Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio

Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio

Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.

Välikaton todellinen kunto on parhaiten havaittavissa talvella

Katolle kertynyt lumikerros ei ole este katon kuntoarvion suorittamiselle. Kaikki katon rakenteelle varsinaista vauriota tai sen riskiä aiheuttavat ongelmat voidaan luotettavasti havaita välipohjasta käsin. Eli kattoasiantuntijamme kiipeävät aina ensin välikatolle. Toki katon pinnan esteettiset viat ovat lumen alla piilossa, mutta ne ovat yleensä taloyhtiöllä itselläänkin tiedossa. Jos katemateriaalin pinnan hilseily, halkeamat tai puutteellinen kiinnitys aiheuttavat todellisen vuotoriskin, se jättää viitteitä myös välikatolle. Katteen vuodot aiheuttavat mm. värimuutoksia rakenteissa sekä tunkkaista hajua, tai kerryttävät pahimmillaan vintille vesipisaroita ja jäätä.  

Vesivek-kattoasiantuntijat tekivät viime vuonna yhteensä noin 9500 kuntoarviota, vajaa puolet johti jonkinasteisiin toimenpiteisiin.Vesivek-kattoasiantuntijat tekivät viime vuonna yhteensä noin 9500 kuntoarviota, vajaa puolet johti jonkinasteisiin toimenpiteisiin.

Kondensioriski kasvaa ilma kylmetessä

Kosteus voi päästä rakenteisiin paitsi katon vuotamisen takia, myös lämpimästä huoneilmasta tiivistymällä eli kondensoitumalla. Vanhemmissa taloyhtiöissä ilmanvaihto voi olla riittämätön, ja jos höyrysulku on vuosien saatossa haperoitunut, pääsee asumisen myötä syntyvä kosteus nousemaan vintille. Tämän takia välikaton riittävä tuulettuvuus sekä hengittävä ja oikein asennettu aluskate ovat tärkeässä roolissa.

Välikaton kondensio-ongelmat on parhaiten havaittavissa nimenomaan talviaikaan, kun huoneilman ja ulkoilman lämpötilaero on suurimmillaan.

Kuntoarviossa havainnoidaan myös läpivientien tiiviys, katon rakenteiden kunto yleisestikin sekä kattoturvan tilanne. Myös välikaton paloturvallisuus eli palokatkot tarkistetaan. Kuntoarviossa mahdollisesti esiin tulleet ongelmakohdat käydään aina läpi yhdessä taloyhtiön edustajan kanssa.

Kolmasosa Vesivek-kattoremonteista tehdään talvella

Niin yllättävältä kuin se ehkä kuulostaakin, talvi on erinomaista aikaa myös itse kattoremontille. Riski kosteuden pääsemisestä rakenteisiin remontin aikana on pienimmillään, koska talvikuukausina ilman keskimääräinen kosteusprosentti on alhaisempi. Myös taloyhtiön piha ja istutukset ovat talvella turvassa, koska lumi ja routa suojaavat niitä painavan kaluston mahdollisesti aiheuttamilta painaumilta. Poistamme katolle kertyneen lumen ennen purkutöitä, joten bonuksena taloyhtiö saa ilmaisen lumenpudotuksen. 

Tilaa veloitukseton kuntoarvio nyt

Jos kuntoarviossa ilmenee jotain korjaustoimenpiteitä vaativia kohtia, annamme tarjouksen avaimet käteen -periaatteella. Kuntoarviomme on aina ilmainen, eikä se sido sinua mihinkään jatkotoimiin.

Tilaa kuntoarvio täältä

Jätä yhteydenottopyyntö

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Vesivekin asiantuntijalle.

Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
14.1.2019