• Etusivu
  • Isännöitsijä

Viikon kysymys: Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokouksen käsittelyyn?

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Jurinet Oy
Julkaistu 18.04.2019Päivitetty 03.02.2022
202112_74042.jpg

Taloyhtiön hallitus ja isännöitsijä ovat todella huonosti hoitaneet paloturvallisuusasiat. Palomestari on käynyt tarkastamassa ja antamassa käskyjä palavasta materiaalista porraskäytävissä. Ja jälleen löytyy huomautettavaa. Mikä on oikea tapa tuoda asia yhtiökokoukseen:

- kokouskutsussa erikseen kohta pelastuslain noudattaminen
- otan asian esille ja kirjataan pöytäkirjaan, kun äänestetään hallituksen ja isännöitsijän luottamuksesta
- vaiko vasta lopussa kohdassa muut asiat?

Tuleeko nimeni esille kokouskutsussa? Toki puhuisin asian puolesta itse kokouksessa.

Vastaus:

Kaikki nämä tavat käyvät. Sinulla on oikeus saada asia käsiteltäväksi ja päätettäväksi yhtiökokouksessa esittämällä kirjallisen vaatimuksen hallitukselle niin hyvissä ajoin, että asia voidaan sisällyttää kokouskutsuun, jolloin se tulee erilliseksi käsiteltäväksi asiaksi kokouksessa. Voit pyytää, että nimeäsi ei ilmoiteta kokouskutsussa, mutta nimesi saatetaan silti ilmoittaa.

Mikäli asiasta halutaan vain keskustella, voidaan asiaa käsitellä Muut asiat -kohdassa.

Asian voi vaihtoehtoisesti tuoda esille käsiteltäessä vastuuvapauden myöntämistä hallitukselle ja isännöitsijälle. Voit pyytää tarkempia tietoja seikoista, jotka voivat vaikuttaa vastuuvapauden myöntämiseen. Lähettämällä kysymykset etukäteen hallitukselle varmistat, että kysymyksiisi voidaan vastata kokouksessa.

Huomio

Huomio

"Tämä vastaus on annettu vain kysymyksestä ilmenevien seikkojen perusteella tuntematta asiaan liittyviä yksityiskohtia. Vastauksessa ei näin ollen ole voitu huomioida kaikkia asian ratkaisuun vaikuttavia seikkoja. Jos käytät tätä vastausta jossain muussa asiayhteydessä ei vastauksen laatija ole siitä vastuussa. Jos haluat lisätietoja, ota yhteyttä vastauksen laatineeseen juristiin, puhelin 029 009 2590."

20222_76784.jpg

Kysymykseen vastasi:

MARKUS TALVIO
Toimitusjohtaja, OTM
Kiinteistölakimies
Jurinet Oy Lakiasiaintoimisto

Markus on erikoistunut asuntokauppaan-, rakentamiseen-,
ja kiinteistönvälitykseen- sekä asunto-osakeyhtiö- ja
kiinteistöoikeuteen liittyviin riita-asioihin.
Talvio on arvostettu ja kokenut kouluttaja. Markus on luennoinut
vuosia myös Rakentaja.fi ja Omataloyhtiö.fi seminaareissa ja
messuilla.

Jurinet Oy on perustettu vuonna 2011 Tampereella
15 asianajotoimiston yhteenliittymäksi. Vuodesta 2015 lähtien
Jurinet on ollut valtakunnallinen itsenäinen toimisto.
Ota tästä yhteyttä Markukseen.

20222_76785.jpg

Kysy niin vastaamme -palvelu

Palstalla voit esittää taloyhtiöön liittyviä lakikysymyksiä, joihin JuriNetin lakimiehet vastaavat. Voit myös lukea jo esitettyjä kysymyksiä ja vastauksia. Kysymyksiin vastataan pääsääntöisesti viikon kuluessa. Kysy lakikysymys >>

Henkilökohtaisia neuvoja lakiasioissa saat jättämällä yhteydenottopyynnön >>

Tai tilaa maksuton esite: "Suhteet solmussa taloyhtiössä" >>

Info

Info

Tilaa uutiskirje - pysyt asioiden tasalla

Oletko vuokralainen, osakkeenomistaja tai isännöitsijä? Kiinnostavatko taloyhtiön asiat ja miten taloyhtiöitä tulisi hoitaa? Tilaa nyt viikottain ilmestyvä Omataloyhtiö-uutiskirje ja pysyt ajan tasalla siitä, mitä taloyhtiörintamalla tapahtuu.

Kiinnostuitko? Jätä yhteydenottopyyntö

Antamasi tiedot välitetään artikkelissa mainitulle yritykselle jatkokäsittelyyn.

Jurinet Oy
Isännöitsijä
taloyhtiön hallinnointi
viikon kysymys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20219_72550.jpg
Saako ulkopuolinen käyttää autokatospaikkaa taloyhtiössä?
Rivitaloyhtiössämme on viisi asuntoa. Pihassa on autokatos ja autokatoksessa olevan auton taakse voi parkkeerata auton, sekä asunnon eteen saa myös parkkeerata. Eli kolme paikkaa jokaisella. Nyt vuokralainen on antanut autokatospaikan ulkopuoliselle asukkaalle, pojan perheelle, joka asuu saaressa. Vuokralaisen oma auto on talon edessä. Ennen poika piti autoa yleisellä parkkipaikalla tien toisella puolella. Autokatoksessa ei ole vuokraa, sähköt maksaa yhtiö. Olen taloyhtiön puheenjohtaja ja haluaisin tietää mitä tehdä.
Helsinki ylhäältä päin kuvattuna
Saako kerrostaloon asentaa ovisilmän, joka kuvaa oven ympäristön?
Saako kerrostalossa asentaa sähköistä ovisilmää nykyisen ovisilmän tilalle, joka näyttää isona ovikellon soittajan eli kuvaan tulee koko kerrostasanteen kuva? Kyseessä on huononäköinen asukas, joka haluaisi tällaisen asentaa.
20218_71846.jpg
Kuuluvatko kaikki remontti­kustannukset osakkaan vastuulle?
Remonttikohteena on rivitaloyhtiö, jossa perusremontit on toteutettu tähän saakka osakkaiden kustannuksella talonyhtiön korvatessa vain vesieristyksen. Meillä on todella kylmä sauna (talvella vain +5) ja mittauksilla todettu lämpövuotoja. Taloyhtiön vastaus vastuunjakoon: Lisäeristys ei kuulu taloyhtiölle, koska tila on rakennettu rakennusaikaiset rakennusmääräykset huomioiden.Muissakin osakkeissa on kylmyyttä ja niille ei ole taloyhtiön toimesta tehty mitään, joten kaikki kustannukset kuuluvat osakkaan vastuulle. Jos sattuu, että asbestia löytyy, niin asbestipurkutyöt kuuluvat myös osakkaalle. Lisäksi remontin valvonta ja lupamaksut kuuluvat osakkaan maksettavasti.Vasta kun osakkaan toimesta purkutyöt on tehty, niin nähdään, onko taloyhtiölle kuuluvia korjaustarpeita. Meneekö oikein?
20216_71056.jpg
Saako taloyhtiön asukas rakentaa pihalle grillin ilman lupaa?
Asukas on rakentanut grillin/takan pihalle ilman lupaa. Hän perusteli asiaa sillä, että se on pieni kasa tiiliä ja hän käyttää grillissä vain grillihiiliä, ei oksia tai puuklapeja. Miten tulee suhtautua luvan myöntämiseen jälkikäteen?Minusta luvan lisäksi on kaksi muutakin asiaa ennen sen myöntämistä.Koska grilli on ilman piippua tiilirakenteinen, minusta se on avotulipaikkaEn löytänyt ohjeita tai suositusta minimietäisyydestä rakennukseen, koska alueella, jossa n.80 % tuulen suunta on etelän ja lännen välistä. Koska piha on talon eteläpuolella, pidän etäisyyttä taloon tärkeänä.
20214_69995.jpg
Miten palautamme vierasparkkipaikan aikarajoituksen takaisin?
Taloyhtiön vieraspaikalle on pystytetty liikennemerkki P lisäkylteillä "vieraspaikka (taloyhtiön nimi)" ja aikarajoituskyltti "4 h parkkikiekolla". Tämä on päätetty edellisen hallituksen aikana. Taloyhtiön uuden hallituksen puheenjohtaja on poistanut aikarajoitus lisäkyltin omatoimisesti ilman taloyhtiön uuden hallituksen kokousta ja päätöstä aikarajoituksen poistamisesta. Miten kyltin saa palautettua, kun sen poistanut henkilö ei sitä suostu palauttamaan?
20217_71613.jpg
Voiko isännöitsijä määrätä, mitä taloyhtiön pihalle rakennetaan?
Suunnittelemme taloyhtiöön hintavaa piha- ja kengitysremonttia. Isännöitsijän mukaan alkuperäisiän osakkaan vastuita ei tarvitse noudattaa piharemontissa. Taloyhtiön keskipihan istutukset ovat taloyhtiön laskuun ostettuja. Alun perin on sovittu, että osakkaat laittavat pensaat takapihoille ja ostavat ne itse. Isännöitsijä sanoo nyt, että taloyhtiö laittaa korkeat puuaidat kysymättä keneltäkään.Onko tämä oikein?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton