Huoneistokohtainen vedenmittaus – Mittava ja mitattava ilmastovaikutus

Huoneistokohtainen vedenmittaus – Mittava ja mitattava ilmastovaikutus

Tiedätkö, kuinka helppoa on tehdä ilmastoteko tekemättä oikeastaan mitään? Ota muutaman minuutin tauko ja lue tämä teksti.

Arkisilla valinnoilla on luultua suurempi merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamiselle. Suomessa kotitalouksien kulutus muodostaa kaksi kolmannesta maamme loppukäytön kasvihuonepäästöistä, kertoo Sitran selvitys*. Asumisen ja kotona käytettävän energian aiheuttamat päästöt voi jopa puolittaa todella yksinkertaisin konstein. Eli miten?

Vedenkulutuksella on väliä

Sitran selvityksessä on selkeä näkökulma: miten suomalaiset voivat pienentää omaa hiilijalanjälkeen pelkästään kulutustottumuksia muuttamalla ja olemassa olevaa teknologiaa hyödyntämällä.

Kotona on kiinnitettävä huomiota asunnon lämmitykseen, lämpöhukkaan ja matalapäästöisiin energianlähteisiin. Niiden lisäksi ansaittua huomiota saa vedenkulutus.

Sarakkeessa ”Aloita tänään, omat tavat ja tottumukset”, lukee lyhyesti: ”Säästä lämmintä vettä suihkussa ja kylvyssä”. Maailman helpoin neuvo, joka meidän suomalaisten on vaikea sisäistää. Tuhansien järvien maassa on hankala hahmottaa, että ongelman ydin ei ole veden riittäminen vaan sen lämmitys.

Kymmenen minuutin suihku kuluttaa energiaa euron edestä. Samalla rahalla jääkaappi hurisee kokonaiset kolme viikkoa. Ei siis ihme, että viisas vedenkulutus tekee merkittävän eron päästösarakkeeseen.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla on väliä

Sarakkeessa ”Aloita tänään, edullinen ja helppo ratkaisu” lukee: ”Asenna virtaamaa rajoittavat hanat ja suihkut”. Sen lisäksi selvitys kehottaa säätämään koko talon vedenpaineen.

Viimeinen merkittävä askel matkalla kohti ympäristöystävällistä asumista kuluu: ”Asenna huoneistokohtainen vedenmittaus ja laskuta kulutuksen mukaan”. Neljä yksinkertaista vedenkulutusta laskevaa asiaa, joiden avulla vuosittaiset päästöt pienenevät lähes puoli tonnia per suomalainen.

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut reaaliaikaisen mittauksen vaikutuksia kohteidensa vedenkäyttöön. Muutos on merkittävä: kulutus tippuu kolmanneksella. Kulutuksen mukainen vesilaskutus tukee viisaan vedenkäytön oppimista. Kun omat valinnat muuttuvat selkeiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutos.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla on suuri merkitys siinä, kuinka iso hyöty mittauksesta seuraa. Jos asia on ajankohtainen, lataa maksuton Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas!


*Sitra: Consumption choices to decrease personal carbon footprints of Finns

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö tästä!


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
15.2.2019