Hyvä ilmanvaihto on hiljainen, huomaamaton ja tulee nyt entistäkin pienemmässä paketissa

Hyvä ilmanvaihto on hiljainen, huomaamaton ja tulee nyt entistäkin pienemmässä paketissa

Puhdas ja raikas sisäilma tuo elämiseen huomaamatonta laatua. Asukkaiden mielestä hyvä ilmanvaihto on parhaimmillaan, kun sitä ei huomaa ja sen toimintaan voi luottaa. Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan taloyhtiön asukkaille mahdollisuus vaikuttaa oman kotinsa ilmanvaihtoon tarpeenmukaisesti ja saavutetaan energiatehokkaampaa asumista. Ilmanvaihtokoneuutuus on entistä pienikokoisempi ja voidaan sijoittaa kätevästi kylpyhuoneeseen pesutornin päälle.

Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta

Samankokoisissa kerros- tai rivitaloasunnoissa voi asukkaiden määrä vaihdella sekä pysyvästi että vuorokauden eri aikoina. Asukkaat työskentelevät, laittavat ruokaa ja harrastavat hyvinkin eri aikaan. Myös vuodenaikavaihtelua esiintyy, sillä osa asunnoista saattaa olla pitkiäkin aikoja tyhjillään esimerkiksi mökkeilykautena. Ilmanvaihdon kannalta se tarkoittaa, että keskitetty, tiettyihin kellonaikoihin tehostettu ilmanvaihto ei enää parhaalla mahdollisella tavalla vastaa tarpeita, vaan asukkaat kaipaavat yksilöllisempiä mahdollisuuksia ilmanvaihdon tehon säätöön.

Asiakastyytyväisyydessä helppous ja huomaamattomuus ovat valttia

Huoneistokohtaisella ilmanvaihdolla tarjotaan asukkaiden erilaisiin elämänrytmeihin mitoitettua ilmanvaihtoa. Käyttäjälähtöinen ja automatisoitu ilmanvaihto koetaan käytön kannalta helppona ja vaivattomana. Kosteus- ja hiilidioksidianturit tuovat ilmanvaihtoon automaatiota, jolloin asukkaan harteille jää vähemmän säätämistä. Tällä tavoin saavutetaan myös entistä energiatehokkaampaa asumista.

Ilmanvaihdon automatisointi koetaan helppoutena, joka korostuu useissa käyttäjäkokemuksissa. Loimaalainen Merja Kivimäki kertoi käyttäjähaastattelussa olevansa tyytyväinen Vallox-ilmanvaihtokoneeseen, koska se on helppo, huoleton ja huomaamaton. Automatisoitu ilmanvaihto antaa hänelle kuitenkin mahdollisuuden itse säätää sitä tarpeenmukaisesti.

Automatisoinnin ansiosta ilmanvaihto tehostuu, kun kone havaitsee siihen tarvetta. Vastaavasti, kun tehon tarve pienenee, automatiikka pienentää ilmanvaihdon tehoa. Automatisoinnin ansiosta ilmanvaihto tehostuu, kun kone havaitsee siihen tarvetta. Vastaavasti, kun tehon tarve pienenee, automatiikka pienentää ilmanvaihdon tehoa. 

Automatiikka haistelee ilmaa

Käytännössä automatisoitu ilmanvaihto tapahtuu kosteus- ja hiilidioksidiantureiden avulla. Kosteusanturi haistelee ilman kosteuspitoisuutta ja tehostaa ilmanvaihtoa, kun siihen on tarvetta. Tarve nousee esimerkiksi saunomisen, peseytymisen ja pyykkäämisen aikana. Kun liika kosteus on poistettu, ilmanvaihdon teho pienenee
automaattisesti.

Hiilidioksidianturi puolestaan tarkkailee hengityksestä syntyvän hiilidioksidin määrää ilmassa. Kun talo täyttyy ihmisistä, nousee hiilidioksidin määrä. Tehostettu ilmanvaihto on silloin tarpeen, jotta sisäilma pysyy raikkaana ja helppona hengittää. Kun asunto on puolestaan tyhjillään, automatisointi pienentää tehoa. Automatisoinnilla
päästään myös energiataloudellisempaan asumiseen.

Aktiivinen asukas voi toki säätää ilmanvaihdon tehoa myös itse. Säätäminen tapahtuu joko ilmanvaihtoon yhdistetyn liesikuvun tai erillisen ohjaimen kautta. MyVallox-laitteissa ilmanvaihdon ohjaus on mahdollista myös maksuttoman pilvipalvelun kautta. Taloyhtiön näkökulmasta asukkaan mahdollisuus säätää kotinsa ilmanvaihtoa
itse, omien tarpeidensa mukaisesti, lisää asumistyytyväisyyttä

Ilmanvaihtokone mahtuu pieneen tilaan

Ilmanvaihtokoneen ei tarvitse olla kooltaan iso ollakseen tehokas huolehtimaan asuntokohtaisesta ilmanvaihdosta. Valloxin uusin ilmanvaihtokone on suunniteltu juurikin pieniin tiloihin, kuten kerros- ja rivitaloasuntojen kylpyhuoneisiin. Sen asennuskorkeus on optimoitu niin, että se sopii pesutornin päälle. Siellä sijaitessaan kone on helppo huoltaa ja se on huomaamaton.

Uudentyyppisen kattoasennuslevyn ansiosta Vallox 101 -ilmanvaihtokoneen asennus on aiempaa helpompaa. Kattoasennuslevyn voi asentaa valmiin kattopinnan alapuolelle tai sen voi upottaa osittain katon sisälle, jolloin asennuskorkeus on kaikkein matalin, matalimmillaan jopa alle 500 mm. Maalatun peitelistan ansiosta erillistä listoitusta ei tarvita.

Hiljainen ja energiatehokas Vallox 101 mahtuu näppärästi pesutornin päälle.Hiljainen ja energiatehokas Vallox 101 mahtuu näppärästi pesutornin päälle.

Valloxin uusin ilmanvaihtokone on suunniteltu juurikin pieniin tiloihin, kuten kerros- ja rivitaloasuntojen kylpyhuoneisiin. Sen asennuskorkeus on optimoitu niin, että se sopii pesutornin päälle. Siellä sijaitessaan kone on helppo huoltaa ja se on huomaamaton.

Säästö näkyy energiankulutuksessa

Vallox 101 -ilmanvaihtokoneen uudentyyppiset puhaltimet tuottavat enemmän tehoa pienellä sähkönkulutuksella. Koneen sulatusautomatiikka pitää tulo- ja poistoilmavirran suhteen aina tasaisena. Koska tuloilma lämmitetään poistoilman lämpöä hyödyntäen, sähkönkulutus laskee. Lämmöntalteenotolla varustettu ilmanvaihtokone
käyttää jopa 75 % poistoilman lämmöstä tuloilman lämmittämiseen.

Tilaa veloitukseton Huoneistokohtainen asuntoilmanvaihto -esite Esitepalvelusta
Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
4.3.2019