• Etusivu
  • Remontti

Ympäristömelun vaimentaminen lisää asuinmukavuutta: Miten meluhaitat torjutaan

Rakentajan toimitus
Julkaistu 08.05.2019Päivitetty 24.05.2022
20225_78293.jpg

Ympäristömelun vaimentaminen on kovin vaikeaa kaupunkiolosuhteissa. Kuva Shutterstock.

Melusta puhutaan paljon. Asiana melu on hankala, sillä melun aiheuttama häiriö koetaan yksilöllisesti. Tyypillisiä ympäristöstä kuuluvan melun aikaansaamia vaikutuksia ovat rentoutumisen häiriintyminen, keskittymis- ja suorituskyvyn aleneminen sekä erilaiset stressioireet. Sosiaali- ja terveysministeriön asetuksessa asunnon ja muun oleskelutilan terveydellisistä olosuhteista onkin melulle asetettu selkeät raja-arvot, jotka eivät saisi ylittyä.

Äänieristys ja meluntorjunta on siis hyvin tärkeä osa asuinviihtyvyyttä. Ympäristömelun vaimentaminen lisää todistetusti asuinalueen viihtyvyyttä. Sisätiloihin ja pihaan kuuluvaa melua voidaan vaimentaa esimerkiksi rakentamalla meluseinä, pengertämällä maata tai lisäämällä kasvillisuutta. Kasvillisuus toimii akustisesti pehmeänä materiaalina, sillä kasvien on todettu imevän korkeataajuisia ääniä, jotka häiritsevät ihmiskorvaa.

Melunlähteitä ja desibelejä

Mistä asuinympäristön melu syntyy? Rakennetussa ympäristössä on yleensä useita melunlähteitä, kuten liikenne, teollisuuslaitokset ja rakennustyömaat. Rakennusten sisällä melua aiheuttavia tekijöitä ovat sitä vastoin yleensä erilaiset tekniset laitteet sekä kaikenlainen toiminta rakennuksessa.

Meluhaittaa aiheuttavia teknisiä laitteita voivat olla esimerkiksi ilmanvaihtolaitteet, hissit, vesikalusteet, pesutuvan koneet ja muuntamot. Teknisten laitteiden aiheuttama keskiäänitaso asuinhuoneissa saa olla päiväaikana (klo 7-22) enintään 35 desibeliä ja yöaikana (klo 22-7) enintään 30 desibeliä. Jos melua esiintyy yöaikaan satunnaisesti tai harvoin, arvot saavat olla tätä suurempia, kuitenkin siten, että yli 45 dB tasoja ei esiinny lainkaan.

Muissa tiloissa, esimerkiksi keittiössä, pesuhuoneessa tai saunassa, keskiäänitaso saa olla enintään 40 desibeliä. Laitteista aiheutuva melu voi olla jokseenkin tasaista ja jatkuvaa, kuten ilmanvaihtolaitteiden tuottamassa melussa, tai hetkellistä, yksittäisten kovien äänten aiheuttamaa haittaa, jollaista syntyy esimerkiksi hissin liikkeistä.

Teknisten laitteiden aiheuttamien yksittäisten melutapahtumien terveyshaittaa enimmäisäänitason perusteella arvioitaessa melun esiintymisen toistuvuus ja kesto vaikuttavat sallittavaan tasoon. Tällöin väli on 30-45 desibeliä.

Melu voi myös olla kapeakaistaista, jolloin äänitaso ei ole kovin korkea, mutta äänen taajuus tekee siitä häiritsevän. Tällaisia ääniä ovat esimerkiksi matala jyrinä tai korkea vinkuna.

Yöaikainen (klo 22—7) musiikkimelu tai muu vastaava mahdollisesti unihäiriötä aiheuttava melu, joka erottuu selvästi taustamelusta, ei saa ylittää 25 dB yhden tunnin keskiäänitasona mitattuna niissä tiloissa, jotka on tarkoitettu nukkumiseen.

Pieni muutos desibeleissä voi parantaa arkea huomattavasti

Mitä numeroina ilmaistut desibelirajat sitten käytännössä tarkoittavat? Ihmisen korva erottelee äänenvaihtelut 0-120 desibelin välillä. Jo pieni desibelimuutoksen alentuma vaikuttaa suuresti. Tämä johtuu siitä, että desibeli (dB) mittayksikkönä toimii logaritmisen asteikon mukaisesti. Melun lisääntyessä 10 desibelillä korvan havainnoima melutaso kaksinkertaistuu ja äänienergia kymmenkertaistuu. 65 desibeliä tarkoittaa siten kuullun äänitason kaksinkertaistumista verrattuna 55 desibeliin.

Desibelimäärien arkimerkitystä voi yrittää hahmottaa huomioimalla, että lehtien havina, kärpäsen surina tai hiljainen kuiskaava puhe vastaa 30 desibeliä, liikenteen melu vilkkaan valtaväylän vieressä 80 desibeliä ja diskossa desibelit ovat noin 90.

Vaikka desibelimäärät asuinalueilla useimmiten pysyvät ohjearvojen puitteissa, on kuitenkin esimerkiksi pihoja, joiden ympärivuorokautinen keskiarvo nousee liikenteen vuoksi yli 65 desibeliin eli kaksinkertaiseen määrään hyväksyttävään tasoon verrattuna.

Huomio

Huomio

Esimerkkejä desibelimääristä:

  • 30 dB - kärpäsen surina, kuiskaava puhe
  • 30 - 50 dB - tietokone
  • 50 - 70 dB - keskustelun äänet
  • 70 - 100 bB - liikenteen melu, ravintola, konsertti
  • yli 125 dB - kipukynnys ylittyy
Melutason sietokyky:
  • 85 dB - 8 h
  • 88 dB - 4 h
  • 91 dB - 2 h
  • 94 dB - 1 h
Esimerkiksi kerrostalojen sisäpihoilla melu heijastuu kovista pinnoista.
Esimerkiksi kerrostalojen sisäpihoilla melu heijastuu kovista pinnoista.

"Äänenvaimentajakasvit" tulee valita oikein

Erityisesti kaupunkiympäristössä pensasaidat ja kasviseinämät toimivat hyvin melun vaimentajina. Tällaisessa ympäristössä melu heijastuu helposti kovista pinnoista, kuten kiveyksistä tai rakennuksista. Kasvien käyttämisellä on myös esteettisiä etuja. Lisäksi voidaan lisätä maisemallisia arvoja ja luoda pihaan yksityisyyttä.

On tärkeää huomioida, että melun vaimenemiseen vaikuttavat erityisesti kasvillisuuden tiheys, lehtimassan jakautuminen kasvin eri osiin sekä kasvin rungon ja lehtien muodot. Pinta-alaltaan mahdollisimman suuri, pensasmainen kasvi heijastaa ja vaimentaa melua kaikkein tehokkaimmin. Lisäksi kasvien sijoittelulla voidaan vaikuttaa meluntorjunnan tehokkuuteen. Esimerkiksi kahdessa tai kolmessa rivistössä lomittain olevat kasvit vaimentavat ääntä paremmin kuin yksi rivi.

Kasvien tulee olla suuria, jotta niillä on arvoa meluesteenä. Alle metrin korkuiset kasvit ovat melko turhia, ellei niitä istuteta meluvallina toimivaan rinteeseen. Toisaalta pitkärunkoinen ja korkealatvuksinen metsämäntykään ei toimi melua vaimentavana kasvina. Sen sijaan makedonianmänty, kuuset, tuijat ja pihdat ovat mainioita ympäri vuoden ääntä eristäviä kasveja. Ne ovat tuuheita alhaalta asti, ja niiden ääntä absorboiva vaimennuspinta-ala on suuri. Lisäksi tuuhealehvästöiset kasvit keräävät talvisin lumipeitteen, joka myös omalta osaltaan vaimentaa ääniä.

Lehtipensaista ääntä vaimentamaan voi suositella esimerkiksi nopeakasvuisia idänvirpiangervoa, juhannusruusua, valamonruusua, pihasyreeniä ja viitapihlaja-angervoa, jotka tekevät runsaasti juurivesoja. Lisäksi näiden kasvustosta tulee todella tiheä. Juurivesoja runsaasti tekevät kasvit tulee istuttaa tarpeeksi kauas kulkuväylistä, etteivät ne levitessään estä kulkemista ja väylän kunnossapitoa.

On huomioitavaa, että pienessä pihassa melun vaimentaminen on hankalaa, eikä tässä juurikaan onnistuta. Joskus kuitenkin jo pelkkä melulähteen peittäminen näkyviltä saattaa vaimentaa melua psykologisesti ja luoda pihaan rauhallisempaa tunnelmaa.

Kasvillisuuden tiheys, lehtimassan jakautuminen sekä kasvin rungon ja lehtien muodot vaikuttavat melun vaimentamiseen.
Kasvillisuuden tiheys, lehtimassan jakautuminen sekä kasvin rungon ja lehtien muodot vaikuttavat melun vaimentamiseen.
Remontti
Kiinnostuitko? Tilaa OMAtaloyhtiö-uutiskirje
Putkiremontti? Energiansäästö? Sähköautojen lataus? Talkoot? Mistä teidän taloyhtiössänne tällä viikolla puhutaan? Omataloyhtiö.fi-uutiskirje sisältää ajankohtaisia, sekä kyseisen viikon teemaan liittyviä artikkeleita. Tutustu muiden taloyhtiöiden projekteihin ja kokemuksiin, vertaile hankkeiden toteutuksia ja lopputuloksia ja laita talteen arvokkaat asiantuntijaohjeet. Olitpa aloitteleva hallituksen jäsen tai monessa marinoitunut isännöitsijä, voit olla varma, että Omataloyhtiö.fi:n uutiskirjeestä opit jotain uutta joka viikko.

Aiheeseen liittyvää

20233_80997.jpg
Ehkäise kiinteistö­vahinkoja ja säästä vakuutus­maksuissa
1,7 litraa minuutissa ja 1000 euroa kuukaudessa – huomaamatta jääneen vesivuodon hintalappu on suuri sekä taloyhtiölle että ympäristölle. Nykyteknologiaa hyödyntävä vedenseurantapalvelu säästää taloyhtiöiden aikaa ja rahaa vaihtamalla vuotojen manuaalisen etsimisen automaattisiin hälytyksiin.
20195_57841.jpg
Energiaa säästävä lämmitysratkaisu suurille rakennuksille
Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan energiaa säästävää ratkaisua isommankin rakennuksen lämmitykseen. Maalämmöllä saadaan isossa talossa myös isommat säästöt eli isommassa talossa saadaan investoinnille parempi tuottosuhde. Maalämpöjärjestelmän asennuksen jälkeen kiinteistö saa riittävästi lämpöä ja käyttövettä sekä taloyhtiö huomattavasti pienemmät lämmityskustannukset.Maalämpö soveltuu ratkaisuksi useimmissa tapauksissa, kun haetaan ekonomista ja ekologista ratkaisua lämmitykseen. Rivi- ja kerrostalojen asukkaat eivät monestikaan tule ajatelleeksi, mikä heidän talonsa lämmitysmuoto on. Useimmiten se onkin nykypäivänä vielä kaukolämpö tai öljylämmitys huolimatta siitä, että kaukolämmön hinta vaihtelee paikkakunnittain ja hinta voi olla jopa sama öljyn kanssa. Monesti lämmitysmuodon vaihtaminen on yhtiökokousten asialistalla, mutta päätetään tyytyä olemassa olevaan lämmitysmuotoon, koska ajatellaan vain uuden järjestelmän tuomia hankintakustannuksia eikä sen säästöjä.Ilmastonmuutos huomioiden kannattaisi myös miettiä, miten esimerkiksi kaukolämpö tuotetaan. Vieläkin usein sen tuotto tapahtuu fossiilisilla polttoaineilla kuten maakaasulla ja kivihiilellä. Nämä polttoaineet tuottavat huomattavan määrän hiilidioksidipäästöjä ja esimerkiksi kivihiiltä tuodaan Venäjältä ja jopa Australiasta asti.
201511_44755.jpg
Kattojen katsastus on taas ajankohtaista!
Me Vesivekillä olemme kiinnostuneita säilyttämään kiinteistösi arvon. Vanha sanonta sanoo: Oma koti kullan kallis – mutta milloin on tuon "oman kullan" katto viimeksi tarkastettu ja huollettu?Rakennuksen tärkeintä julkisivua eli kattoa ja sen varusteita tulee tarkkailla ja huoltaa säännöllisesti – vuosittain! Miksi kuitenkin on niin että monesti nuohooja on ainoa henkilö joka katolla käy? Miellämme nuohouksen talon ja siellä asuvien ihmisten turvallisuuden vuoksi tehtäväksi. Tiedämme, että nuohoomaton piippu tervaantuu ja karstoittuu. Piipun pintaan muodostuu pikeä ja nokea joka voi syttyä palamaan ja pahimmillaan kuumuus voi jopa halkaista piipun ja rakennus palaa. Tällöin vakuutus ei välttämättä vahinkoa korvaa jos nuohous on laiminlyöty.Lue lisää kattohuoltopalveluista
20211_68098.jpg
Rakentaja.fi PRO - Ammattilaisseminaari FinnBuild-messuilla
Rakentaja.fi:n järjestämä Ammattilaisseminaari FinnBuild-messuilla siirtyy toteutettavaksi myöhemmin.ILMOITTAUDU TÄSTÄ (ilmoittautuminen aukeaa myöhemmin)
20153_42803.jpg
Paranna kuorimuurin saumojen vedenpitävyyttä jopa 90 %
Weber ja Wienerberger ovat kehittäneet yhteistyössä muurauslaastin, joka on tiivistäkin tiiviimpi. Weber.vetonit ML5 Marine on nimensä mukaisesti suunniteltu erityisesti vaativien merellisten olosuhteiden muurauslaastiksi. Tiesitkö, että tämä laasti parantaa tiilijulkisivun laastisauman vedenpitävyyttä jopa 90 %?Marine-laasti vähentää julkisivumuurin saumojen läpi menevän kosteuden määrää jopa 90 % perinteiseen muurauslaastiin verrattuna. Samalla se alentaa myös ilmaraon kosteuspitoisuutta sadejaksojen aikana, mikä puolestaan tekee koko ulkoseinärakenteesta kosteusteknisesti turvallisemman tulevaisuuden yhä vaativammissa sääolosuhteissa.Optimaalisia käyttökohteita ovat rantarakentaminen, mutta sitä suositellaan myös kohteisiin, joissa rakennus sijaitsee korkealla mäellä tai se on räystäätön ja tavanomaista korkeampi. Marine-laastia suositellaan käytettäväksi myös kohteissa, joissa taustarakenteelle halutaan tavanomaista parempi suoja säärasitusta vastaan, kuten esimerkiksi kerrostalokohteissa, joissa tiiliverhouksen takana on puurunko.Uusi Marine laasti kattaa kaikki weber.vetonit ML5 muurauslaastisävyt.
201811_55387.jpg
Viisi vinkkiä kattoremontin kilpailutukseen
Remontin kohteesta riippumatta kattoremontti etenee usein vaiheittain tarvekartoituksesta suunnittelun kautta toteutukseen. Lopuksi tarkastellaan työn jälkeä ja hoidetaan maksupostit. Olkoon kyseessä taloyhtiön, omakotitalon tai hallin kattoremontti tietyt askeleet otetaan aina. Tutki seuraavat viisi kohtaa, jotka tulisi toteutua, jotta kattoremontin tekeminen olisi oikea-aikaista, tarjousten vertailu helpompaa ja syntyisi hyvä käsitys kokonaisuudesta.

Luetuimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton

Uusimmat

skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton
skeleton