Koneellinen poistoilmanvaihto on syytä modernisoida

Koneellinen poistoilmanvaihto on syytä modernisoida

Koneellinen poistoilmanvaihto on yleisin ratkaisu vuosina 1970 - 2000 rakennetuissa kerrostaloissa. Järjestelmä perustuu talon katolla oleviin poistopuhaltimiin eli huippuimureihin. Korvaavaa ilmaa asuntoihin tulee korvausilmaventtiileistä, ovien ja ikkunoiden raoista, postiluukusta ja pahimmillaan rakenteiden läpi.

Huonon ilmanvaihdon seurauksena asumisviihtyvyys kärsii. Asukkaat valittavat tunkkaisuudesta, vedosta, melusta tai lämpötilasta. Myös naapureiden savut ja käryt voivat kulkeutua asunnosta toiseen.

Onko teidänkin yhtiössänne tilanne tämä?

Taloyhtiön huippuimuri on 20-30 vuotta vanha. Laitteessa on vain kaksi pyörimisnopeutta, jota käytetään tehostusperiaatteella. Huippuimuri kuluttaa sähköä moninkertaisesti nykyaikaiseen verrattuna ja kanavisto on nuohouksen tarpeessa. Laitteen korjaaminen on kallista. Huoneistojen välinen ilmanvaihtokin on epätasapainossa, mikä aiheuttaa myös lämpötilaeroja huoneistojen välille.

Mitä ongelmalle on tehtävissä?

Ensimmäiseksi kannattaa ottaa yhteyttä ammattilaiseen, joka tarkistaa ilmanvaihtokanaviston ja kertoo tarvittavat toimenpiteet. Mikäli tarve ilmanvaihdon modernisoinnille tai IV-kanavien puhdistukselle löytyy, toimenpide on hyvä huomioida jo kevään yhtiökokouksen budjettikäsittelyssä. Yhtiökokous käsittelee mm. tulevia remontteja ja päättää yhtiövastikkeen suuruudesta. Ilmanvaihdon modernisointi maksaa itsensä takaisin mm. pienentyneinä sähkölaskuina ja asumisviihtyvyyden parantumisena.

Tiesitkö! Ilmanvaihtokanavisto tulisi nuohota 5-10 vuoden välein.

Miksi IV kannattaa modernisoida?

Kun vanhat 2-nopeusohjatut huippuimurit vaihdetaan uusiin EC-puhaltimiin, päästään ongelmista eroon.

Taloyhtiön ilmanvaihtoa ohjataan mukautuvasti painemittauksen avulla, jolloin ilmamäärät ovat aina oikeat. Uudet puhaltimet ovat portaattomasti säätyviä ja älykäs ohjausjärjestelmä mahdollistaa tehokkaamman pakkaspudotuksen, ja kesäaikaan huoneistoja voidaan viilentää öisin.

Modernisoinnin yhteydessä myös ilmanvaihtokanavat nuohotaan ja huoneistokohtaiset ilmamäärät säädetään oikeiksi. Uudet EC-puhaltimet kuluttavat vähemmän sähköä, ovat hiljaisempia ja vähentävät lämmönkulutusta. Jatkuva säätö ylläpitää suunniteltua tasapainoa, vaikka venttiilit jossain päin taloa tukittaisiin.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
24.6.2019