Huonelämpötila vaikuttaa viihtyvyyteen ja energiankulutukseen

Huonelämpötila vaikuttaa viihtyvyyteen ja energiankulutukseen

Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön.

Huoneen ja rakennuksen lämpöolosuhteisiin vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Esimerkiksi onko julkisivussa paljon lasia, jolloin auringonpaiste vaikuttaa suoraan sisälämpötilaan. Tai toisaalta ovatko ikkunoiden ja ovien eristykset kunnossa, jotta lämpö ei karkaa ikkunoista. Sisäisiä tekijöitä ovat valaisimet, laitteet ja ihmiset, jotka kaikki tuottavat lämpöä.

Huoneiden lämpötilan seurannalla saadaan varmistettua, että taloyhtiössä on kaikissa huoneistoissa riittävän lämmintä. Seurannan avulla voidaan parantaa kokonaisenergiankulutusta kun huoneistojen olosuhteista saadaan todellista lähes reaaliaikaista tietoa ja samalla viihtyisyys paranee.

Ilmanlaadun merkitys ihmisen hyvinvointiin ja terveyteen on tieteellisesti todistettu. Huoneen ilmanlaatua, oikean lämmityksen lisäksi, kannattaa seurata CO2-antureilla, jotta ilmanvaihtoa voidaan tarvittaessa tehostaa.

KNX-taloautomaatiojärjestelmällä toteutettu rakennuksen älykäs ohjaus mahdollistaa yhdenmukaisen ja tehokkaan sisäilman hallinnan tuomalla lämmityksen, ilmanvaihdon ja ilmastoinnin toiminnot yhteen. Huoneista mitatut lämpötilat tallentuvat järjestelmään, ja lämmityksen ja ilmastoinnin hallinta pystyy hyödyntämään tietoja lämpötilan ja ilmanlaadun hallinnassa.

KNX-järjestelmällä saadaan seurattua energiankulutusta.KNX-järjestelmällä saadaan seurattua energiankulutusta.

Seuraa energiankäyttöä tehokkaasti

Esimerkiksi taloyhtiön yhteisten tilojen, autohallien, sähköautojen latauskeskusten ym. energiankäytön seurantaan on monia mahdollisuuksia esim. keskukseen asennettavat tuotteet mittaavat ja tuottavat dataa, jota voi hyödyntää seurannassa ja laskutuksessa. Vain mittaamalla voi vaikuttaa käyttöön.

Seuraa myös veden kulutusta

Kuinka paljon kuluu vettä? Entä lämmintä vettä? Kun vedenkulutusta on seurattu, on huomattu, että seuranta vähentää kulutusta ja saa aikaan pidempiaikaista muutosta kulutuskäyttäytymiseen.

Saneerauksesta säästöä energiankulutukseen

Sähkönkulutukseen voidaan vaikuttaa monella tavalla saneerauksen yhteydessä. Linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa myös sähköistys uusia, jolloin energianseuranta ja vedenkulutuksen seuranta saadaan ajan tasalle.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö KNX-automaatiojärjestelmästä

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
7.1.2019