• Etusivu
  • Remontti

Asukkaan turvallisuus kattoremontissa?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Vesivek Oy
Julkaistu 01.04.2019Päivitetty 11.02.2020
20202_62453.jpg
Käsiteltäessä aihetta kattoremontti ja työturvallisuus viitataan usein vain työntekijöiden turvallisuuteen. Entäpä asukkaiden ja muiden alueella kulkevien ihmisten turvallisuus?

Ammattirakentajat ja rakennusliikkeet ovat tiedostaneet tämän riskin uudiskohteissaan jo pitkän aikaa. Uudisrakennukset ovat aidattuja työmaa-alueita, joihin ulkopuolisilla henkilöillä ei ole pääsyä ilman kypärää ym. suojavarusteita ja ilman perehdytystä turvallisuusnäkökohtiin. Saneerauskohteiden työmaa-alueilla sen sijaan vilskettä riittää remontin aikana; kuljetaan töihin ja kouluun, pihalla leikkivät ja touhuavat lemmikit ja lapset. Ovatko he turvassa? Asukkailla ei ole työturvallisuusasioiden tai riskien tietämystä, eikä voida olettaa olevankaan, arkielämän on voitava jatkua turvallisesti ja huoletta urakan ajan.

Kattoremonteissa käsitellään korkealla suuria määriä painavaa purkujätettä, rakennusmateriaaleja ja työkaluja. Mitä jos esimerkiksi purkutiili tai porakone luiskahtaa alas, tai pahimmillaan asentaja kompastuu ja putoaa, ja osuu alla kulkevaan asukkaaseen? Isossa taloyhtiössä kattoremontti on helposti muutaman viikon projekti, ja sinä aikana kuljetetaan suuret määrät työkaluja ja materiaaleja katolle ja sieltä alas, riskin paikkoja on monia.

20194_57090.jpg
Kattoremontin tilaajana varmista, että urakoitsijan työturvallisuusdokumentit ovat kunnossa. Rakennustyömaa-alueen käytön suunnittelun keskeiset osat on esitettävä työmaasuunnitelmana kirjallisesti.Vaara- ja haittatekijät on poistettava asianmukaisesti sekä milloin niitä ei voida poistaa, arvioitava niiden merkitys työmaalla työskentelevien ja muille työn vaikutuspiirissä olevien turvallisuudelle ja terveydelle.

Rakennustelineet ovat tehokkain tapa taata asukkaiden remontinaikainen turvallisuus

Työturvallisuuslaissa ja rakennustyön turvallisuudesta annetussa valtioneuvoston asetuksessa käsitellään laajasti saneeraustyömaiden turvallisuutta. Asetuksen mukaan työnantajan on huolehdittava, ettei työstä aiheudu vaaraa työmaan vaikutuspiirissä oleville henkilöille. Lisäksi määritellään, että rakennusjätteen ja -tarvikkeiden putoaminen kulkuteille ja työskentelypaikoille on estettävä kaiteilla, aitauksilla, suojakatoksilla tai muilla turvallisuuslaitteilla.

Koko rakennuksen ympäri kulkevat telineet ovat luotettavin tapa turvata sekä työntekijöiden että asukkaiden turvallisuus. Telineiden 0,7 – 1 metrin levyinen työtaso, tasojen reunassa oleva 15 senttiä korkea jalkalista ja suojakaiteet suojaavat tehokkaasti katolta mahdollisesti putoavilta kappaleilta. Räystäiden reunoihin kiinnitettävä kaidesuojaus, puhumattakaan turvavaljaista, eivät tuo asukkaille minkäänlaista suojaa putoavalta materiaalilta.

20194_57091.jpg
https://www.youtube.com/watch?v=5zjxzEiN3LQ&t=4s&vesivek.fi

Asukkaat ja työntekijät ansaitsevat remontin, jossa turvallisuus on paras mahdollinen

Taloyhtiön hallituksen ja isännöitsijän kannattaa ehdottomasti varmistaa, että kattoremontin työturvallisuus ja putoamissuojaus on lain vaatimalla tasolla. Vesivek on käyttänyt rakennustelineitä putoamissuojauksena vuoden 2018 alusta. Haluamme tarjota paitsi työntekijöille, myös asukkaille mahdollisimman turvallisen remontin sekä osaltamme olla edelläkävijänä kattosaneerausalan turvallisuuden kehittäjänä.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Vesivek Oy
Remontti
vesikatto
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20191_55863.jpg
Talvi on paras aika tehdä taloyhtiön katon kuntoarvio
Vesivekin työmiehet eivät pakkasessa hyydy, vaan kuntoarviot ja remontit pyörivät yhtä lailla talvikuukausinakin. Itse asiassa talvi on mitä mainiointa aikaa tarkistuttaa taloyhtiön katon kunto. Taloyhtiön hallituksen sekä isännöitsijän lainsäädännössä määritellyn huolellisuusvelvoitteen täyttymiseksi kannattaa hyödyntää asiantuntijoita. Kun toimit ripeästi, saat katon kuntoon kevääksi ja voit huoletta ottaa vastaan kevään sulamisvedet ja putoavat lumikuormat.
20105_21716.jpg
Sadevesijärjestelmän kuntokartoitus
Sadevesijärjestelmien oletettu käyttöikä on noin 30 vuotta. Materiaalista ja pinnoitteesta riippuen voi uusiminen tulla ajankohtaiseksi jo aiemminkin. Tavoitteellisen käyttöiän saavuttamiseksi on räystäskourut syytä huoltaa kaksi kertaa vuodessa. Liasta aiheutuvat rasitukset voivat paitsi vahingoittaa materiaalia myös muuttaa kaatojen suuntaa, jolloin järjestelmä ei toimi toivotulla tavalla. Kuntokartoitus sadevesijärjestelmän osalta on syytä hoitaa hyvissä ajoin.Jätä yhteydenottopyyntö Vesivekille
20111_23936.jpg
Sadevesijärjestelmä ja kattoturvatuotteet kuntoon edullisesti talvella!
Mikäli haluat remontoida sadevesijärjestelmäsi ja kattoturvatuotteesi edullisemmin, voit käyttää talvietua.Talvietu koskee yksityisiä rakentajia/saneeraajia sekä asunto-osakeyhtioissä tehtyjä sopimuksia.Talviedun, -10% saat, kun työ suoritetaan tammi- huhtikuun välisenä aikana ja kauppa on myyjän kanssa sovittu ennen maaliskuun loppua.Haluamme turvata ammattitaitoisten asentajiemme talvityöllisyyden ja romuttaa ajatuksen talvityön vaikeuksista. Talviedusta saat lisätietoa Vesivekin myyjiltä.Jätä yhteydenottopyyntö tästäLue lisää sadevesijärjestelmistä
Vaihtoruuvi katolle
Jatka katon käyttöikää vaihtoruuveilla
Valitettavan usein katon kiinnittämiseen käytetyt naulat ja ruuvit ovat katon heikoin lenkki. Niiden huonon kunnon vuoksi vaihdetaan turhan usein koko katto. KINGI® vaihtoruuvi™ on suunniteltu jatkamaan peltikaton kestoikää pellin mukaiseksi.
20159_44466.jpg
Tiilikatto on kestävä ja helppohoitoinen
Kattotiiliä on käytetty jo tuhansia vuosia. Sille on yksi hyvä syy. Katosta tulee kestävä, turvallinen ja tyylikäs. Katon toiminnan ymmärtäminen voi olla ensimmäinen askel täydellisen katon luomiseen.
20191_56040.jpg
Lunta katolla?
Suomen ympäristökeskus (SYKE) seuraa aktiivisesti maaston lumikuormaa ja ylläpitää ajankohtaista tietoa sekä reaaliaikaista laskentaa lumikuormasta verkkosivuillaan. Rakennevioista johtuvia isojen hallien kattojen sortumia esiintyy usein alkutalvesta lumikuorman ylittäessä 100 kg/m2 tai runsaiden sateiden jälkeen, kun lumikuorma kasvaa nopeasti.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton