Sähköautot yleistyvät – miten sähköautojen lataus järjestetään taloyhtiöissä?

Sähköautot yleistyvät – miten sähköautojen lataus järjestetään taloyhtiöissä?

Sähköautojen määrä kasvaa nopeasti. Älykäs latauspiste kasvattaa taloyhtiön kiinteistön arvoa ja vastaa asukkaiden tarpeisiin. Sähköauto on yön aikana ladattu täyteen ja erillistä latausasemakäyntiä ei tarvita. Suurin osa sähköautojen latauksesta tapahtuu kotona yöaikaan.

Sähköautot yleistyvät Suomessa vauhdilla. Trafin mukaan täyssähköisten henkilöautojen ensirekisteröinnit ovat reippaassa kasvussa. Maaliskuussa ensirekisteröitiin enemmän täyssähköautoja kuin koskaan aiemmin. Määrän kasvaessa myös sähköautojen latauspisteiden lukumäärä kasvaa. Sähköautojen lataus koskettaa myös taloyhtiöitä. Tutkimusten mukaan yli 90 % latauksesta tapahtuu kotona tai työpaikalla, siis silloin, kun auto on pysäköitynä pidemmän aikaa. Siten taloyhtiöissä sähköautojen lataus on hyvä huomioida ajoissa, esimerkiksi kartoittamalla asukkaiden lataustarpeet.

Enston sähköautopalvelut helpottamaan arkea

Tuotepäällikkö Eero Korhonen Smart Buildingista esittelee Enston sähköauton latauslaitteita ja palveluita. Ympäristöystävälliset ratkaisut sähköautojen lataukseen on suunniteltu helpottamaan arkea ja tuomaan parempaa elämää sähköllä Enston brändilupauksen mukaisesti. Ensto tarjoaa luotettavat ja tehokkaat sähköauton latausja ohjausratkaisut, jotka ovat yhteensopivia älyverkkojen ja pilvipalveluiden kanssa.

– Ensto keskittyy turvallisen ja luotettavan sähköautojen latausinfrastruktuurin tarjoamiseen. Sähköauton latauspiste taloyhtiössä on paljon muutakin kuin vain pistorasia: se on tapa palvella asukkaita ja helpottaa arkea, Eero Korhonen kertoo. Tutkimusten mukaan yli 80 % sähköautojen latausinfrastruktuurin käyttöiän kustannuksista syntyy käyttökuluista.

Enston sähköautonlatauslaitteiden etuja ovat:

  • Kestävät ja laadukkaat materiaalit ja komponentit.
  • Dynaaminen kuormanhallinta.
  • Markkinastandardin mukainen kommunikointiprotokolla.
  • Helppo latauslaitteiden ja käyttäjien hallinta, raportointi sekä etäohjaus latauslaitteeseen liitetyn taustajärjestelmän avulla, esim. Ensto EV Manager.
  • Mobiili- tai Ethernet-yhteys.

Enstolla on monipuolinen sähköauton latauslaitevalikoima, josta löydät taloyhtiöllesi sopivan ratkaisun:

  • Ensto eFill on kompakti seinäasennettava sähköauton kotilatauspiste. Latauspisteeseen on liitetty kiinteä kaapeli. eFill on helppokäyttöinen latausratkaisu kotikäyttöön, kun sisäänrakennettua ylivirta- ja vikavirtasuojausta tai yhteyttä taustajärjestelmään ei tarvita.

  • Ensto Wallbox on älykäs, luotettava ja edullinen latauslaite mihin tahansa ympäristöön ja liiketoimintaan. Kompakti ja tehokas.

  • Ensto Pro on älykäs, kestävä ja luotettava latauslaite, joka soveltuu mihin tahansa ympäristöön ja liiketoimintaan. Soveltuu erinomaisesti esimerkiksi marketteihin ja ulkona sijaitseville kohteille. Rakenne on suunniteltu kestämään vaativissakin olosuhteissa. Ensto Pro yhdessä Enston EV Manager -taustajärjestelmän kanssa muodostavat latausratkaisun vaativimmillekin asiakkaille.

  • Ensto Power Chago Power lyhentää matka-aikaa pidemmillä matkoilla, sillä se voi ladata sähköauton jopa 15 30 minuutissa. Parhaimmillaan Chago Power on huoltoasemilla ja kauppakeskuksissa.

  • Ensto Media on maailman ensimmäinen ratkaisu, joka yhdistää sähköautojen latauksen ja ulkomainonnan. Kestävä, upealla digitaalisella näytöllä varustettu latauslaite on suunniteltu kaupunkeihin, boulevardeille, kaupunkien kävelykaduille ja kadunvarsille, ostoskeskuksiin, parkkialueille ja julkitiloihin. Näytön sisällön hallinta etänä tai paikallisesti.

Taloyhtiöille hankintatukea sähköauton latauspistehankintoihin

Kesäkuussa julkaistu EU:n Rakennusten Energiatehokkusdirektiivi vauhdittaa sähköautoilun latausmahdollisuuksia. Uudistuksen myötä asuinrakennusten parkkialueille tulee laajojen korjausten yhteydessä valmistella latausmahdollisuus, mikäli alueella on yli 10 autopaikkaa. Tämä koskee myös uusia asuinrakennuksia. Rakennusten energiatehokkuusdirektiivin tavoitteena on viedä Euroopan unionia kohti energiatehokkaampia rakennuksia ja vähähiilistä rakennuskantaa muun muassa sähköautojen latausmahdollisuuksia ja rakennusten korjauksia vauhdittamalla ja lisäämällä älykkään teknologian käyttöä rakennuksissa.

Asumisen rahoitus- ja kehittämiskeskus ARA myöntää taloyhtiöille tukea sähköauton latauspistehankintoihin. Sähköautojen latausinfra-avustuksella edistetään sähköautojen kotilatausmahdollisuuksien yleistymistä. Avustusta voivat hakea asuinrakennuksen omistavat yhteisöt esimerkiksi taloyhtiöt. Tukea voidaan hakea sähköautojen edellyttämiin kiinteistöjen sähköjärjestelmiin kohdistuviin muutoksiin. Laitteiden lisäksi esimerkiksi hankesuunnittelu ja tarvekartoitus, älykäs latauspalvelu ja latauslaitteeseen liittyvät kustannukset voidaan sisällyttää tukihakemukseen. Lataustukea voidaan hakea ja myöntää kohteisiin, joissa latausmahdollisuus toteutetaan vähintään viidelle autopaikalle. Lisätietoja www.ara.fi


Jätä yhteydenottopyyntö sähköauton latauksesta


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
2.11.2018