• Etusivu
  • Remontti

Hyvä ilmanvaihto on hiljainen, huomaamaton ja tulee nyt entistäkin pienemmässä paketissa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vallox Oy
Julkaistu 11.02.2019Päivitetty 12.10.2023
20192_56171.jpg

Automatisoinnin ansiosta ilmanvaihto tehostuu, kun kone havaitsee siihen tarvetta. Vastaavasti, kun tehon tarve pienenee, automatiikka pienentää ilmanvaihdon tehoa.

Puhdas ja raikas sisäilma tuo elämiseen huomaamatonta laatua. Asukkaiden mielestä hyvä ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa ja sen toimintaan voi luottaa. Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan taloyhtiön asukkaille mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ilmanvaihtoon tarpeenmukaisesti ja saavutetaan energiatehokkaampaa asumista. Ilmanvaihtokoneuutuus on entistä pienikokoisempi ja voidaan sijoittaa kätevästi kylpyhuoneeseen pesutornin päälle.

Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta

Samankokoisissa kerros- tai rivitaloasunnoissa voi asukkaiden määrä vaihdella sekä pysyvästi että vuorokauden eri aikoina. Asukkaat työskentelevät, laittavat ruokaa ja harrastavat hyvinkin eri aikaan. Myös vuodenaikavaihtelua esiintyy, sillä osa asunnoista saattaa olla pitkiäkin aikoja tyhjillään esimerkiksi mökkeilykautena. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa, että keskitetty, tiettyihin kellonaikoihin tehostettu ilmanvaihto ei enää parhaalla mahdollisella tavalla vastaa tarpeita, vaan asukkaat kaipaavat yksilöllisempiä mahdollisuuksia ilmanvaihdon tehon säätöön.

Asiakastyytyväisyydessä helppous ja huomaamattomuus ovat valttia

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mitoitettua ilmanvaihtoa. Käyttäjälähtöinen ja automatisoitu ilmanvaihto koetaan käytön kannalta helppona ja vaivattomana. Kosteus- ja hiilidioksidianturit tuovat ilmanvaihtoon automaatiota, jolloin asukkaan harteille jää vähemmän säätämistä. Tällä tavoin saavutetaan myös entistä energiatehokkaampaa asumista.

Ilmanvaihdon automatisointi koetaan helppoutena, joka korostuu useissa käyttäjäkokemuksissa. Loimaalainen Merja Kivimäki kertoi käyttäjähaastattelussa olevansa tyytyväinen Vallox-ilmanvaihtokoneeseen, koska se on helppo, huoleton ja huomaamaton. Automatisoitu ilmanvaihto antaa hänelle kuitenkin mahdollisuuden itse säätää sitä tarpeenmukaisesti.

Automatiikka haistelee ilmaa

Käytännössä automatisoitu ilmanvaihto tapahtuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla. Kosteusanturi haistelee ilman kosteuspitoisuutta ja tehostaa ilmanvaihtoa, kun siihen on tarvetta. Tarve nousee esimerkiksi saunomisen, peseytymisen ja pyykkäämisen aikana. Kun liika kosteus on poistettu, ilmanvaihdon teho pienenee
automaattisesti.

Hiilidioksidianturi puolestaan tarkkailee hengityksestä syntyvän hiilidioksidin määrää ilmassa. Kun talo täyttyy ihmisistä, nousee hiilidioksidin määrä. Tehostettu ilmanvaihto on silloin tarpeen, jotta sisäilma pysyy raikkaana ja helppona hengittää. Kun asunto on puolestaan tyhjillään, automatisointi pienentää tehoa. Automatisoinnilla
päästään myös energiataloudellisempaan asumiseen.

Aktiivinen asukas voi toki säätää ilmanvaihdon tehoa myös itse. Säätäminen tapahtuu joko ilmanvaihtoon yhdistetyn liesikuvun tai erillisen ohjaimen kautta. MyVallox-laitteissa ilmanvaihdon ohjaus on mahdollista myös maksuttoman pilvipalvelun kautta. Taloyhtiön näkökulmasta asukkaan mahdollisuus säätää kotinsa ilmanvaihtoa
itse, omien tarpeidensa mukaisesti, lisää asumistyytyväisyyttä

Ilmanvaihtokone mahtuu pieneen tilaan

Ilmanvaihtokoneen ei tarvitse olla kooltaan iso ollakseen tehokas huolehtimaan asuntokohtaisesta ilmanvaihdosta. Valloxin uusin ilmanvaihtokone on suunniteltu juurikin pieniin tiloihin, kuten kerros- ja rivitaloasuntojen kylpyhuoneisiin. Sen asennuskorkeus on optimoitu niin, että se sopii pesutornin päälle. Siellä sijaitessaan kone on helppo huoltaa ja se on huomaamaton.

Uudentyyppisen kattoasennuslevyn ansiosta Vallox 101 -ilmanvaihtokoneen asennus on aiempaa helpompaa. Kattoasennuslevyn voi asentaa valmiin kattopinnan alapuolelle tai sen voi upottaa osittain katon sisälle, jolloin asennuskorkeus on kaikkein matalin, matalimmillaan jopa alle 500 mm. Maalatun peitelistan ansiosta erillistä listoitusta ei tarvita.

Hiljainen ja energiatehokas Vallox 101 mahtuu näppärästi pesutornin päälle.
Hiljainen ja energiatehokas Vallox 101 mahtuu näppärästi pesutornin päälle.
Valloxin uusin ilmanvaihtokone on suunniteltu juurikin pieniin tiloihin, kuten kerros- ja rivitaloasuntojen kylpyhuoneisiin. Sen asennuskorkeus on optimoitu niin, että se sopii pesutornin päälle. Siellä sijaitessaan kone on helppo huoltaa ja se on huomaamaton.

Säästö näkyy energiankulutuksessa

Vallox 101 -ilmanvaihtokoneen uudentyyppiset puhaltimet tuottavat enemmän tehoa pienellä sähkönkulutuksella. Koneen sulatusautomatiikka pitää tulo- ja poistoilmavirran suhteen aina tasaisena. Koska tuloilma lämmitetään poistoilman lämpöä hyödyntäen, sähkönkulutus laskee. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone
käyttää jopa 75 % poistoilman lämmöstä tuloilman lämmittämiseen.

Vallox Oy
Remontti
ilmanvaihto
huoneisto
koneellinen ilmanvaihto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20215_70667.jpg
Älykäs ilmanvaihto on osa energia­tehokasta ja mukavaa asumista
Tarpeenmukainen ilmanvaihto on sekä energiatehokkuutta että asumismukavuutta lisäävä tekijä. Automatisointia helpottavat ilmanvaihtokoneiden sisäänrakennetut anturit ja etäohjaus tuo helpotusta isännöitsijän työhön.Huoneistokohtaisen ilmanvaihdon edut ovat yksiselitteiset: se on energiatehokasta ja asumismukavuus lisääntyy, kun ilmanvaihto on yksilöitävissä huoneistokohtaisesti. Kun ilmanvaihto valjastetaan älykkäällä automatiikalla, siitä saadaan vielä enemmän hyötyä.
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Ilmanvaihto kuntoon omassa asunnossa
Hyvä sisäilma on raikas ja terveellinen. Yksi riittävän ilmanvaihdon tunnusmerkki on huoneilman pysyminen raikkaana myös makuuhuoneissa yön aikana. Muita tunnusmerkkejä ovat mm. pesuhuoneen ja saunan tehokas kuivuminen ja raikas ilma wc:ssä (pesuhuoneen peili kuivuu suihkun jälkeen viimeistään 15 minuutin kuluessa).
huoneistokohtainen ilmanvaihto
Asuntosaneerauksissa näkyvä osa ilmanvaihdolla
Saksalaiset ovat tunnettuja perusteellisuudestaan ja tämä näkyy myös saneerausliiketoiminnassa. Tutustuminen kahteen alueelliseen toimijaan Saksassa osoitti, että toiminnasta löytyi paljon yhtäläisyyksiä ja opittavaakin.
20182_51528.jpg
Ilmanvaihtokoneen voi asentaa pesutornin päälle
Vallox on tuonut markkinoille huippumatalat Vallox 101 MV ja Vallox 101 MC -ilmanvaihtokoneet. Suunnittelun lähtökohtana oli ilmanvaihtokoneen sijoittaminen pesutornin päälle, koska tällöin vapaa tila korkeussuunnassa on usein rajoitettu. Vallox 101 -ilmanvaihtokoneisiin pääsee tutustumaan kevään rakennusmessuilla 10 eri paikkakunnalla.
20195_57720.jpg
Tuplasti asuintilaa ja moderni ilmanvaihto rintamiestaloon
Vesa Vuorisen ja Tiina Haaksilahden koti Raision Kuloisissa on alun perin 1950-luvulla rakennettu tunnelmallinen rintamamiestalo. Opettajapariskunta on ehostanut talon sisäosia erinäisillä remonteilla vuosien mittaan ja viimeksi oli uudistettu asunnon kylpy- ja saunatilat. Pariskunnan seuraava tavoite oli kunnostaa 1,5-kerroksisen talon yläkerta. Toisen kerroksen tilat olivat ahtaat ja liian matalat, lisäksi sinne johtava portaikko oli hankalakulkuinen ja vaarallisen jyrkkä.
20173_48621.jpg
Valmet Kotilämpö vaihdettiin päivitettyyn versioon
Ilmalämmitys on yksi tapa lämmittää kotia. Varsinkin 1970-luvun taloissa tämä lämmitystapa on ollut käytetty. Valmet Kotilämpö-järjestelmä löytyy monesta ilmalämmitystalosta.Järjestelmä toimii niin, että ilmalämmityskoneen sisällä oleva nestepatteri lämmittää kiertoilmapuhaltimen laitteen läheisyydestä ottaman ilman. Puhallin puhaltaa lämmitetyn ilman ikkunoiden alla olevista säleiköistä asunnon huoneisiin. Järjestelmään kuului myös 1970-luvulla varsin edistyksellinen ilmanvaihto-osan lämmön talteenotto. Ulkoa tuleva raitis ilma lämmitettiin märkätiloista poistetulla lämpimällä ilmalla, joka jaettiin kiertoilman mukana koko asuntoon. Jos ilmanvaihto-osaa hennottiin pitää päällä, 1970-luvun tiiviiksi rakennettu ilmalämmitystalo oli tunnettu raikkaasta sisäilmasta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton