai betoni. Pinnan pitää olla kalteva (vähintään 1:80) ja vedenpoisto parvekkeen etureunan yli. Mikäli vedenpoisto tapahtuu kattokaivon kautta suositellaan käytettäväksi hitsattavia kermejä.

Betonipinta käsitellään K-80 bitumiliuoksella, jonka pitää olla kuivunut ennen kermien asennusta. Parvekkeen lattian ja seinien yhtymäkohtaan kiinnitetään holkkarima (kolmiorima) tai betonivalun yhteydessä muotoillaan vastaava kulman loivennus.

Kermit asennetaan aina samansuuntaisesti ja veden virtaussuuntaan. Alus- ja pintakermin saumoja ei saa asentaa päällekkäin (joko aivan vierekkäin tai kermien puoliväliin).

Aluskermistä katkaistaan määrämittaiset vuodat (mitta parvekkeen etureunasta takareunan holkkariman yläreunaan +20-30 mm). Vuotien määrä riippuu parvekkeen leveydestä, kermin hyötyleveys on 880 mm.

Rullia käsiteltäessä ja leikattaessa on varottava suojakalvojen ennenaikaista irtoamista varsinkin kuumalla ilmalla ja auringon paisteessa, sillä alapinnan Super-liima on erittäin tarttuvaa.

HUOM! Tippapellit asennetaan vasta aluskermin päälle.

Parvekekermin asennus ilman tulitöitäParvekekermin asennus ilman tulitöitä

Tuotteet

Aluskermi
TL2-luokan kumibitumikermi, jossa alapinnassa liimaraidat (Super-liima) suojakalvon alla ja yläpinnassa bitumipinta suojakalvon alla.

Pintakermi
TL2-luokan kumibitumikermi, jossa alapinnassa Super-liima kauttaaltaan suojakalvon alla ja yläpinnassa 120 mm liimareuna toisessa reunassa ja muuten harmaa sirote.

Tarvittavat työkalut

Kermin leikkaamiseen tarvitaan koukkuteräinen mattoveitsi ja suojamuoveihin terävä suorateräinen mattoveitsi tai vastaava. Tippapeltien asennuksessa on tarpeen peltisakset ja vasara. Lisäksi tarvittaessa patruunapistooli ja kylmällä säällä kuumailmapistooli.

Asennusolosuhteet

Asennuslämpötilan tulisi olla vähintään +10°C. Sateella asennusta ei saa tehdä. Alle +10°C lämpötiloissa tulee alustaa ja kiinnityspintoja lämmittää kuumailmapistoolilla (ei nestekaasuliekkiä). Varsinkin kermien saumojen liimautuminen sekä pintakermin tarttuminen tiiviisti aluskermiin ja tippapelteihin tulee varmistaa. Alle +5°C lämpötilassa asennusta ei saa tehdä.

Asennuksessa ei saa käyttää kuumaa bitumia tai avoliekkiä!
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
23.3.2020