Tee onnistunut matka uuteen kotiin

Tee onnistunut matka uuteen kotiin

Haaveistako totta? Useat meistä haaveilevat yksilöllisesti suunnitellusta pientalokodista, omien tärkeimpien mielikuvien sekä toiveiden toteutumisesta niin paperilla kuin myös todellisuudessa. Moni on ehkä raapustanut ruutupaperille huonejakoja ja miettinyt miten uuden talon huonetilat keskenään jakautuisivat. On hyvä kysyä; onnistuukohan tämä nyt ihan omalla osaamisella? Kultainen neuvo tähän: omat visiot kannattaa käydä rohkeasti esittelemässä ammattitaitoiselle ja kokonaisuudet hallitsevalle arkkitehdille heti hankkeen alussa. Ammattilainen hahmottaa kokonaisuudet sekä kuuntelee tarkkaan rakennuttajan toiveet.

Haaveiden ja unelmien mukainen uusi koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä myös muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva. Kuva: copyright Doventus OyHaaveiden ja unelmien mukainen uusi koti, joka on ratkaisuiltaan toimiva sekä myös muuttuviin elämäntilanteisiin mukautuva. Kuva: copyright Doventus Oy

Koti tunnelmaa täynnä!

Niin, ne tunteet ja haaveet! Kun on aika rakentaa se oma unelmien koti, on siinä vahvasti tunteet mukana jo ensimmäisistä ideointihetkistä alkaen. Miksi tunnemmekaan niin voimakkaasti omaa kotia ajatellessamme? Koti on elämän piirimme perusta ja myös turvapaikka. Koti on paikka, jossa perheen jäsenet kokevat olonsa rennoksi ja mukavaksi. Kaikki lähtee myös siitä, että uuden kodin ajatusrakennelma on rakennettu kuin talo vahvalle kalliolle. Hyvä ratkaisu kestää aikaa.

Kokenut pientalosuunnitteluun erikoistunut arkkitehti pystyy rakentajaperheen hahmotelmien ja toiveiden perusteella tarjoamaan ratkaisuja, joiden avulla suunnitellun kodin selkeä tilaratkaisu ihastuttaa tehokkuudellaan. Hukkaneliöt eliminoidaan ja kaikki on ”kohdallaan”.

Uutta kotia suunniteltaessa otetaan huomioon myös perheen elämäntilanteisiin tulevat muutokset, ja se, miten koti elää mukana muuttuvassa arjessa. Onko tiloja mahdollista yhdistää, löytyykö niille kenties uutta käyttötarkoitusta, kun tulee esimerkiksi lapset aikuistuvat ja ”lentävät pesästä”? Minkälaisia asumista helpottavia ratkaisuja on mahdollista miettiä jo etukäteen? Otetaanko huomioon esim. inva-hissin asennus? Viisas rakennuttaja suunnitteluttaa ja rakentaa muuntojoustavan talon.

Harjaantunut arkkitehtisi osaa ottaa huomioon asemapiirrosta laatiessaan tontin topografian ja pintojen muotovaihtelut sekä ilmansuunnat (pohjoisessa kotimaassamme) sekä luonnonvalon koettavuuden tiloissa, unohtamatta tietenkään rakennuksen sisätilojen ratkaisuja huoneiden sijoittelun ja funktionaalisuuden kannalta. Kaikki lähtee kuitenkin rakennusmassojen, asuinrakennuksen ja autosuojan, taitavasta sijoittamisesta tontille. Asemapiirros- ja piharatkaisusuunnittelun jälkeen paneudutaan huolellisesti pohjapiirrosten suunnitteluun ja julkisivujen estetiikkaan. Vinkki: anna arkkitehdillesi luovan vapauden ilo luonnosvaiheessa ja siten hän palvelee sinua parhaiten, yhteisesti asetetuilla tavoitteilla.

Arkkitehtisi ottaa huomioon, miten valo liikkuu vuorokausirytmin mukaan ja miten tilasarjat liittyvät toisiinsa.
Kuva: copyright Doventus Oy
Arkkitehtisi ottaa huomioon, miten valo liikkuu vuorokausirytmin mukaan ja miten tilasarjat liittyvät toisiinsa. Kuva: copyright Doventus Oy

Onnistu projektissasi

Olen puhunut asiakkaiden kanssa ”toiveiden tynnyrin” mukavasta ravistelusta ja sen jälkeen olemme lähteneet kohtaamaan rakentamishankkeen realiteetteja. Onnistunut hanke on myös kustannushallittu hanke. Rakennushankkeen onnistuminen kannattaa varmistaa palkkaamalla avuksi alan ammattilaisia. Jotta turhat yllätykset sekä hallitsemattomat budjettiylitykset pystyttäisiin välttämään, on ensirakentajalle erinomaiseksi avuksi rakennuttajakonsultti. Rakennuttajakonsultti on henkilö, joka avustaa tilaajaa eri osapuolten kilpailuttamisissa sekä tuo rakennuttajalle viimeisimmän tiedon hankkeen etenemisestä ja vaiheista, jotta päätösten tekeminen helpottuu.
 

Koko hankkeen kannalta on tärkeää, että rakennushankkeen suunnitteluvaihetta ohjaa rakennusalan realiteetit ymmärtävä ja kokenut rakennusalan ammattilainen. Palkkaa hankkeeseesi paras mahdollinen pääsuunnittelija. Hän hoitaa lakisääteiset tehtävänsä ja ennakoi asiakkaan kanssa suunnitteluprosessin asioita. Rakennuslupaprosessit ja viranomaisten kanssa asiointi sujuvat hyvin kokeneella tekijällä. Rakennuttajan ei tarvitse hoitaa kuin pienet asiat virastoon päin. Tehtäviä kyllä riittää rakentajaperheelle muissa hankkeen järjestelyissä.

Rakennushanke pitää sisällään ehkä noin sata sellaista asiaa, joihin rakennuttajan tarvitsee tehdä lopullinen päätös. Päätöksiä tehdessä on muistettava ottaa huomioon, että jokainen tehty päätös vaikuttaa rakennusprojektin myöhemmässä vaiheessa. Ei ole aina yksinkertaista tehdä johdonmukaisia ratkaisuja ja suositeltavaa on keskustella päätöksistä pääsuunnittelijan ja rakennuttajakonsultin kanssa. Päätöksentekoon liittyvä polku viitoitetaan ja matka jatkuu hyvässä hengessä, se on aina tavoittelemisen arvoista. Tee onnistunut matka uuteen kotiin.

Tero Seppänen, arkkitehti SAFA
Doventus Oy

Tero Seppänen, arkkitehti SAFA Doventus Oy

Hyvää alkanutta vuotta 2019!

Tero Seppänen,
Arkkitehti SAFA, ARK 678
Toimitusjohtaja
Doventus Oy

Lennä kotitalosi ympärillä!

Kiinnostuitko? Ota yhteyttä:


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
16.1.2019