Linjasaneeraus aloitetaan purulla ja suojauksilla

As Oy Porin Rauduskoivun asukkaat saavat jouluun mennessä mm. upouudet kylpyhuoneet, omat sähkökeskukset, keittiön välitilan laatat, taloyhtiön saunatilat, ovipuhelinjärjestelmän sekä porraskäytävän. Vaikka remontti ei ilmainen ole, asuntojen arvo nousee verrattuna remontoimattomaan taloyhtiöön.
1920

KVR-urakka

Veljet Mäkilä Oy urakoi kohteen kustannustehokkaana KVR-urakkana. Urakkasopimus tehdään tilaajan ja urakoitsijan välillä. Urakka suoritetaan toteuttajan tarjoamien suunnitelmien pohjalta.

Tuleva remontti esiteltiin vuosi sitten syksyllä hallitukselle ja taloyhtiön muille osakkaille joulukuussa. Aikataulun teko sekä toteutuksen suunnittelu aloitettiin saman tien. Toukokuussa kierrettiin asunnot ja vastailtiin muille osakkaiden omistajille.

Uutta ulkoasua ja käytännöllisyyttä

Noin 50 vuotta vanhaan kerrostaloon uusitaan viemäri- ja vesijohtolinjat, laitetaan ilmanvaihdon poisto kuntoon, sähköt, saunat, kylmiöt, porraskäytävän pinnat sekä matot. Sauna saa oman ilmanvaihdon, koko taloon asennetaan uusi poistoilmapuhallin lämmöntalteenotolla. Pohjaviemärit on uusittu aikaisemmin. Patterirungot ja patterit säilyvät, venttiilit ja termostaatit vaihdetaan.

Saneeraus tarkoittaa asuntojen kohdalla uutta sähkösyöttöä (keittiössä voidaan käyttää sekä kahvinkeitintä että vedenkeitintä samaan aikaan ilman, että sulake laukeaa), keittiöön asennetaan välitilan laatta, uusi vesihana, liedelle uusi sähkösyöttö sekä pistorasiavaraus (astianpesukoneelle) tai asukkaan toiveesta tila voidaan uusia kokonaan, eteiseen tuodaan antenni valokaapelilla, kaapelivaraus ja kylpyhuone remontoidaan kokonaisuudessaan.

Saneerauksessa saadaan tehtyä myös kunnon palokatkot ja äänieristykset nyt tehtyihin läpivienteihin.

Pintojen tasoitus-, vesieristys-, laattojen kiinnitys- ja saumaustyö tehdään Weberin tuotteilla.

1920

Purku tietenkin ensin

Asbestikartoitus on tehtävä aina ennen aloitusta. Tekniikka kehittyy hurjaa vauhtia ja nykyään asbestipurun voi tehdä kerros kerrallaan – 5 asuntoa + porrastasanne. Tekniikasta on muutenkin hyötyä. Jos asukas jälkikäteen epäilee asbestia jääneen asuntoon, mittauksilla saadaan helposti selville, pitääkö väite paikkansa. Mittarista näkee, milloin asunto on alipaineistettu ja mikä asbestin määrä on ollut.

Kesäkuussa aloitettiin kellarin purkamisella ja työmaan perustamisella. Heinäkuussa siirryttiin asuntoihin. Parin viikon jälkeen käytävien vanhat vesijohtolinjat ovat poissa sekä asbestipurku on suoritettu. Asunnoissa puretaan ensin seinät, sitten lattiat. vaikka työmaa on todella ollut käynnissä vasta 2 viikkoa, sähköt on saatu tuotua jo 7. kerrokseen.

Saneeraus kirpaisee uudehkoja kylpyhuoneita

Linjasaneerauksessa ikävin osa on osakkailla, joiden asuntoon on hiljattain tehty kylpyhuoneremonttia. Vastaava mestari Matti Poskiparta tuumaili, että jos taloyhtiö tietää linjasaneerauksen olevan tulossa, sen voisi reilusti kertoa osakkaille. Tällöin remonttia suorittava ammattitaitoinen henkilö osaisi tehdä putki- ja viemärityöt niin, ettei saneerattua kylpyhuonetta tarvitsisi laittaa uuteen uskoon. Vesiputket ja viemärin voisi asentaa niin, että ne saadaan liitettyä koko talon uusiin vetoihin. Sama koskee sähköjä.

Linjasaneerauksen alkuaskeleet

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö Weber Linjasaneerauksesta

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
15.10.2018