Vältä vesivahinko – tunnista vesivahingon merkit

Vältä vesivahinko – tunnista vesivahingon merkit

Vesivahinko on salakavala vieras. Se saattaa hiipiä hiljaa ja huomaamatta ja tehdä taustalla suurtakin tuhoa päästessään rauhassa vaikuttamaan rakenteisiin. Toisaalta vesivahinko voi saapua paikalle, jos ei nyt pamauksen kera, niin ainakin yhtä yllättävästi. Usein vanhenevissa taloissa vuodon syynä on käyttövesiputkiston vuoto. Erityisesti talvisena aikana kovien pakkasten ja lauhojen päivien vuorotellessa, ovat putket kovan koetuksen alla.
 

Merkkejä mahdollisesta vahingosta

Sanonta kuuluu, että vahinko ei tule kello kaulassa, mutta vesivahinko antaa kuitenkin pieniä merkkejä olemassaolostaan jo alkuvaiheista lähtien. Näihin pieniin ilmaantuviin merkkeihin kannattaa suhtautua vakavasti. Riittävän ajoissa huomattu vesivahinko pienentää korjattavan vahingon suuruutta. Vesivahinkojen tunnusomaisten piirteiden avulla tiedostat ja tunnistat nopeammin tapahtuneen vesivahingon.

Kosteuskartoitukset sekä kosteusmittaukset paljastavat rakenteiden todellisen tilanteen.
Lue lisää mittauksesta sekä kartoituksesta.
Lataa itsellesi vahinko-opas: Kun vahinko yllättää

 • Oletko tutustunut kotisi vesimittariin? Kai tiesit, että vesimittarin ei kuulu pyöriä, jos sinulla ei ole kulutusta? Se on ensimmäinen merkki, että vettä valuu jossain, jos mittari pyörii kaikkien hanojen ollessa kiinni.
 • Toinen aivan selkeä merkki on veden ilmaantuminen esille. Mikäli kaapistojen tai laitteiden alta alkaa näkyä vesilätäkkö tai vesinoro, on syytä tutkia tilannetta mahdollisimman nopeasti, mieluiten heti.
 • Materiaalien kuten pinnoitteiden, levyjen sekä puuosien pintoihin ilmaantuvat oireilut on syytä laittaa merkille. Ota vakavasti erilaiset pinnoitteiden irtoamiset, levyjen turpoamiset, puuosien tummenemiset sekä kalkin ilmestyminen seinille – unohtamatta mahdollista ummehtunutta hajua.
 • Paineen lasku lämmitysverkostosta pitää herättää mielenkiinto tutkia asiaa lisää. Paineen ei kuuluisi laskea itsestään.
 • Selkeästi näkyvät sienirihmastot sekä home ovat merkkejä pitkään vallinneesta kosteudesta. Kosteusvauriot on aina tutkittava, sillä ajan myötä syntyvät mikrobikasvustot ovat terveydelle haitallisia.
 • Kuuluuko vuotoääniä – selvitä mistä ääni kuuluu.
 • Veden ilmaantuminen rakennuksen ulkopuolelle esimerkiksi paikkaan, jossa ei yleensä ole vettä edes keväisin, voi sekin osaltaan olla merkki vesivahingosta.

Epäiletkö vesivahinkoa? Polygon tarjoaa kokonaisvaltaista apua aina vahingon havaitsemisesta korjattuun ja viimeisteltyyn lopputulokseen asti. Lue lisää vesivahingon ja kosteusvaurion korjauksesta täältä!

Kosteusvaurion syy ei välttämättä ole selkeä kuten putkirikko, vaan kosteusvaurio voi syntyä esimerkiksi rakennus- tai suunnitteluvirheestä, kiinteistön ylläpito- tai huoltovirheestä, huolimattomasta korjauksesta tai lisäeristyksestä. Myös varomaton vedenkäyttö siihen soveltumattomissa tiloissa voi olla syynä. Mikä sitten on kosteusvaurio? Kosteusvauriossa on itseasiassa kyse kosteusrasituksesta, joka on ylittänyt rakenteen tai materiaalin sietokyvyn.

Lue lisää kosteusvauriosta

Arjen pieniä asioita, joilla vesivahingon voi välttää

Voit vaikuttaa vesivahingon sekä kosteusvaurion mahdollisuuteen aivan yksinkertaisilla pienillä asioilla. Toki usein vesivahinko tapahtuu täysin itsestä riippumattomista syistä, mutta muutaman tietyn kohdan muistamalla, voi ainakin omalta osaltaan ehkäistä vahingon syntymistä:

 • Koska olet viimeksi puhdistanut lattiakaivot? Lattiakaivoihin kertyy yllättävän nopeasti hiuksia, saippuaa sekä kaikenlaisia jäämiä. Ajan kanssa nämä muodostavat tulpan, jolloin suihkuvesi ei enää valukaan kaivoon, jonne se kuuluu. Sama ongelma on myös altaiden hajulukoissa. Muista siis säännöllinen puhdistus.
 • Tarkista että pesutilojen silikonisaumat ovat ehjät, uusi mikäli eivät ole. Turhaan ei kannata vettä päästää laatoituksen alle, sillä kuivuminen kestää kauan. Ja vielä on olemassa koteja, jotka on rakennettu aikana, jolloin ei vedeneristettä ole käytetty.
 • Käytä kodin pesukoneita vain ollessasi kotona. Pesuohjelman loputtua sulje hanat.
 • Huolehdi riittävästä ilmanvaihdosta, jotta liika kosteus tuulettuu pois.
 • Sadevedet tulee johtaa poispäin rakennuksesta, sadevesijärjestelmään, mikäli suinkin mahdollista.
 • Keväisin ja viimeistään syksyisin tulee puhdistaa sadevesikourut. Säännöllisyys on tässäkin a ja o.
 • Varmista että salaojitus toimii. Tarkastus on hyvä tehdä vuosittain.
 • Älä perusta kukkapenkkejä, istuta kasveja tai pensaita aivan rakennuksen vierustalle. Ne pitävät yllä kosteutta.

Mikäli vahinko on kuitenkin sattunut, lisätietoa kuivauksesta tästä linkistä!

Epäiletkö vesivahinkoa? Ota yhteyttä Polygoniin tästä:


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
12.2.2019