Espoolainen kerrostaloyhtiö säästi yli 10 % lämmityskuluissa

Espoolainen kerrostaloyhtiö säästi yli 10 % lämmityskuluissa

Älykäs lämmityksenohjausjärjestelmä tasoittaa kiinteistön lämpötiloja reaaliaikaisten tietojen ja sääennusteiden perusteella.

Fortum SmartLiving
säästää keskimäärin 10 % lämmityskuluissa.Fortum SmartLiving säästää keskimäärin 10 % lämmityskuluissa.

As Oy Espoon Kilonhovi on 79 asunnon taloyhtiö, jonka kiinteistöjä vaivasivat pitkään epätasaiset lämpötilat ja korkeat lämmityskustannukset.

Taloyhtiön hallituksen puheenjohtaja Satu Lind kertoo, että kustannuksia lisäsivät huoneistojen lämpötilaerojen lisäksi suuret aulatilat, jotka olivat lähes aina liian lämpimät. Yritykset laskea käsipelillä rappukäytävien lämpötiloja eivät toimineet.

”Kuultuamme Fortumin SmartLiving-palvelusta hallituksemme jäsenen kautta lähdimme selvittämään tarkemmin, mitä hyötyä ja lisäkustannuksia palvelu voisi tuoda yhtiöllemme. Punnittuamme etuja ja hintaa halusimme kokeilla palvelua, sillä sen mahdolliset hyödyt vaikuttivat niin suurilta”, Lind kertoo.

Yhtiö otti joulukuussa 2017 käyttöön Fortum SmartLiving Lämmityksen optimointi -palvelun, jossa lämmitystä säätelee tekoälyn avulla toimiva itseohjautuva järjestelmä. Palvelu mittaa jatkuvasti jokaisen asunnon lämpötilaa ja ilmankosteutta. Näiden tietojen ja sääennusteen perusteella se säätää kullekin hetkelle oikean lämmöntarpeen.
 

Kustannukset putosivat, lämpötilat tasaantuivat

Kertyneen datan perusteella taloyhtiöt säästävät SmartLivingin avulla keskimäärin 10 prosenttia lämmityskustannuksissa. Myös Kilonhovin kiinteistöissä tekoäly toi apua ongelmiin.

”Taloyhtiömme kaukolämpökustannukset ovat vajaan vuoden aikana tippuneet jopa 13 prosenttia”, Lind iloitsee.

Myös palvelun sähköinen kuukausiraportti hyödyttää taloyhtiön johtoa.

”Puheenjohtajana pysyn ajan tasalla siitä, ovatko huoneistojen lämpötilat ja ilmankosteus suositusten mukaisia. Näen myös kätevästi asukkaiden antamat palautteet näihin liittyen.”

Reaaliaikainen lämpötilan ja kosteuden seuranta mahdollistaa nopean reagoinnin ongelmatilanteissa. Kohonnut ilmankosteus paljastaa usein ilmanvaihdon reistailun, jolloin viat päästään korjaamaan ennen suurempia vaurioita

Tekoälyn avulla
lämpötilat pysyvät tasaisempina ympäri vuoden.Tekoälyn avulla lämpötilat pysyvät tasaisempina ympäri vuoden.

Asukkaat tyytyväisiä tasaisiin lämpötiloihin

Säästöt ja tasaisemmat lämpötilat ovat tuoneet kiitosta myös taloyhtiön asukkailta.

Ennen palvelun käyttöönottoa lämpötilaerot asuntojen välillä olivat huomattavia, sillä kylmimmissä asunnoissa lämpötila oli talvisin vain 18–20 astetta ja kuumimmissa jopa yli 26 astetta.

”Alussa asukkaat olivat huolissaan, olemmeko hallituksena investoineet johonkin turhaan. Nopeasti aloimme kuitenkin saada kiitosta ja alun totuttelun jälkeen sekä liian kuumien että kylmien huoneistojen asukkaat ovat olleet tyytyväisiä”, Satu Lind kertoo.

Fortumin SmartLiving optimoi jo 14 000 asunnon lämmitystä Suomessa, Norjassa ja Puolassa. 

Kohonnut ilmankosteus
paljastaa usein ilmanvaihdon reistailun ajoissa.Kohonnut ilmankosteus paljastaa usein ilmanvaihdon reistailun ajoissa.

Lue lisää palvelusta: fortum.fi/optimointi tai ota yhteyttä
Ismo Virtanen puh. 040 183 5469, ismo.virtanen@fortum.com

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön Fortumille


Omataloyhtiö.fi
Päivitetty
4.3.2019