• Etusivu
  • Talo

Kulutuksen seurannalla vaikutat poikkeamiin energian kulutuksessa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö ABB Oy
Julkaistu 04.01.2019Päivitetty 19.06.2023
202011_67558.jpg

Energiankulutusta ja energiankäyttöä kannattaa seurata. Vain siten voi vaikuttaa kulutukseen ja säästää kustannuksissa, niin asukkaan kuin koko taloyhtiön. Lämpöindeksi kertoo taloyhtiölle, paljonko lämmitysenergiaa on käytetty tilojen ja käyttöveden lämmittämiseen rakennuskuutiometriä kohden. Lämpöindeksi on normeerattu vastaamaan keskimääräisiä säätietoja ja näin ollen saadaan hyvinkin vertailukelpoiset tulokset eri vuosien välille. Taloyhtiöille onkin tärkeää verrata omia kulutustietojaan keskimääräisiin kulutustietoihin.

Huomio

Huomio

Tyypilliset lämpöindeksiluvut 1960-1990 -lukujen rivi- ja kerrostaloissa.

  • Etelä-Suomi: 45-65 kWh/m3/v
  • Keski-Suomi: 10-15 % suurempi
  • Pohjois-Suomi: 23-30 % suurempi

(Lähde: Motiva)

Huoneen ja rakennuksen lämpöolosuhteisiin vaikuttavat sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Esimerkiksi onko julkisivussa paljon lasia, jolloin auringonpaiste vaikuttaa suoraan sisälämpötilaan. Tai toisaalta ovatko ikkunoiden ja ovien eristykset kunnossa, jotta lämpö ei karkaa ikkunoista. Sisäisiä tekijöitä ovat valaisimet, laitteet ja ihmiset, jotka kaikki tuottavat lämpöä.

Huoneiden lämpötilan seurannalla saadaan varmistettua, että taloyhtiössä on kaikissa huoneistoissa sopiva lämpötila energiankulutuksenkin kannalta. Seurannan avulla voidaan parantaa kokonaisenergiankulutusta, kun huoneistojen olosuhteista saadaan todellista lähes reaaliaikaista tietoa ja samalla viihtyisyys sekä energiansäästömahdollisuudet paranevat.

Huomio

Huomio

Kiinteistönhoitokulut numeroina

Kiinteistönhoitokulut asunto-osakeyhtiöissä nousivat vuonna 2021 5,6 % edellisvuoteen verrattuna. Kerrostaloissa hoitokulut olivat keskimäärin 5,26 euroa ja rivitaloissa 3,88 euroa huoneistoneliöltä kuukaudessa. Eniten kasvoivat lämmityskulut, 16 % vuoden takaisesta ja 5 % kahden vuoden takaisesta. Hoitokuluista suurin suhteellinen osa meneekin lämmitykseen eli noin 22 %. Korjausten osuus hoitokuluista oli 21 % ja käytön ja huollon osuus 12 %.
(Lähde: Tilastokeskus).

Kaikki toiminnot yhteen järjestelmään

KNX-taloautomaatiojärjestelmällä toteutettu rakennuksen älykäs ohjaus mahdollistaa yhdenmukaisen ja tehokkaan sisäilman hallinnan tuomalla lämmityksen, ilmanvaihdon ja ilmastoinnin toiminnot yhteen. Huoneista mitatut lämpötilat tallentuvat järjestelmään, ja lämmityksen ja ilmastoinnin hallinta pystyy hyödyntämään tietoja lämpötilan ja ilmanlaadun hallinnassa.

Lue lisää sähköremontin kannattavuudesta putkiremontin yhteydessä >>

202011_67559.jpg

Seuraa energiankäyttöä tehokkaasti

Esimerkiksi taloyhtiön yhteisten tilojen, autohallien, sähköautojen latauskeskusten ym. energiankäytön seurantaan on monia mahdollisuuksia esimerkiksi keskukseen asennettavat tuotteet mittaavat ja tuottavat dataa, jota voi hyödyntää seurannassa ja laskutuksessa. Vain mittaamalla voi vaikuttaa käyttöön.

Seuraa myös veden kulutusta

Kuinka paljon kuluu vettä? Entä lämmintä vettä? Kun vedenkulutusta on seurattu, on huomattu, että seuranta vähentää kulutusta ja saa aikaan pidempiaikaista muutosta kulutuskäyttäytymiseen.

Saneerauksesta säästöä energiankulutukseen

Sähkönkulutukseen voidaan vaikuttaa monella tavalla saneerauksen yhteydessä. Linjasaneerauksen yhteydessä kannattaa myös sähköistys uusia, jolloin energianseuranta ja vedenkulutuksen seuranta saadaan ajan tasalle.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

ABB Oy
Talo
automaatio
sähkö
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20221_76676.jpg
Sähkötekniset laitteet on hyvä uusia ajoissa
Taloyhtiön on lain mukaan pidettävä kunnossa kaikki taloyhtiöön kuuluvat perusjärjestelmät, jotka ovat välttämättömiä tai tarpeellisia huoneiston käyttämiseen. Perusjärjestelmiin kuuluvat lämmitys, sähkö, vesi, viemäröinti, tiedonsiirto, kaasu, ilmanvaihto ja muut sen kaltaiset järjestelmät. Kaikki nämä kuuluvat siis taloyhtiön kunnossapitovelvollisuuksiin.Asunto-osakeyhtiölaissa edellytetään hallitukselta kunnossapitoselvityksiä taloyhtiön remonttitarpeista. Kuka sitten on taloyhtiössä vastuussa ja mistä sähköteknisten järjestelmien osalta?
20226_78687.jpg
Liiketunnistinohjaus antaa turvaa
Ei ole yhdentekevää, minkälainen valaistus taloyhtiön pihoilla ja yhteisissä tiloissa on. Pelkkä valaistusremontti voi säästää taloyhtiölle tuhansia euroja ja maksaa investoinnin takaisin hyvinkin lyhyessä ajassa. Potentiaalinen säästömahdollisuus löytyy vaikka hämäräkytkimistä, sillä hämäräkytkimen oikealla säädöllä voi säästää jopa 1000 euroa vuodessa. Valaisinremontti on myös helppo toteuttaa taloyhtiöissä. Se ei vaadi suuria ponnisteluja.
20164_46303.jpg
Tiedä, kenelle ovesi avaat
ABB-Welcome-ovipuhelinlaitteetsopivat sekä pientaloihin että isoihin kerrostalokohteisiin. Tuotteilla voidaan toteuttaa ensiluokkaiset ratkaisut uudis- ja korjausrakentamisessa.
20234_81399.jpg
Pienennä energiankulutusta mökillä - ohjaa etänä
Mökkien sisustus ja varustelu on nykyisin jo omakotitalojen luokkaa, joten huoli asumattoman mökin kunnosta ja kutsumattomista vieraista on aiheellinen. Moni ei ehkä halua moista riesaa itselleen, vaan mieluimmin myy mökkinsä kuin omistaa. Etäohjaus voisi kuitenkin olla erinomainen ratkaisu sekä mittaviin energiansäästöihin että valvonnan ongelmiin.
20218_72041.jpg
Uutta ratkaisua sähköautonlataukseen uudisrakentamisessa
Sähköautojen yleistyessä sähköautojen kotilataaminen nousee tärkeäksi aiheeksi uudisrakentamisessa. ABB:n kokonaisratkaisu sähköautonlataukseen auttaa uudisrakentajia varautumaan sähköauton kotilataamiseen, vaikka sähköautoa ei heti hankittaisikaan. Ratkaisu mahdollistaen sekä dynaamisen kuormanhallinnan että älykkään, turvallisen ja luotettavan lataamisen kotona.
20209_66669.jpg
Arvoasunnon valaistusremontti onnistui monipuolisilla ledeillä
LedStore oli mukana valaistussuunnittelusta valaisinten hankintaan saakka Töölönlahden rannalla Helsingissä sijaitsevan arvoasunnon kokonaisremontissa. Valaisimina käytettiin monipuolisesti led-paneeleja, led-nauhaa, spotteja, seinävalaisimia ja korostusvalaistusta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton