• Etusivu
  • LVI

Monipuolinen Nilan EC-poistoilmalämpöpumppu – asuinmukavuutta ja energiansäästöä

Rakentajan toimitusKaupallinen yhteistyö Nilan Suomi Oy
Julkaistu 06.05.2019Päivitetty 08.09.2023
20195_57762.jpg

Helposti tulee ajatelleeksi, että 15 – 20 vuotta vanha rivitaloasunto tuntuu varsin uudelta ja talotekniikaltaan ajantasaiselta asunnolta. Näin ei välttämättä kuitenkaan ole. Vaikka rakennus itsessään kaikkine rakennusosineen voi olla hyvässäkin kunnossa, taloteknisten laitteiden osalta kehitystä on tapahtunut paljon viimeisen parinkymmenen vuoden aikana. Pääsääntöisesti ainakin viilennyslaitteisto puuttuu tämän ikäisistä rivitaloissa.

Onko ilmanvaihto kunnossa?

Ilmanvaihdon yksi tärkeimmistä tehtävistä on ylimääräisen kosteuden poistaminen. Kannattaakin seurata etenkin saunomisen yhteydessä, kuinka nopeasti saunatilat kuivuvat ja tiivistyykö kosteutta mahdollisesti asuintilojen ikkunoihin. Ilman raikkaudessa voi myös olla toivomisen varaa ja keittiön kärynpoisto ei välttämättä ole riittävä.

Kaivataanko asuntoon viilennystä kesähelteillä?

Ajoittain kesät Suomessakin ovat helteisiä ja hellekauden pidentyessä asunnon lämpötila kohoaa pysyvästi yli viihtyisän lämpötilan. Viilennyslaitteita on tarjolla, mutta pahimmillaan ne aiheuttavat merkittäviä lisäkustannuksia ja parhaimmillaan taas viilennykseen kuluva energia saadaan talteen ja sillä voidaan lämmittää käyttövettä, jota tarvitaan helteilläkin.

Nilan EC voisi olla ratkaisunne

Nilan EC -poistoilmalämpöpumppu hoitaa ilmanvaihdon viilennyksellä sekä käyttöveden lämmityksen. EC-mallissa on lisäksi myös SOL-aurinkokierukka, jonka avulla voi hyödyntää aurinkokeräimiä käyttöveden lämmityksessä. Yksi laite hoitaa siis monta tehtävää energiatehokkaasti.

Jos taloyhtiössäsi on sähkölämmitys ja lämminvesivaraaja, Nilan EC on luultavasti juuri oikea ratkaisu teille. EC-mallin vakio-ominaisuudet ovat lämmöntalteenotto poistoilmalämpöpumpulla, ilmanvaihto tehokkaalla suodatuksella, tuloilman lämmitys ja viilennys sekä 180 litran lämminvesivaraaja aurinkokierukalla. Talvella tuloilmaa lämmitetään ja kesällä voidaan tuloilmaa viilentää. Käytännössä voit saada esimerkiksi noin 22 asteen lämpötilan pysymään asunnoissa läpi vuoden. Ilmanvaihto paranee ja sähkönkulutus pienenee.

Tutustu esimerkkikohteeseen

Pirkkalassa tehtiin energiaremontti suhteellisen uuteen, vuonna 2003 valmistuneeseen rivitalokohteeseen. Kohde koostui kolmesta talosta ja yhteensä 18 asunnosta, joissa oli suora sähkölämmitys, normaali vesivaraaja sekä perinteinen IV-kone. Katso video käyttäjäkokemuksista ja remontin kustannustasosta.

Rivitalon energiaremontti ja viilennys

Voit jättää myös tarjouspyynnön tai teknisen kysymyksen ilmanvaihtokoneista

Nilan Suomi Oy
LVI
ilmanvaihto
lämmitys
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20215_70792.jpg
Taloyhtiöiden energian­säästöä käsiteltiin webinaarissa
Omataloyhtiö.fi järjesti huhtikuussa 2021 taloyhtiöiden energiansäästö webinaarin. Illan aikana käsiteltiin vedenkulutusta, kaukolämpöä ja ilmanvaihtoa. Koostimme illasta tiiviin tietopaketin ja artikkelin lopusta pääset katsomaan webinaaritallenteen.
20238_82973.jpg
Ilmavesilämpöpumppu vanhaan omakotitaloon - katso säästölukemat!
Ilma-vesilämpöpumppu mahdollistaa asunnon kokonaisvaltaisen ja energiatehokkaan lämmityksen. Laite hyödyntää mahdollisimman paljon ilmaista energia alentaen asunnon lämmityskustannuksia huomattavasti. Asunnon tarvitsemat ilma, lämpö ja vesi hoituvat kaikki yhdellä laitteella.
Spigot asennus
Oikea hetki poistoilmalämpöpumpun vaihdolle
Uuden poistoilmalämpöpumpun hankinta tulee ajankohtaiseksi, kun vanhan laitteen kompressori tulee tiensä päähän ja pitää vaihtaa. Uusimisen myötä talo lämpiää entistä energiatehokkaammin paremmalla hyötysuhteella − nykyaikaiset poistoilmalämpöpumput ovat teknisesti kehittyneempiä kuin edeltäjänsä, joka näkyy paitsi pienempinä käyttökustannuksina myös parempana asumisviihtyvyytenä.
Katu, jossa on taloja rivissä
Miten autopaikat tulisi jakaa taloyhtiössä?
Mikä on oikea käytäntö autopaikkojen jakamiseen? Talossamme on enemmän asuntoja, kuin autopaikkoja ja autopaikkajonossa on aina pari autopaikan tarvitsijaa. Tähän asti on ollut käytäntönä, että asukkaan muuttaessa pois annetaan autopaikka jonon ensimmäiselle asukkaalle. Nyt kesällä sijoittajaosakas suuttui, kun vuokralaisen lähdettyä autopaikka annettiin jonottajalle ja kyseisen osakkaan seuraava vuokralainen joutui jonoon. Osakkaiden tasapuolinen kohtelu ilmeisesti vaatisi, että osakas voi pitää autopaikkansa vuokralaisen vaihtuessa. Muutoin sijoittajaosakas ja talossa asuva osakas joutuvat eriarvoiseen asemaan.Toisaalta autopaikkaa ei voi luovuttaa osakkeen myynnin yhteydessä seuraavalle osakkaalle, joten asunnon omistaja joutuu ehkä ikuisiksi ajoiksi jonoon samalla kun talossa vaihtuvat vuokralaiset saavat heti perintöpaikan käyttöönsä.Voisiko taloyhtiö päättää, että autopaikkoja ei vuokrata yhdellekkään osakkaalle, vaan ainoastaan talon asukkaille? Tällöin kaikki osakkaat olisivat yhdenveroisessa asemassa ja asukkaan vaihtuessa jono liikkuisi aina eteenpäin.
201311_37081.jpg
Ilmanvaihdon konseptisopimus asujan avuksi
Taloyhtiön ilmanvaihto kerralla kuntoonKun taloyhtiössä todetaan ilmanvaihdon olevan toimimaton, pitäisi välittömästi selvittää mistä toimimattomuus johtuu - ja tehdä asialle jotain. Huono sisäilma saa ihmiset väsyneiksi ja pahimmassa tapauksessa sairaiksi.Kun ilmanvaihto ei toimi hallitusti venttiilien kautta, korvausilma tulee asuntoon ovien, ikkunoiden ja rakenteiden raosta aiheuttaen asuntoon vedon tunnetta, postiluukusta tai kylpyhuoneen lattiakaivosta aiheuttaen viemärin hajun asuntoon. Ja kun asuntoon ei saada korvausilmaa, sieltä ei myöskään poistu ilma. Se taas aiheuttaa ongelmia sisäilmassa esim. silloin, kun on käyty suihkussa. Suihkun aiheuttama kosteus ei poistu hallitusti, vaan se leviää muualle huoneistoon avoimesta ovesta. Sisätiloissa käytettyjä materiaaleja ei välttämättä ole suunniteltu sietämään korkeita kosteusarvoja. Seurauksena saattaa sisätilojen seinäpintojen materiaaleista irrota erilaisia terveydelle haitallisia yhdisteitä.Ihmiset viettävät noin 90% ajastaan hengittäen sisäilmaa, joten hyvä ilmanvaihto kannattaa laittaa tärkeysjärjestyksessä etusijalle!Venttiilit JäsentukustaKysy lisää huoltokonseptista, jätä yhteydenottopyyntöLisätietoa painovoimaisesta ilmanvaihdosta
20236_82063.jpg
Hallituksen jäsenet suosivat itseään?
Pienen taloyhtiön hallitus päättää taloyhtiölle kuuluvien autotallien ja varastojen vuokrista. Tilat ovat vain heidän omassa käytössä ja niistä päätetyt vuokrat ovat nimellisiä. Nämä eivät vastaa mitenkään alueen yleistä vuokratasoa, joka aiheuttaa taloyhtiölle merkittävää tulonmenetystä vuosittain. Mitä yksittäinen osakas voi asialle tehdä?

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton