VEDENMITTAUSJÄRJESTELMÄN VALINTA

VEDENMITTAUSJÄRJESTELMÄN VALINTA

Ostajan opas auttaa kääntämään sijoituksen tuotoksi

Vedenmittausjärjestelmä on iso investointi. Osuva ratkaisu poikii asukkaille ja omistajille tuottoa, epäonnistunut taas tietää vuosien lisämenoja. Poimimme valinnan tueksi vinkkejä vasta ilmestyneestä vedenmittausjärjestelmän ostajan oppaasta.

Lämmin vesi on energiasyöppö: suihkussa euro valuu viemäriin kahdessatoista minuutissa, kun jääkaappi hurisee samalla rahalla kolme viikkoa. Nykyaikaisen kerrostalon energiasta puolet kuluu veden lämmittämiseen, joten pienentynyt vesilasku näkyy suoraan myös energialaskussa.

Mittarien asentaminen laskee tutkitusti vedenkulutusta. Mittauksen reaaliaikaisuus tehostaa vaikutusta entisestään – keskikulutus tippuu peräti kolmanneksella.

- Kun omat valinnat konkretisoituvat ajantasaisesti ja tarkoiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutoksia, sanoo vedenkulutustiedon asiantuntija Tapio Rask Vertolta.

Vedenmittausjärjestelmän todellinen kustannus

Raha, sehän se ratkaisee paljon. Vedenmittausjärjestelmän todellinen hinta on kuitenkin enemmän kuin pelkkä laitteiston ja asennuksen kertakustannus. Kuinka usein mittareita pitää huoltaa? Onnistuuko huolto yksittäisten osien vaihdolla vai lentävätkö kaikki vesimittarit roskiin tasaisin väliajoin? Alkaako sijoitettu pääoma tuottamaan lähitulevaisuudessa?

- Vain elinkaarikustannus kertoo investoinnin todellisen kannattavuuden, Rask kertoo.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla voi vaikuttaa myös välillisiin kustannuksiin. Etäluettavuus ja vesilaskutuksen automaatio vähentävät isännöintitoimiston työtaakkaa. Reaaliaikaisen järjestelmän kulutustiedoissa näkyvät poikkeamat auttavat puolestaan huomaamaan ja paikallistamaan laiteviat ja vesivuodot. Vuotohälytys poistaa lisäpalvelujen hankintatarpeen ja ennaltaehkäisee kalliiden vahinkojen syntymistä.

Mittauslaitedirektiivin mukainen asennus

Oman mausteensa valintojen viidakkoon tuovat lainsäädännölliset asiat – vedenmittausjärjestelmä on voitava asentaa taloyhtiöön mittauslaitedirektiivin vaatimusten mukaisesti.

- Huoneistokohtaiset vesimittarit pitää asentaa niin, että kuluttaja voi seurata lukemaa helposti ja ilman työkaluja, Tapio Rask selittää asetuksen ytimen.

Vedenmittausjärjestelmää hankkiessa kannattaa kiinnittää huomiota myös kaupan muihin ehtoihin. Lain mukaan valmistajan vastuulla on vain se, että mittari täyttää vaatimukset ennen käyttöönottoa ja asennusohje on asianmukainen. Valmistajan tarjoama käyttöönottotarkastus vapauttaakin taloyhtiön turhilta jatkomurheilta ja lisäkustannuksilta.

- Omalle taloyhtiölle parhaan järjestelmän puntaroinnissa pitää huomioida pitkä lista asioita. Valinta ei kuitenkaan ole tähtitiedettä, kun vain etsii tietoa ja syventyy asiaan systemaattisesti, Rask muistuttaa.

Tällä viikolla ilmestynyt vedenmittausjärjestelmän ostajan opas käy läpi hintaan, teknologiaan, asennukseen, mittausdataan, taloyhtiön strategiaan, palvelun tarjoajaan ja energiankulutukseen liittyvät asiat. Opas on selkeä ja jokainen luku päättyy valintaa helpottavaan muistilistaan.

Lataa kattava ja maksuton vedenmittausjärjestelmän ostajan opas!


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
15.10.2018