• Etusivu
  • Remontti

Huoneistokohtainen vedenmittaus – Mittava ja mitattava ilmastovaikutus

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Smartvatten Oy
Julkaistu 15.02.2019
20192_56271.jpg

Tiedätkö, kuinka helppoa on tehdä ilmastoteko tekemättä oikeastaan mitään? Ota muutaman minuutin tauko ja lue tämä teksti.

Arkisilla valinnoilla on luultua suurempi merkitys ilmastotavoitteiden saavuttamiselle. Suomessa kotitalouksien kulutus muodostaa kaksi kolmannesta maamme loppukäytön kasvihuonepäästöistä, kertoo Sitran selvitys*. Asumisen ja kotona käytettävän energian aiheuttamat päästöt voi jopa puolittaa todella yksinkertaisin konstein. Eli miten?

Vedenkulutuksella on väliä

Sitran selvityksessä on selkeä näkökulma: miten suomalaisetvoivat pienentää omaa hiilijalanjälkeen pelkästään kulutustottumuksia muuttamalla ja olemassa olevaa teknologiaa hyödyntämällä.

Kotona on kiinnitettävä huomiota asunnon lämmitykseen, lämpöhukkaan ja matalapäästöisiin energianlähteisiin. Niiden lisäksi ansaittua huomiota saa vedenkulutus.

Sarakkeessa "Aloita tänään, omat tavat ja tottumukset", lukee lyhyesti: "Säästä lämmintä vettä suihkussa ja kylvyssä". Maailman helpoin neuvo, joka meidän suomalaisten on vaikea sisäistää. Tuhansien järvien maassa on hankala hahmottaa, että ongelman ydin ei ole veden riittäminen vaan sen lämmitys.

Kymmenen minuutin suihku kuluttaa energiaa euron edestä. Samalla rahalla jääkaappi hurisee kokonaiset kolme viikkoa. Ei siis ihme, että viisas vedenkulutus tekee merkittävän eron päästösarakkeeseen.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla on väliä

Sarakkeessa "Aloita tänään, edullinen ja helppo ratkaisu" lukee: "Asenna virtaamaa rajoittavat hanat ja suihkut". Sen lisäksi selvitys kehottaa säätämään koko talon vedenpaineen.

Viimeinen merkittävä askel matkalla kohti ympäristöystävällistä asumista kuluu: "Asenna huoneistokohtainen vedenmittaus ja laskuta kulutuksen mukaan". Neljä yksinkertaista vedenkulutusta laskevaa asiaa, joiden avulla vuosittaiset päästöt pienenevät lähes puoli tonnia per suomalainen.

Suomen johtava vedenkulutustiedon asiantuntija Verto on jo vuosia tilastoinut reaaliaikaisen mittauksen vaikutuksia kohteidensa vedenkäyttöön. Muutos on merkittävä: kulutus tippuu kolmanneksella. Kulutuksen mukainen vesilaskutus tukee viisaan vedenkäytön oppimista. Kun omat valinnat muuttuvat selkeiksi numeroiksi, on tottumuksiin helppo tehdä muutos.

Vedenmittausjärjestelmän valinnalla on suuri merkitys siinä, kuinka iso hyöty mittauksesta seuraa. Jos asia on ajankohtainen, lataa maksuton Vedenmittausjärjestelmän ostajan opas!

*Sitra: Consumption choices to decrease personal carbon footprints of Finns

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö tästä!

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö Smartvattenille


Smartvatten Oy
Remontti
huoneisto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201612_47899.jpg
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa?
Paljonko sinä käytät vettä vuorokaudessa? Totuus selviää vain mittaamalla ja yleensä tuloksena on isompi luku kuin tuoreen mittarinomistajan oma arvio. Vesimittarin asennus laskeekin tutkitusti vedenkulutusta peräti kolmanneksella.70-luvulla moni asia virtasi vapautuneesti eikä vesi tehnyt poikkeusta; sitä valui viemäriin joka vuorokausi peräti 400 litraa per henkilö. Tänä päivänä vastaava luku on 155. Oma osansa muutoksessa on tietysti kodinkoneiden ja suihkujen kehityksellä. Ja sitten on se ihmiskunnan kehitystä mittaava asia, jonka nimi on asenne. Kysymys kuuluukin: välitätkö vai annatko valua?
20172_48186.jpg
Reaaliaikainen vedenkulutuksen seuranta säästää monelta
Valitse aina kaikkein halvin LVI-suunnittelija hänen muista meriiteistään välittämättä! Palkkaa vähemmän ammattitaitoinen, mutta poikkeuksellisen edullinen urakoitsija! Tingi kaikissa laitevalinnoissa! Säästä, säästä, niin kirkkaamman kruunun saat – vai onko totuus tarua ihmeellisempää?Lohjalaiseen asuntoyhtiöön muuttanut asukas sai yllättäen ja pyytämättä satojen eurojen vesilaskun, vaikka mitään järkeen käypää selitystä valtavalle lukemalle ei ollut. Asukkaan vedenkulutusta alettiin seurata päivittäin. Mittaustulos näytti kiistattomasti kahta asiaa: vesilasku oli totuuden mukainen ja vedenkulutus suuria kertaeriä.Verto-vedenmittausjärjestelmästä saatu faktatieto johti etsinnät oikeaan suuntaan ja osoitti lopulta syylliseksi pyykkikoneen, joka kulutti yhdellä pesulla käsittämättömät 1500 litraa vettä. Miten moinen lukema voi olla mahdollinen?
20173_48489.jpg
Älä maksa naapurisi illallista
Olisitko halukas maksamaan kaupan jonossa takanasi seisovan ihmisen viikonlopun yltäkylläiset ruokaostokset, jos hän niin vaatisi? Tarpeeton kysymys, et tietenkään olisi. Sanoohan sen terve järkikin: jokainen maksaa omien valintojensa mukaisesti.
20214_70101.jpg
Mitä on kapillaarinen kosteus ja miten aiheutuneet ongelmat korjataan?
Tunkkainen sisäilma, hajuhaitat, kalkkihärmä perustuksissa, kosteutta rakenteissa, märkä kellari – kuulostaako tutulta? Nämä kaikki ovat tyypillisiä haittavaikutuksia, jotka voivat johtua kapillaarisen kosteuden aiheuttamista kosteusongelmista. Näistä kosteusongelmista kärsivät yleensä vanhemmat rakennukset, jotka on perustettu aikansa rakennustavan mukaisesti perusmaan tai liian hienojakoisen aineksen kuten hiekan päälle. Näiden perustusten alla ei ole käytetty kapillaarikatkoja. Nykyään perustusten alle laitetaan esimerkiksi pestyä sepeliä katkaisemaan kapillaarinen kosteudennousu maasta. Perustusten alaisen kapillaarisen maa-aineksen vaihtaminen jälkikäteen on käytännössä mahdotonta. Tällöin tarvitsee etsiä muu ratkaisu ongelman korjaamiseen.
202012_67899.jpg
Valitse oikea seinäliima tapetointiin
Markkinoilla on monenlaisia tapetteja ja joskus oikean seinäliiman tai liisterin valinta voi tuntua vaikealta. Tärkeää kauniin tapetoinnin onnistumisessa on kunnolliset pohjatyöt sekä oikea liima, jotta tapetti pysyy seinällä vielä vuosienkin päästä eikä kupruile tai repsota.
20227_79105.jpg
Kolme ratkaisua tilaongelmiin
Mitä enemmän asukkaalle on suunniteltu tilaa, sen arvokkaampi asunto on. Seinän sisään liukuvia Liune-ovia käytetään kasvavissa määrin vakioratkaisuna uudis- ja korjausrakentamisessa. Kun ovi liukuu piiloon seinän sisään, jää koko seinäpinta vapaaksi sisustukselle, eikä kääntyviä ovia tarvitse väistellä.Esittelemme nyt kolme tälle ajalle tyypillistä tapausta, jossa korjausrakennusprojektin yhteydessä asennettava Liune-ovi vapauttaa tilaa viihtyisälle asumiselle ja toimivalle arjelle.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton