• Etusivu
  • Remontti

Mukana parantamassa ilmanvaihtoa

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Velco
Julkaistu 21.03.2019
20193_56898.jpg

Ikkunankarmiventtiileihin ei ole aiemmin löytynyt tehokkaita suodattimia. Terveysilman Teemu Parkkinen ja Markus Mäkinen esittelevät testausvaiheessa olevaa uutta Filtrete-ikkunankarmisuodatinta, joka tulee korjaamaan puutteen. He iloitsevat myös, että Terveysilman korvausilmatuotteita löytyy vihdoin kattavasti rautakaupoista.

Korjausrakentamisen tarve kasvaa jatkuvasti, kun 1970- ja 1980-luvun rakennuskanta tulee 40–50 vuoden ikään. Silloin on aika uusia talotekniikka. Erityisesti 1970-luvun rakennuksissa ajankohtaisia ovat nyt julkisivu-, ilmanvaihto- ja putkiremontit sekä energiatehokkuuden parantaminen.

– Vanhojen rakennusten korjaamiseen tarvitaan suuria panostuksia jo lähivuosina, jotta korjausvelka ei kasva liian suureksi. Taloyhtiöillä pitäisi olla jo kunnon suunnitelmat valmiina, eikä vasta puhua, miten toimitaan joskus vuosien päästä. Tästä aiheesta puhutaan aivan liian vähän, muistuttaa Terveysilman avainasiakaspäällikkö Teemu Parkkinen.

Ilmanvaihdon puutteet hälyttäviä

Energiakriisin jälkeen 1970-luvulla rakennettiin paljon niin kutsuttuja pullotaloja, joihin korvausilmaventtiilit jätettiin kokonaan asentamatta.

– Suomessa joka kolmannesta asunnosta puuttuvat täysin korvausilmaventtiilit. Tämä tarkoittaa, että noin miljoonassa kodissa "raitis" ilma tulee sisään rakenteiden väleistä. Tämä tuo sisäilmaan epäpuhtauksia. Sen lisäksi monissa vanhoissa asunnoissa venttiilit ovat rikki tai tukittu. Määrä on hälyttävä, Parkkinen havainnollistaa.

Ilmanvaihdon korjausten lykkäys heikentää asukkaiden hyvinvointia ja rakennuksen kuntoa. Ilmanvaihdon puute vaikuttaa myös lämmityskustannuksiin: kostean sisäilman lämmittäminen vie enemmän energiaa. Siksi myös rikkinäiset venttiilit on tärkeää vaihtaa uusiin.

Velco VTR-100-ratkaisu on edullinen ja yksinkertainen tapa parantaa asunnon ilmanvaihtoa ja se on helppo ja nopea asentaa puiseen tuuletusluukkuun.
Velco VTR-100-ratkaisu on edullinen ja yksinkertainen tapa parantaa asunnon ilmanvaihtoa ja se on helppo ja nopea asentaa puiseen tuuletusluukkuun.

Termostaatilla varustetut Velco-korvausilmaventtiilit ja korkealuokkaiset Filtrete-suodattimet ovat olleet monivuotinen perusta Terveysilmalle. Venttiilien, suodattimien ja äänenvaimentimien ympärille kootut erilaiset tuotekokonaisuudet sopivat erityisesti Suomen poikkeuksellisiin ilmasto-olosuhteisiin.

– Panostamme pitkäjänteiseen ja vastuulliseen palveluun. Tuomme markkinoille uusia tuotteita, joilla ilmanvaihtoa voi entisestään parantaa. On hienoa, että rautakauppiaat ovat viimein ymmärtäneet, kuinka suurta kysyntää ilmanvaihtotuotteille suomalaiskodeista löytyy. Nyt myös vienti on alkanut ilahduttavasti vetää. Se on asia, johon tulemme jatkossa panostamaan entistä enemmän, Parkkinen päättää.

Velco VTR-100 -korvausilmaventtiilejä on saatavilla valkoisena ja ruskeana.
Velco VTR-100 -korvausilmaventtiilejä on saatavilla valkoisena ja ruskeana.

Voit myös jättää yhteydenottopyynnön

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Velco
Remontti
ikkunat
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

201012_23908.jpg
Suomen Terveysilma mukaan Omataloyhtiö.Fi:hin
Eräs asumisviihtyisyyden tärkeimmistä elementeistä on hyvä sisäilma. Huono sisäilman laatu aiheuttaa merkittäviä haittoja niin rakennusten kuntoon kuin ihmisten terveyteen. Huolehtimalla korvausilman saannista voidaan näihin asioihin vaikuttaa paljonkin.Jätä yhteydenottopyyntö Suomen Terveysilmalle...Osta venttiilit ja vaihtosuodattimet Jäsentukusta
20111_23968.jpg
Vaivaton tapa parantaa ilmanvaihtoa
Puinen tuuletusluukku ikkunan kyljessä on nimenomaan suomalaisten talojen tyypillinen ratkaisu, johon muualla maailmassa harvemmin törmää. Meillä ne ovat olennainen osa 1970-80-luvuilla rakennettujen rivitalojen ja kerrostalojen ikkuna-arkkitehtuuria. Korvausilman saannin parantamiseen puinen tuuletusluukku tarjoaa vaivattoman ja edullisen mahdollisuuden Terveysilman VELCO VTR-100 asennuspaketin avulla.
20113_24767.jpg
Saunan oikea ilmastointi
"Raskaan työpäivän jälkeen on mukava rentoutua saunassa", sanoo Fred Häggman. Ahkerana saunojana hän on huomannut selviä eroja saunojen löylyissä. Tärkeä mukavuutta lisäävä tekijä Häggmanin mielestä on, että raikasta ilmaa riittää saunassa löylynkin aikana. "Parhaat löylyt kestävät kauan, eikä saunojalta lopu happi löylyjen aikana" hän sanoo. "Hyvissä saunoissa oikein huomaa löylyä heitettäessä, kuinka uutta ilmaa virtaa löylyhuoneeseen".Häggmanin tiedossa on, että paras paikka korvausilmaventtiilille on löylyhuoneessa noin 40-50 cm kiukaan kivipinnan yläpuolella. Oikea sijoitus on tärkeä, jotta löyly voi kohotessaan ottaa matkaansa uutta ilmaa venttiilistä ja raikas ilma kiertää löylyhuoneessa. Häggman mainitsee hyvien löylyjen kannalta tärkeäksi tekijäksi myös kiukaan kivet, joiden pitää kovan saunojan mielestä olla priimakunnossa. "Löylyhuoneen kasteleminen esimerkiksi vesiletkulla sen sijaan on huono ajatus", toteaa Häggman. "Moni sauna on tuhottu kosteita löylyjä tavoitellessa, kun saunaan suihkutettu vesi on päässyt rakenteisiin ja saanut aikaan hyvän alustan homekasvustolle. Terveellisempi tapa saada hyvät, kosteat löylyt on hyvä ilmanvaihto".
20219_72599.jpg
Oikeat tiivisteet talvitiivistykseen
Parhain tapa muistaa huoltaa ja tutkia tiivisteiden kunto on vuosittain ikkunoiden pesun tai huoltomaalauksen yhteydessä. Tiivistyksen tarve tulee esille monesti vasta lämmityskaudella, jolloin kylmät ja vetoiset kohdat löytyvät helposti. Talvella on kuitenkin syytä ottaa lämpötila huomioon. Itseliimautuvien tiivisteiden asennus on tapahduttava vähintään +5°C lämpötilassa. Tiivisteen varmistamiseen kannattaa käyttää nitojaa, jolla varmistetaan vähintään tiivisteiden päiden pysyminen kiinni.
Mies pesee Kärcher terassipesurin avulla pihalaatoitusta
Apuvälineet keväisiin huoltotöihin
Lumien sulaminen ja kevään tulo paljastavat sen armotta. Pinttynyttä likaa löytyy vaikka muille jakaa. Harvaa kiinnostaa perinteinen puhdistustyö käsipelillä, joten apuvälineet ovat paikallaan. Näin saat siistin lopputuloksen kerralla, tehokkaasti ja ennen kaikkea nopeasti.
20236_82063.jpg
Vastikkeiden perusteena olevat neliöt?
Taloyhtiömme yhtiöjärjestyksessä vastikeperuste on huoneistoneliöt. Asiasta on nyt keskustelua, kun suurempien remonttien rahoitus on herättänyt osakkaiden kiinnostuksen. Nämä on kuitenkin määritelty tähän tapaan ainoassa kohdassa, jossa niistä on maininta (taulukko, jossa huoneistotyyppi, pinta-ala & osakenumerot):Huoneistotyyppi: 6h + kPinta-ala: "115 + askarteluhuone"Osakenumerot: 1-10Muuta määrittelyä ei ole, eikä edes taloyhtiön kokonaisneliöitä.Kuinka neliöt tulisi laskea? Askarteluhuone on noin 10 neliötä, joten tuosta voisi tulkita, että vastikeperuste on joko 115 neliötä tai 125 neliötä. Historiallinen käytäntö taloyhtiössä tuntee molemmat tulkinnat, ilmeisesti asiasta on käyty keskustelua, mutta mitään tällaista ei ole dokumentoitu..

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton