Asbestin vaarallisuus yhä ajankohtaista

Asbestin vaarallisuus yhä ajankohtaista

Asbestin hyödyntäminen oli suosittua 60- ja 70-luvuilla, koska se oli halpaa ja helppoa työstettävää. Esimerkiksi lämmönkesto-ominaisuuksiensa takia asbestia on käytetty laajasti eristemateriaalina. Asbestia on lisätty myös tuomaan kulutuksen kestoa, ja lisäksi sideaineena vedeneristyksiin sekä laasteihin.
 

Kartoitus ennen remonttia

Asbestin vaarat on tunnettu jo vuosikymmeniä, mutta valitettavasti asbestin aiheuttamiin ammattitauteihin sairastuu Suomessa edelleen satoja ihmisiä vuosittain. Tämä johtuu siitä, että asbestoosi ja muut asbestiin liittyvät sairaudet ilmenevät vasta vuosien päästä altistuksesta.

Asbestin käyttö kiellettiin Suomessa vuonna 1994 ja EU:ssakin vuonna 2005. Viimeksi vuonna 2016 asbestilakia tiukennettiin Suomessa entisestään, minkä johdosta kaikki ennen vuotta 1994 rakennetut kohteet on kartoitettava asbestin varalta ennen remontointia.
 

Ammattilaiset apuna

Asbestikartoituksen pakollisuus on lisännyt analytiikkaa ja tuonut alalle uusia toimijoita. Vaikka teoriassa kuka tahansa voi ottaa näytteet ja lähettää ne laboratorioon, on kartoituksessa hyvä turvautua ammattilaisiin esimerkiksi vastuukysymysten varalta. Ammattilaisten avulla voi myös säästää kustannuksissa, sillä työssä tarvitaan näkemystä siitä, missä materiaaleissa asbestia voi esiintyä ja mistä näytteet kannattaa ottaa.
 
Mikäli asbestikartoituksen tulos on, että näytteistä löytyy asbestia, tulee kohde purkaa asbestipurkutyönä ja ammattilaisten toimesta. Lisäksi purkamisen jälkeen tilasta tulee ottaa ilmanäytteet, joilla todennetaan tilan puhtaus.
 

Analyysipalvelut helposti Kiillolta

Kiilto tarjoaa asbesti- ja haitta-analytiikan palveluita asiakkailleen. Palveluiden tarkoituksena on auttaa sinua tunnistamaan mahdolliset haitta-aineet kohteessasi. Palveluiden tilaaminen onnistuu helposti Kiillon verkkosivujen kautta. Toimita näytteet meille tuomalla itse, postitse tai tilaamalla näytteiden noudon, ja saat tulokset suoraan puhelimeesi, jopa alle vuorokaudessa!

Kustannusten, sisäilman, työturvallisuuden ja töiden suunnittelun kannalta asbestin ja haitta-aineiden kartoittaminen ennen purkutöiden aloitusta on tärkeää.

Epäiletkö asbestia kohteessasi?

Näin tilaat asbestikartoituksen
 

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
27.9.2018