Käyttövesiputkille lisää ikää putkiremontin yhteydessä

Tukkoiset vesijohdot ja venttiilit avautuivat sekä vuodot vähenivät

Kuopion kaupungin ja Pohjois-Savon sairaanhoitopiirin omistama 1 230 huoneiston vuokrataloyhtiö Kiinteistö-KYS Oy on käyttänyt reilun kolmen vuoden ajan osassa kiinteistöjään Bauer Watertechnology Oy:n vedenkäsittelyteknologiaa käyttövesi-, patteri- ja lattialämmitysjärjestelmissään. Kokemukset ovat niin hyviä, että Bauerin vedenkäsittelylaitteistoja hankitaan lisää kiinteistöihin saneerausten kuten lämmönsiirtimien ja putkistojen uusimisten sekä laajempien LVI-remonttien yhteydessä.
 

Kiinteistöpäällikkö Toni Helinin mukaan Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmä sopii erinomaisesti Ekokompassi-sertifioituun järjestelmään.Kiinteistöpäällikkö Toni Helinin mukaan Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmä sopii erinomaisesti Ekokompassi-sertifioituun järjestelmään.

Putkisto puhdistui muutamassa kuukaudessa

Kiinteistö-KYSin toimitusjohtaja Juhani Simpanen ja kiinteistöpäällikkö Toni Helin ovat yhtä mieltä Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmien kustannustehokkuudesta ja lyhyestä takaisinmaksuajasta putkistojen ja venttiilien kestoiän kasvaessa merkittävästi sekä tukkeutuma- ja vuotokorjausten vähentyessä. Niistä syntyy huomattavia vuotuisia säästöjä.

Juhani Simpanen mainitsee konkreettisena esimerkkinä vuokrataloyhtiön oman toimistokerrostalon. Sen käyttövesiputkistot ehtivät osassa asunnoista tukkeutua reilussa kymmenessä vuodessa melkein kokonaan.

– Toimistomme keittiöhanassa valui enää noin litra kuumaa vettä minuutissa, kun määrän olisi pitänyt olla ainakin kolminkertainen. Joidenkin asuntojen hanoista kuumaa vettä ei tullut lainkaan, mikä toi ongelman konkreettisesti esille. Bauerin laitteiston asennuksen jälkeen vedentulo virkistyi olennaisesti muutamassa kuukaudessa putkien puhdistuessa. Tällä hetkellä sama toimiston keittiön hana laskee kuumaa vettä läpi 4-5 litraa minuutissa. Vedensaannilla ja -laadulla on tärkeä merkitys asumisviihtyisyydessä, selvittää Simpanen.
 

Toni Helin mainitsee näkyvänä vedenkäsittelyjärjestelmän hyötynä myös kalkkeumien katoamisen.

– Kuopion ja Siilinjärven vesijohtovesi on kalkkipitoista. Siitä aiheutuu putkistojen ja venttiilien tukkeutumia sekä syöpymiä samoin kuin ikäviä kalkkijuovia esimerkiksi kylpyhuoneiden seinäkaakeleissa. Toisinaan venttiilit juuttuvat niin pahasti, että kahvat katkeavat vääntäessä.

– Vesikiertoisissa lattialämmitysjärjestelmissä on putkistojen tukkeutuminen ja korroosiovuotojen syntyminen erityisen hankala ja kallis korjausurakka - ensin vuodon löytämisessä ja sen korjaamisessa betonilattioita avaten. Kerrostalossa voi olla lattialämmitysputkea jopa 20 km.
 

Kiinni kalkkeutuneen venttiilin kahva on mennyt poikki ja rungossa on sinkinkadon aiheuttamia syöpymiä.Kiinni kalkkeutuneen venttiilin kahva on mennyt poikki ja rungossa on sinkinkadon aiheuttamia syöpymiä.

Vedenkäsittelyjärjestelmä tuo säästöjä

Kolmas etu liittyy Helinin mukaan ympäristöasioihin. Ne ovat Kiinteistö-KYSissä isossa arvossa.

– Meillä on Ekokompassi-sertifikaatti, johon Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmä sopii erinomaisesti. Enää ei tarvitse käyttää kemikaaleja putkistojen puhdistamiseen. Lisäksi lämpötalous paranee, kun energiankulutus vähenee vesikierron tehostuessa. Vedenkäsittelyjärjestelmän sähkönkulutus on vain muutamia kymmeniä euroja vuodessa. Lämmitysjärjestelmän sivuvirtasuodattimen vaihto joitakin kertoja vuodessa ei maksa paljon eikä ole hankala operaatio, toteaa Helin.

Juhani Simpanen muistuttaa, että säästöjä tulee myös kaukolämpölaskussa, kun lämmönsiirtimien tehokkuus ja toimivuus paranevat sekä vuodot vähenevät. – Meillä on lämmitettävää huoneistopinta-alaa 70 000 m2, joten lämmityskustannuksissa on mahdollisuus tuntuviin säästöihin.
 

Suomessa jo 20 vuotta

Bauer Watertechnology Oy:n tuotepäällikkö Mikko Timosen mukaan veden vaihtelevataajuuksiseen sähkömagneettiseen käsittelyyn perustuvan kemikaalittoman Bauer-laitteiston tuotekehitys ja tuotanto ovat Saksassa. Laitteistoa on tuotu Suomeen parikymmentä vuotta.

– Käyttökokemuksia ja palkintoja on kertynyt vuosien mittaan paljon. Viimeisin tunnustus on vuonna 2018 myönnetty pohjoismainen Suuri Tuottavuuspalkinto. Erilaisia käyttökohteita on runsaasti teollisuudessa, julkishallinnon laitoksissa, asuntoyhtiöissä ja omakotitaloissakin. Asuin- ja toimitilakiinteistöissä on vedenkäsittelyjärjestelmiämme käyttövesi- ja patterijärjestelmissä, lattialämmityksissä, lämpöpumpuissa sekä ilmanvaihto- ja jäähdytysjärjestelmissä kertoo Timonen.

Hänen mukaansa Bauerin vedenkäsittelyjärjestelmä ei ole suuri kustannus usein miljoonien eurojen arvoisissa uudisrakennus- ja LVI-saneerauskohteissa.

Katso lisää: Näin Bauer-vedenkäsittelylaite toimii
 

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Asiantuntija auttaa kohteeseesi sopivan vedenkäsittelyratkaisun toteuttamisessa.

Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
5.8.2019