• Etusivu
  • Remontti

Hoida remontit turvallisesti rakennustelineitä käyttäen

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 02.11.2018
201811_55304.jpg

Telineet kiertävät koko rakennuksen, joten aikaa ei kulu telineiden siirtelyyn. Työmaan aikainen suunnittelu, valvonta ja loppukatselmukset on helppo tehdä telineiltä käsin.

Taloyhtiön remontissa vastuukysymykset ovat hallituksen, isännöitsijän ja urakoitsijan välinen monisyinen paletti, johon vaikuttavat useat tekijät. Turvallisin tapa hoitaa katolla tehtävät remontit on käyttää rakennustelineitä putoamissuojauksena.

Rakennustelineiltä tehtävän asennuksen edut:

  1. Lainsäädännöllisesti ensisijainen ja turvallisin ratkaisu asentajille
  2. Työergonomia paranee
  3. Työn laatu paranee, varsinkin viimeistelytöiden osalta
  4. Työ tehostuu ja nopeutuu
  5. Telineet suojaavat kulkuteitä tuoden turvaa asukkaille
  6. Telineet suojaavat seinustan viereisiä pihan istutuksia sekä kalusteita

Työturvallisuudesta huolehtiminen kuuluu rakennuttajalle

Vastuu työmaan turvallisuudesta on remontin tilaajalla. Hallituksen jäsenillä on niin sanottu yleinen huolellisuusvelvollisuus; tämä tarkoittaa, että valvontavelvollisuuden laiminlyöntikin voi jo aiheuttaa vastuun vahingosta. Vallitseva toimintatapa on käytännössä, että vastuu siirretään sopimuksella urakoitsijalle. Valitsemalla vastuullisen ja luotettavan kumppanin varmistat, että työturvallisuus on hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla.

Korjausrakentamisen turvallisuutta ohjataan lainsäädännössä seuraavasti:
- Valtioneuvoston asetus rakennustyön turvallisuudesta (205/2009)
- Työturvallisuuslaki (738/2002)
- Valtioneuvoston asetus työvälineiden turvallisesta käytöstä ja tarkastamisesta (403/2008)
- Valtioneuvoston päätös henkilösuojainten valinnasta ja käytöstä (1407/1993)

Näissä määritellään mm., että työmaan koko keston ajaksi tulee nimetä työturvallisuudesta vastaava henkilö, jonka vastuualueeseen kuuluu moninaisia tehtäviä viikottaisista kunnossapitotarkastuksista työntekijöiden yleisen työturvallisuuden valvontaan. Turvallisuudesta huolehtiminen tulee todentaa kirjallisesti, kohteesta tulee mm. laatia työmaa- ja turvallisuussuunnitelma sekä nosturia käytettäessä pystytystarkastuspöytäkirja.

Rakennustelineet ensisijainen ratkaisu

Lainsäädäntö linjaa, että putoamissuojaukseen on ensisijaisesti käytettävä työtasoja tai henkilönostolaitteita tai muita rakenteisiin kiinnitettäviä putoamisen estäviä rakenteita. Työtasot eli rakennustelineet ovat siis ensisijainen ja turvallisin ratkaisu. Telineet saa pystyttää vain koulutuksen saanut henkilö, ja niille saa nousta vasta käyttöönottotarkastuksen jälkeen. Suoritetut tarkastukset käyvät ilmi telinekortista.

Telineasennus on toteutukseltaan vaativin, joten ajan myötä käytännöksi on muodostunut valjas- tai kaidesuojaus. Valjaat kuitenkin hankaloittavat katolla liikkumista, minkä takia niiden käyttöä usein laiminlyödään. Kaiteet taas edellyttävät huolellista ja tasalaatuista pystytystä toimiakseen luotettavana putoamissuojana, lisäksi niiden asentaminen päätyihin on haasteellista. Kaiteet eivät myöskään anna suojaa esimerkiksi katolta putoavilta työkaluilta ja materiaalilta.

Telineet parantavat myös asennustyön laatua, varsinkin viimeistelytöiden osalta. Esimerkiksi rännien asennusta ja päätylaudoituksen maalaamista ei tarvitse tehdä katolta kurkottamalla.
Telineet parantavat myös asennustyön laatua, varsinkin viimeistelytöiden osalta. Esimerkiksi rännien asennusta ja päätylaudoituksen maalaamista ei tarvitse tehdä katolta kurkottamalla.

Aluehallintoviraston työturvallisuusvalvonta kiristymässä

Korjaustyömaiden turvallisuutta valvoo yleisellä tasolla aluehallintovirasto. Valvontaa on tehostettu saneerauskohteissa havaittujen puutteiden takia. Kiireessä työturva jää jalkoihin, tai kilpailun kiristyessä säästetään kustannuksista väärissä paikoissa. Tämän vuoden tammi-kesäkuussa Varsinais-Suomen AVI teki tarkastuksia 36 kohteeseen. Tarkastuksissa annettiin 57 kehotusta ja peräti 35 käyttökieltoa.

Jokainen ymmärtää, että haitat voivat olla mittavat, jos remontti joudutaan keskeyttämään puutteellisesta turvallisuudesta johtuvan käyttökiellon takia. Mitä kauemmin kattorakenteet ovat auki, sitä suuremmaksi nousee kosteusvaurioiden riski. Lisäksi pitkittyvät urakat yleensä tarkoittavat nousevia kustannuksia.

Vesivek työturvallisuuden tiennäyttäjänä

Vesivekin tavoitteena markkinajohtajana on nostaa alan työturvallisuutta lain edellyttämälle ja sille kuuluvalle tasolle laajemmaltikin.
https://www.youtube.com/watch?v=5zjxzEiN3LQ
Vesivekin tavoitteena markkinajohtajana on nostaa alan työturvallisuutta lain edellyttämälle ja sille kuuluvalle tasolle laajemmaltikin.

Vesivek otti käyttöön 2018 alussa telineasennuksen ensimmäisenä toimijana alalla. Yrityksessä on johdonmukaisesti tehty kehitystyötä turvallisuuden maksimoimiseksi; ensimmäinen suuri askel oli aikanaan nosturiavusteisen asennuksen käyttöönotto. Vesivekin periaatteena on, että asiakkaat ja työntekijät ansaitsevat remontin, jossa työturvallisuus on hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla.

Asiakkaat ja työntekijät ansaitsevat remontin, jossa työturvallisuus on hoidettu parhaalla mahdollisella tavalla.

Jätä yhteydenottopyyntö!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Remontti
kattoturvatuotteet
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20175_49340.jpg
Kattoturvakatselmus takaa asukkaiden turvallisuuden
Vuosittain sattuu lukuisia vahinkoja, jotka johtuvat kattoturvatuotteiden puutteista tai niiden käytön laiminlyömisestä. Erityisesti putoava lumi aiheuttaa vaaratilanteita, jotka pahimmassa tapauksessa voivat vaatia ihmishenkiä. Vastuu kiinteistön turvallisuudesta on aina kiinteistön omistajalla.
20167_47085.jpg
Peltikouru vaihtui alumiiniin
Tamperelaisen As Oy Atalansalon hallituksen puheenjohtaja Petteri Niemelä vaikuttaa tyytyväiseltä. Vuonna 1986 rakennetun rivitalon alkuperäiset peltiset sadevesikourut on vaihdettu ruostumattomaan ja saumattomaan alumiiniratkaisuun.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
201711_50891.jpg
Toimivaa, kaunista ja kestävää kattoturvaa
Kattoturvatuotteet ovat oleellinen osa yksilöllistä sadevesijärjestelmä- ja kattoturvasuunnitelmaa. Siinä huomioidaan talon tekniset ja toiminnalliset vaatimukset turvallisen, tarkoituksenmukaisen ja esteettisen ratkaisun saavuttamiseksi. Vesivek on kehittänyt eri käyttökohteisiin räätälöitäviä tikasjärjestelmiä, joiden avulla sekä huoltotoiminta että hätäpoistuminen rakennuksesta on mahdollisimman turvallista.Jätä yhteydenottopyyntö kattoturvatuotteista!
20219_72267.jpg
Toimimaton ränni voi johtaa kosteusongelmiin
Kesän sade- ja ukkoskuurot pistävät katon ja erityisesti sadevesijärjestelmät koville. Ränneissä puutteelliset huollot näkyvät heti − hallitsemattomasti kouruista yli valuva vesi kastelee ulkoseinän ja sokkelin. Ongelman jatkuessa se altistaa rakennuksen kosteusvaurioille. Ennen kesän sateita on hyvä varmistaa, ettei sadevesijärjestelmät ole tukkiutuneet lehdistä, havuista tai muista roskista.
20227_79017.jpg
Helppoutta vesi­laskutukseen veden­mittaus­järjestelmän avulla
Huoneistokohtainen vedenmittaus on ainoa oikeudenmukainen tapa vesilaskutukseen: asukas maksaa sen minkä kuluttaa. Asukkaiden lisäksi vedenmittausjärjestelmästä hyötyvät myös taloyhtiö ja isännöitsijä.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton