Mitä katon huollossa pitää huomioida ja milloin huolto on ajankohtainen?

Mitä katon huollossa pitää huomioida ja milloin huolto on ajankohtainen?

Sanotaan, että katto ei ole ikuinen, vaikka se kestääkin vuosikymmeniä. Kun uusi katto asennetaan, ajatellaan helposti, että nyt on yksi huoli pois ja katolle ei tarvitse tehdä mitään – väärin! Katto kaipaa huoltoa tasaisin väliajoin siinä missä autokin.

Jotta isommilta remonteilta ja vahingoilta vältyttäisiin, kannattaa ajoissa pyytää asiantuntija arvioimaan kattosi tilanne ja mahdolliset huoltotoimet. Vaikka maasta katsottuna katon pinta näyttää vielä hyvältä, niin asiantuntija voi nähdä asian toisin.

Milloin katosta pitää olla huolissaan?

Vesikatto on kiinteistön yksi tärkeimpiä, ellei tärkein rakenne, koska se suojaa kiinteistön muita rakenteita kastumiselta. Suomi on sateinen maa ja alati muuttuvat sääolosuhteet kuormittavat kattoa läpi vuoden. On tärkeää pitää katosta hyvä huoli. Onhan talo omistajan vastuulla.

Moni lykkää katon huoltoa aina tulevaisuuteen, tai unohtaa sen kokonaan, koska kokee sen olevan kallista ja vaivalloista. Jos katon tarkastus on jäänyt viime vuosien aikana syystä tai toisesta vähemmälle niin nyt viimeistään kannattaa miettiä olisiko huolto paikallaan? Ei kannata jättää katon tarkastamista siihen pisteeseen, kun vesi vuotaa katon läpi sisälle ja pilaa kiinteistön rakenteita.

Älä kuitenkaan säästä rahaa väärässä paikassa ja leiki sankaria kiipeämällä katolle itse, vaan säästä itseäsi ja anna ammattilaisten hoitaa homma. Ammattilaisen voi pyytää apuun, vaikka kyseessä olisi pienikin korjaus- tai huoltotoimi.

Jätä yhteydenottopyyntö>>

Tiilikatto ennen käsittelyä.Tiilikatto ennen käsittelyä.
Tiilikatto on pinnoitettu ja lopputuloksena - kuin uusi!Tiilikatto on pinnoitettu ja lopputuloksena - kuin uusi!

Tiilikaton huolto ja pinnoitus

Betoni- ja tiilikatoille muodostuu lähes väistämättä sammal- ja jäkäläkasvustoa, mikä on toki luonnollista ja normaalia, mutta harmittavaa. Kasvuston syntyyn vaikuttaa monet asiat, kuten tontin sijainti, vaihtelevat sääolosuhteet, puusto, ilmansuunnat, katon kaltevuus ja muoto. Myös ulkoiset tekijät kuten katolle kertyvät irtoroskat, siitepöly sekä noki tarjoavat hyvän kasvualustan sammaleelle ja jäkälälle.

Kun sammal ja jäkälä pääsevät kasvattamaan juuristoaan tiilin rakenteeseen, mahdollistuu myös veden ja kosteuden imeytyminen. Kasvusto käyttää katon mineraaleja ravintonaan ja samalla rapauttaa tiilen pintaa. Yleensä sammal ja jäkälä kasvavat tiilikatteen pysty- ja päätysaumoihin, aiheuttaen saumojen aukeamisen ja täten vuotoja. Kasvusto voi pahimmillaan syövyttää tiileen reiän.

Riittävän ajoissa tehty kattopinnoitus voi jopa tuplata tiilikaton käyttöiän. Säännöllisesti huollettuna tiilikaton käyttöikä on jopa 40‒70 vuotta. Kun puhutaan katon pinnoituksesta, saattaisi tutummalta kansan keskuudessa kuulostaa katon maalaus. Niillä kuitenkin tarkoitetaan samaa asiaa. Tiilikaton suojakäsittely suositellaan tekemään 5‒10 vuoden välein. RestaKoti Oy käyttää ainoana BMI Ormaxin valtuuttamana pinnoittajana tiilikattojen pinnoitusaineena Ormax Pro-tiilikattopinnoitetta, joka säilyttää BMI Ormaxin valmistamien tiilikattojen alkuperäisen takuun. Kevyempiin tiilikattohuoltoihin käytetään mekaanista Ormax Siisti Katto-puhdistusainetta.

Lue lisää tiilikaton huoltotoimenpiteistä>>

Taloyhtiö asiakkaana

Peltikattokin kaipaa huolenpitoa

Peltikattojen suurimpina ongelmakohtina pidetään sen ruostumista ja pinnoitteen irtoamista. Peltikattoon tarttuu helposti mm. nokea, joten varsinkin piippujen läheisyydessä pinnoite saattaa kärsiä ajan myötä. Suositellaankin, että peltikatto vuosihuoltojen lisäksi huoltomaalataan noin 10 vuoden välein.

RestaKoti Oy käyttää peltikattojen huoltamiseen kotimaisen PPTDuren valmistamaa Poradur-peltikattopinnoitetta. Pinnoite on suunniteltu kestämään kaikki sääolosuhteet. Katon huolto ja pinnoitus pidentää peltikaton käyttöikää jopa 15‒20 vuotta ja katosta tulee huoltovapaampi ja uudenveroinen.

Tutustu myös muihin asiakaskokemuksiin ja referensseihin tästä>>

Huolto kannattaa myös taloyhtiöissä

Yleisesti ajatellaan, että taloyhtiöiden kattoremontti kuuluu pitkällä aikavälillä toteutettaviin huolto- ja korjaustoimenpiteisiin, ja unohdetaan ennakointi - vuosihuolto. Vuosihuollon avulla pystytään välttämään tulevaisuuden massiiviset kattoremontit, ja pystytään luomaan turvallisuudentunnetta asukkaille taloyhtiössä, jossa on kattoasiat kunnossa.

Kattopinnoitus on kustannuksiltaan edullisempi vaihtoehto kuin kattoremontti. Kattopinnoituksen avulla katon elinkaari pitenee jopa 15-20 vuotta, ottaen huomioon, että katolle on tehty ennakoivaa huoltoa jo aiemmin ja huolletaan säännöllisesti myös jatkossa. Olisiko sinun taloyhtiössäsi tarvetta kattohuollolle? Maksuttoman kartoituskäynnin avulla voidaan selvittää vesikatteen nykyinen kunto ja täten luoda suunnitelma jatkosta. Mikäli kattonne on vielä kestävä ja hyvässä kunnossa, se voidaan huoltaa kattopinnoituksen avulla.

RestaKoti Oy tarjoaa tuhansien kattohuoltojen kokemuksella taloyhtiöille kattavia huoltotoimenpiteitä joko yksittäisinä projekteina tai vuosihuoltosopimuksilla. Taloyhtiöiden kattohuollot ovat tärkeää suunnitella ja aikatauluttaa oikeaan ajankohtaan ottaen huomioon muun muassa taloyhtiön asukkaiden viihtyvyys ja työntekijöiden turvallisuus. Pitkälle kehitetty toimintaprosessi ammattitaitoisen henkilöstön ja markkinoiden parhaimpien tuotteiden kanssa takaa laadukkaan lopputuloksen. RestaKoti Oy tarjoaa kattavan palvelun aina maksuttomasta kartoituskäynnistä lopputarkastukseen saakka.

Jätä yhteydenottopyyntö


Omataloyhtiö.fi
Julkaistu
1.4.2019