Ennätyksellisen kuuman kesän jälkeen viilennys on yhä useamman kerrostaloasujan toivelistalla.

Lattiaviilennys on moderni ratkaisu mukavaan asumiseen

Tampereen keskustassa sijaitseva vanha Postitalo sai vuonna 2017 uuden elämän mittavassa laajennus- ja saneerausurakassa, jossa remontoitiin kaikki kiinteistön vanhat toimisto- ja liiketilat sekä rakennettiin yhdeksänkerroksiseen uudisosaan 89 asuntoa ja noin 1 000 neliömetriä toimistotilaa. Uudisrakennuksen asuinhuoneistoihin asennettiin lämmönjakojärjestelmäksi Uponorin viilentävä lattialämmitys, joka pitää huonelämpötilan miellyttävän tasaisena läpi vuoden. Lisäksi koko talossa on ilmanvaihdon viilennys.

Kaukokylmää hyödyntävä, energiatehokas järjestelmä parantaa huomattavasti kesäajan asumisviihtyvyyttä: se pitää lattian pintalämpötilan jaloille mukavassa 21–23 asteessa ja huoneiston sisäilman rakennusmääräysten mukaisesti alle 27 asteessa. Suuren pinta-alansa ansiosta lattiaviilennys luovuttaa viilennystä tasaisesti ja vedottomasti ilman, että se tuntuu kylmältä paljaalle jalalle.

Laadukkaat järjestelmät nostavat asunnon arvoa

Asunto Oy Tampereen Posteljooninpuistossa tavoitteena oli tehdä mahdollisimman korkeatasoisia huoneistoja, joissa olisi laadukkaat ratkaisut julkisivusta sisäolosuhteisiin.

– Voisi sanoa, että lattialämmitys ja -viilennys on tasokkaissa, hyvällä paikalla sijaitsevissa asunnoissa tämän päivän vaatimus. Kohteessa oli lisäksi saatavilla kaukojäähdytys, jonka kanssa lattiaviilennys toimii hyvin, perustelee LVI-suunnittelun projektinjohdossa ALL-Talotekniikka Oy:ssä toimiva Juha Laine järjestelmän valintaa.

Asunto Oy Tampereen Posteljooninpuistossa on viilentävä lattialämmitys, jonka avulla asuntoihin saadaan miellyttävä lämpötila läpi vuoden.Asunto Oy Tampereen Posteljooninpuistossa on viilentävä lattialämmitys, jonka avulla asuntoihin saadaan miellyttävä lämpötila läpi vuoden.

Kohteesta asuntoja välittänyt, Kiinteistönvälitys Glik Oy LKV:n toimitusjohtaja Maarit Ritari uskoo lattiaviilennyksen lisäävän Posteljooninpuiston asuntojen arvoa erityisesti asumismukavuuden näkökulmasta.
– Itselleni ratkaisu ei ollut ennestään tuttu, mutta näkisin, että lattiaviilennys on kerrostaloasunnossa ehdoton plussa. Jos tällaisia kuumia hellekesiä tulee jatkossakin, viilennys nostaa asumismukavuutta huomattavasti, Ritari toteaa.

Ratkaisu on linjassa myös esteettisten vaatimusten kanssa. Ensimmäisten joukossa marraskuun lopulla 2017 taloyhtiöön muuttanut Emilia Tiitu on tyytyväinen lämmitys- ja viilennysjärjestelmän huomaamattomuuteen.
– Patterilämmitykseen verrattuna järjestelmä on ehdottomasti tyylikkäämpi. Se ei ole sisustusratkaisujen tiellä, sillä se on piilossa lattiarakenteiden alla. Talvella lämpöinen lattia on lisäksi mukavan tuntuinen, Tiitu sanoo.

Toimiva, helppokäyttöinen ratkaisu

Posteljooninpuiston asukkaat saivat muuton yhteydessä ohjeet järjestelmän käyttöön sekä tarvittaessa opastusta rakennusliikkeeltä. Käyttö on tehty mahdollisimman yksinkertaiseksi: asukkaat syöttävät toivotun sisälämpötilan asunnon lämpökuormaan reagoivaan huonetermostaattin, joka säätää lämmityksen ja viilennyksen sopivalle tasolle.
– Järjestelmä on helppokäyttöinen ja huoltovapaa. Mielestäni asunnoista ei kannata tehdä liian teknisiä, sillä jatkuva ulkopuolisen huoltohenkilöstön käyttö on hankalaa ja tulee kalliiksi, Laine huomauttaa.

Vajaan vuoden käyttöjakson perusteella järjestelmä on toiminut moitteetta. Kohteesta vastaavan isännöitsijän, sen paremmin kuin rakennusliikkeenkään korviin ei ole kantautunut negatiivisia kommentteja.
– Kuulemani mukaan lattialämmitys ja -viilennys on toiminut ensimmäisen 10 kuukauden aikana hyvin. Kulunut kesä asetti viilennyksen todelliseen testiin, vahvistaa Risto Andersson YIT Talo Oy:stä.

Lämpötilan säätö tapahtuu helppokäyttöisestä huonetermostaatista.Lämpötilan säätö tapahtuu helppokäyttöisestä huonetermostaatista.

Tasaista, vedotonta viilennystä

Lattiaviilennys on enemmistölle vielä verrattain tuntematon järjestelmä – moni ei ole tullut ajatelleeksi, että lattialämmitysjärjestelmää voi kesällä käyttää myös viilennykseen.
– Tämä on minulle ensimmäinen asunto, jossa on lattiaviilennys. Sekä lattialämmitys että -viilennys ovat mielestäni toimineet oikein hyvin. Viilennys etenkin jopa ylitti odotukset: pohjoiseen katsovassa asunnossamme tuntui kesällä mukavan viileältä ulkona paahtavasta helteestä huolimatta, kertoo asukas Viljo Saarinen.

Toisessa päässä taloa asuva Emilia Tiitu puolestaan kaipasi hiukan kovempia tehoja.
– Minulla oli kesällä asunnossa melko lämmin. Oletin ehkä, että järjestelmä viilentäisi vielä enemmän. Kokonaisuutena järjestelmä on kuitenkin todella hyvä, Tiitu tuumaa.

Juha Laine tunnistaa viilennykseen liittyvät odotukset – siinä missä puhallinkonvektorilla saadaan ehkä nopeita tuloksia, tarjoaa lattiaviilennys lempeän tasaista, vedotonta ja hiljaista viilennystä.
– Täytyy muistaa, että viilennys ei ole sama asia kuin paikallisemmin toimiva jäähdytys. Lattiaviilennys viilentää kuitenkin vedottomasti laajalla pinta-alalla. Poikkeuksellisen aurinkoisina kesinä on selvää, että etelän puoleisissa asunnoissa ikkunoista tuleva paiste vaikuttaa operatiiviseen lämpötilaan – eli siihen, miltä huoneilma tuntuu – enemmän kuin pohjoispuolen asunnoissa, vaikka mittareissa olisi sama lukema.

Moni kaipaa kotiinsa viilennystä

Uponorin ja Knaufin kesällä 2018 kerrostaloasujille teettämässä tutkimuksessa selvisi, että moni kaipaa asuntoonsa kesäaikaista viilennystä ja mahdollisuutta huonelämpötilan huonekohtaiseen säätämiseen. Kyselyssä lähes 60 % vastaajista totesi, ettei heidän nykyinen asuntonsa ole lämpimällä säällä riittävän viileä.

Uutta asuntoa harkittaessa kohteen kiinnostavuutta lisäsi vastaajien silmissä eniten miellyttävä lämpötila vuoden ympäri (96 %), mahdollisuus kesäaikaiseen viilennykseen (94 %) ja energiatehokas lämmitys (93 %). Myös äänieristys- ja akustiikkaratkaisuja pidettiin tärkeinä (93 %).


Yhteydenottopyyntömahdollisuus

Lisätietoa aiheesta saat jättämällä yhteydenottopyynnön.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
7.11.2018