Uusissa kylpyhuoneissa kelpaa suihkutella

Uusissa kylpyhuoneissa kelpaa suihkutella

As Oy Rauduskoivun linjasaneeraus saatiin valmiiksi juuri ennen joulua 2018. Sekä asukkaat että urakoitsija olivat tyytyväisiä, kun saneeraus saatiin vietyä läpi suunnitellussa aikataulussa.

KVR-urakka osoittautui toimivaksi

Sekä isännöitsijä Peter Hillman että vastaava työnjohtaja Matti Poskiparta ovat sitä mieltä, että valittu urakkamuoto sopi hyvin tähän kohteeseen.

Kustannustehokas KVR-urakka, jossa urakkasopimus tehdään tilaajan ja urakoitsijan välillä ja jossa urakka suoritetaan toteuttajan tarjoamien suunnitelmien pohjalta, on nopeampi urakkamuoto verrattuna perinteiseen suunnittele ja rakentaminen -urakkaan. Tässä kohteessa urakkamuoto koettiin sopivaksi, sillä As Oy Rauduskoivussa tiedettiin, mitä kohteessa tehdään. Vastaavanlaisessa naapuritalossa oli tehty samankaltainen remontti, jota käytettiin pohjana. Näin ollen valmiit suunnitelmat voitiin tilata suunnittelijalta lähes valmiina ja asukkaita päästiin tiedottamaan hyvissä ajoin ennen väliaikaisiin asuntoihin muuttamista. Urakoitsija osasi laskea edellisen kohteen lisätyöt As Oy Rauduskoivun kustannusarvioon mukaan. Naapurista poiketen, tässä kohteessa porraskäytävän mm. pinnoitteet tehtiin uusiksi, yhteiset tilat päivitettiin ja asennettiin poistoilmalämpöpumppu (LTO).

Työn suunnittelussa ja toteutuksessa naapuritalon saneerauksesta saatu hyöty tuotiin mukana As Oy Rauduskoivuun. Toimivaksi todetut menetelmät otettiin suoraan käyttöön. Vähemmän toimiville työtavoille mietittiin vaihtoehtoisia tapoja toimia. Viereisen talon parannusehdotukset huomioitiin heti alussa tällä työmaalla. Referenssikohde oli aivan vieressä, neliöhinta jopa laski vaikka urakkaan sisällytettiin enemmän sisältöä. Saneerauksen hinta oli noin 400 €/m². Porissa sijaitsevan kohteen hinta on sangen maltillinen, pääkaupunkiseudulla vastaava saneeraus maksaa noin 1000 €/m². Vaikka kustannus tuntuu kovalta, on muistettava asunnon arvon nousu. Uudet kylpyhuoneet, sähkösyötöt ja vesi- ja viemärilinjat kestävät taas ajan hammasta.

Isännöitsijän vinkit

Peter Hillman kehottaa taloyhtiön hallituksen jäseniä miettimään linjasaneerauksen hankesuunnitteluvaiheessa, kannattaako kiinteistöön asentaa poistoilman lämmöntalteenottoa, asuntojen korvausilmaan sekä urakkamuotoon.

Poistoilman talteenotto saattaa säästää yllättävän paljon. Kiinteistön ollessa tarpeeksi suuri (yli 30 asuntoa) ja muodoltaan oikea (korkea, hissikuilu keskellä taloa), kannattaa tehdä tarvittavat laskelmat. Sijoitus voi maksaa itsensä nopeasti takaisin ja syntynyt säästö näkyy yhtiövastikkeen pienenemisenä.

Ilman poistumiseen rakennuksesta kiinnitetään aina huomio, mutta tilalle saatava korvausilma jää usein huomioimatta. Korvausilmaventtiileitä ei juuri asenneta, saati huoneistokohtaista ilmanvaihtoa. Kuitenkin asunnon sisäilma on tärkeä. Sisätiloissa vietetään kuitenkin suurin osa vuorokaudesta. Kun ilmanvaihto toimii kunnolla, postilaatikosta ei vedä, asunnon ulko-ovi ei pamahda kiinni eikä asuntojen hajut kulkeudu naapuriasuntoihin ja porraskäytävään.

Urakkamuotona KVR-urakka on vielä harvinainen. Urakkamuodossa säästöä voi syntyä useassa kohdassa. Kun suunnittelua ja toteutusta voidaan limittää, hankeaikataulu lyhenee. Vaikka suunnitelmat olisivat hieman keskeneräisiäkin, rakentamisessa voidaan silti edetä. Asukkaan kannalta positiivisinta on se, että asukkaalla on aikaa valmistautua väliaikaisen asunnon hankintaan pidemmän aikaa. Perinteisen SR-urakan kautta, suunnitteluvaihe, tarjousten pyytäminen ja hyväksyminen kestää jopa vuosia, mutta itse saneerauksen aloitus alkaakin sitten nopeasti.

Vastaava työnjohtaja hyvillä mielin

Matti Poskiparta on tyytyväinen. Asunnot saatiin luovutettua sovittuna päivänä, asukaspalaute on ollut hyvää ja mikä tärkeintä – itse saneeraus sujui ilman sen suurempia ongelmia. Hän toteaa, että viereisen talon saneerauksesta oli hyötyä As Oy Rauduskoivun kohdalla mm. asbestipurun kohdalla. Työmaan logistiikka ja työvaiheet saatiin suunniteltua paranneltuna. Kun asukaspalautteet rajoittuvat naarmuun laatassa tai oven karmissa, työn jälkeen voi olla tyytyväinen. Jos haittapuolia halutaan hakea, muu asunto saattaa kalveta uuden kylpyhuoneen rinnalla, jolloin saattaa puraista remonttikärpänen koko asunnon pintojen laittamiseen uusiksi.

Erityismaininnan Matti Poskiparta antaa Weberin tuotteille: kun ollaan noudatettu työohjeita kunnolla, laatat pysyvät seinissä ja lattiamassoilla on voitu tehdä kaadot kunnolla – vesi ei jää makaamaan lattioille.

Jätä yhteydenottopyyntö

Jätä yhteydenottopyyntö linjasaneerauksesta

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
26.8.2019