• Etusivu
  • Remontti

ARA-asuntokantaa korjaamalla ikääntyneille hyvää asumista

Rakentajan toimitus
Julkaistu 14.03.2019
11_P_118999_3.jpg

Ympäristöministeriö on julkaissut selvityksen ARA-asuntojen korjaamisesta esteettömiksi ja ikääntyneiden asumiseen sopiviksi. Selvityksessä tarkastellaan asuntojen korjaamista etenkin väestöltään vähenevien kuntien kannalta, mutta samoja ratkaisuja voidaan toteuttaa kaikissa vuokrataloyhtiöissä. Remontoimalla asuntoja esteettömiksi ARA-asuntojen asukaskunta voisi painottua jatkossa enemmän juuri ikääntyneisiin.

Jotta ikääntyvä väestö voisi asua tavallisissa asunnoissa pitkään, tarvitaan esteettömiä asuntoja. Tässä vuokratalojen ja -asuntojen korjaaminen ikääntyneille sopivaksi on tärkeä keino. Kunnat voivat vaikuttaa alueensa asunto-oloihin omistamiensa vuokrataloyh­tiöiden kautta. Asuntoja voidaan korjata siten, että ne palvelevat kunnan ja sen ikääntyneiden asukkaiden tarpeita tulevaisuudessakin. ARA-asuntokantaa kehittämällä voidaan tuottaa ikääntyneille sopivaa asumista, esimerkiksi maaseudulta ja omakotitaloista muuttaville. Tämä vaatii kunnan ja vuokrataloyhtiöiden pitkäjänteistä yhteistyötä.

Väestön vähentyessä myös asuntojen kysyntä vähenee ja ARA-vuokra-asuntoja jää tyhjilleen. Niillä alueilla, joissa väestön väheneminen on merkittävää, myös väestön ikärakenteen muutokset ovat suuria. Haasteena on kuitenkin se, että tyhjäksi jäävät asunnot eivät sovellu kasvavalle ikääntyneiden asukkaiden joukolle. Kuntien vuokrataloyhtiöissä on suunniteltu lähivuosille peruskorjauksia, hissien jälkiasennuksia sekä esteettömyyskorjauksia. Peruskorjauksia tehtäessä kannattaa asuntoa tehdä kaikille sopivaksi, eli esteettömäksi.

"Hyvä esimerkki onnistuneesta korjauksesta on Haapajärven Vitikankulma, jossa haluttiin talon käyttöastetta korkeam­maksi. Taloon asennettiin hissi ja esteettömyyskorjauksia tehtiin asuntojen kylpyhuoneissa ja keittiöissä sekä yhteisissä tiloissa. Vuokrataloyhtiö teki yhteistyötä kuntayhtymän sote-palvelujen kanssa kotihoidossa. Lisäksi asukkaiden yhteistä toimintaa tuettiin ja siihen tarjottiin sopiva tila. Korjaamisen ja kehittämisen onnistumista kuvaa se, että talo on nyt kokonaan vuokrattu ja asuntoihin jopa jonotetaan," toteaa asuntoneuvos Raija Hynynen ympäristöministeriöstä.

Selvityksessä myös ehdotetaan ARAlle uutta korjausavustusmuotoa kuntien kiinteistöyhtiöiden vuokratalojen korjaamiseksi ikääntyneen väestön asumiseen, esimerkiksi esteettömyyden, turvallisuuden ja yhteistilojen parantamisen avulla. Avustuksen saaminen edellyttäisi, että kiinteistöyhtiössä laaditaan arvio yhtiön ARA-kannan tilanteesta ja korjaustarpeista sekä tältä pohjalta suunnitelma sitä koskeviksi toimenpiteiksi, erityisesti ikääntyneiden asumistarpeiden näkökulmasta.
Selvityksen rahoitti ympäristöministeriö ja sen teki Forecon Oy.

Lisätietoja:
Asuntoneuvos Raija Hynynen, ympäristöministeriö, etunimi.sukunimi@ym.fi, puh. 029 525 0093
Toimitusjohtaja Markku Riihimäki, Forecon, etunimi.sukunimi@forecon.fi, puh. 040 704 1187

Lähde: Ympäristöministeriön tiedote 14.03.2019

Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

Hissitarkastus
Hissin modernisointi parantaa suorituskykyä ja käyttömukavuutta
Taloyhtiössä hissi on jatkuvassa käytössä ollen tärkeä osa asukkaiden arkea. Sen tuleekin olla aina toimintakunnossa ja taata sujuva ja turvallinen kulku kerrosten välillä. Kuten kaikki koneet ja laitteet myös hissit tarvitsevat ajoittaista huoltoa ja kunnostamista − liikkuvien ja kuluvien osien vaihtoa sekä ajansaatossa myös laajempaa remonttia. Jotta hissi on turvallinen, toimintavarma ja mukava käyttää, on sen kunnostustarve tarkistettava säännöllisin väliajoin luotettavan ammattilaisen toimesta. Uudistamisen ja remonttitarpeen tulee toteuttaa ennakoidusti, jotta käyttäjäturvallisuus ei vaarannu.
Kuvaa_ei_loytynyt_1200x675.jpg
Osakekirjan vaihtaminen
Jos taloyhtiön osakeryhmää muutetaan esim. jakamalla isompi huoneisto useammaksi pienemmäksi tai laajentamalla huoneistoa tai yhdistämällä kaksi useampaa huoneistoa keskenään, tulee hallituksen antaa muutoksen kohteena olevien osakasryhmien tarkoittamien osakkeiden sijaan uutta tilannetta vastaava osakekirja ja samalla mitätöitävä entinen osakekirja. Tästä toimenpiteestä hallitus on oikeutettu perimään yhtiölle kohtuullinen korvaus.
20113_24789.jpg
Taloyhtiöiden putkiremontteihin
Suomen rakennuskannasta noin 80 % on rakennettu 1960-luvun jälkeen. 1960 – luvun rakennuksia on korjattu jo jonkin aikaa, mutta 1970- ja 1980-lukujen suurten rakennuskantojen korjaukset ovat nyt käsillä. Tämä osaltaan tarkoittaa, että myös putkiremonttien tarve lisääntyy jatkuvasti.Tutustu eri menetelmiin:Uponor Cefo -linjasaneerausjärjestelmäNewLiner-putkiremontti
20208_66263.jpg
Koronaepidemian vuoksi siirrettyjen yhtiökokousten takaraja häämöttää
Koronaepidemia ja sen myötä tulleet kokoontumisrajoitukset sekoittivat keväällä taloyhtiöiden yhtiökokousaikatauluja pahasti. Huhtikuussa eduskunta sääti määräaikaisen lakimuutoksen, joka mahdollistaa varsinaisen yhtiökokouksen pitämisen 30.9. mennessä.Isännöintiliiton 14.8. julkaiseman kyselyn mukaan noin neljäsosa taloyhtiöistä on päätynyt siirtämään kokouksen syksyyn. Noin 10.000 tuhannella taloyhtiöllä on kyselyn mukaan yhtiökokous kyselyajankohtana (5-10.8.) pitämättä. Nämä taloyhtiöt ovat pääasiassa taloyhtiöitä, joiden yhtiökokouksen asialistalla ei ole kiireellisiä asioita tai isohkoja kunnostustoimenpiteitä. Yhtiökokousten koolle kutsumisella alkaa olla jo kiire ja koronan tartuntamäärien kasvaessa pitää taloyhtiössä miettiä kokousjärjestelyjä taas tarkemmin.
20208_66274.jpg
Puiset tuuletusluukut tarjoavat helpon tavan ilmanvaihdon parantamiseen
Ilmanvaihdon parantaminen tuuletusluukkuun asennettavien korvausilmaventtiilien avulla on helppoa ja edullista. Tuuletusluukkuun asennettava venttiili ei muuta julkisivua, joten sen voi asentaa mihin tahansa yksityisasuntoon.
20118_27378.jpg
Omataloyhtiö.fi
Taloyhtiössä päätökset koskettavat kaikkia. Olitpa sitten asukas, osakas tai hallituksen jäsen, on kaikkien yhteinen etu, että asumista koskevat päätökset tehdään oikeista syistä ja eri vaihtoehtoihin tutustuen.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton